Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2021
Ελλάδα

Ελληνίδες δουλεύουν για 3€ την ώρα!

 

 

 

 

 

 

Ανεβαίνοντας τη σκάλα μιας μικρής βιοτεχνίας ρούχων στο Περιστέρι επειδή έχεις ακούσει πως εκεί υπάρχει ένας Σύριος έμπορος που μαζί με εργάτες από το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές προσλαμβάνει και Ελληνες στη δούλεψή του, αναρωτιέσαι αν αυτή η πληροφορία θα γινόταν πιστευτή δέκα χρόνια πριν.

Ενδεχομένως να σε περνούσαν και για τρελό αν προσπαθούσες να τους πείσεις πως έλεγες την αλήθεια και δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας σου. Κι όμως, στην Ελλάδα των μνημονίων και της ανεργίας του 27,6% τέτοιες εικόνες δεν είναι πλέον απίθανες.

Το εμπεδωμένο σλόγκαν «η δουλειά δεν είναι ντροπή» έχει μετατραπεί στο «η δουλειά είναι πια πολυτέλεια». Γι’ αυτό και το να βλέπεις τους συμπατριώτες σου, που μέχρι πρότινος ζούσαν από μια σχετικά αξιοπρεπή οικονομικά εργασία, να σκύβουν πλέον το κεφάλι και να δουλεύουν με ζήλο για τρία ευρώ (την ώρα) δεν είναι σοκαριστικό, είναι απλώς η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες -πόσο μάλλον για αξιώσεις;- αφού όσοι ντόπιοι δουλεύουν εκεί δηλώνουν ικανοποιημένοι που επιτέλους βρήκαν μια δουλειά.
Ωστόσο, η εικόνα του ήπιου προσώπου της Ελληνίδας με τα απαλά χέρια που γαζώνει ανάμεσα στο πλήθος των μελαψών Ασιατών με τα τραχιά χέρια που έχουν ασκηθεί στις κακουχίες και τους κατατρεγμούς μοιάζει σχεδόν απροσδόκητη για τη μέχρι χθες εγχώρια καθημερινή αθωότητα και τα κλισέ της. Ή, τέλος πάντων, έρχεται να ανατρέψει τη μέχρι πρότινος αμεριμνησία μας. Κανένα μυστήριο, βέβαια, δεν πλανάται. Εκείνοι έφυγαν κακήν κακώς από τις χώρες τους ψάχνοντας στην Ελλάδα τη γη της επαγγελίας, ευχαριστώντας τον Αλλάχ που τους βρήκε ένα μεροκάματο για να στέλνουν το μισό πίσω στις πατρίδες τους. Οι δικοί μας, παράλληλα, ευχαριστούν τον Θεό που δεν αναγκάζονται να ξενιτευτούν με τη σειρά τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ειρωνεία; Οχι και τόσο… Μάλλον προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη βιοτεχνία ανήκει στον Σύριο Αμπντελγάνι Αλμάνλα. Στην αγορά τον ξέρουν ως «Κώστα», καθώς με αυτό το όνομα συστήνεται για λόγους ευκολίας στους πελάτες και τους συνεργάτες του. Αλλωστε τα ελληνικά τα γνωρίζει αρκετά καλά. Κάποιοι θα τον θυμούνται από την περιπέτεια που είχε με τον Λάκη Γαβαλά, όταν ο τελευταίος προτού μπει στη φυλακή τού άφησε ένα χρέος 150.000 ευρώ, οδηγώντας τον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του εγκεφαλικού. Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες και τα φέσια, ο Σύριος έμπορος κατάφερε με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανή τη βιοτεχνία του και μάλιστα σιγά-σιγά να την επεκτείνει, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να απασχολεί περισσότερους από 70 υπαλλήλους, Ελληνες και αλλοδαπούς. «Ευτυχώς που είναι και ο κύριος Κώστας και μας δίνει ένα κομμάτι ψωμί», λέει ο 23χρονος Περικλής Λατίφης, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές στη βιοτεχνία. Ο Σύριος έμπορος ήρθε στη χώρα μας από καθαρή τύχη, όπως θα πει ο ίδιος.

Related posts