Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Ελίνα Βαρβαρήγου:Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς τη συγγραφή

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Ελίνα Βαρβαρήγου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Université de Bourgogne στη Γαλλία. Είναι ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού «Μαίρη Πόππινς» στη Φιλοθέη και ασχολείται καθημερινά με την εκπαίδευση και τη συγγραφή. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ η ίδια συμμετέχει ενεργά σε παρουσιάσεις και εκδηλώσεις με θέμα τη συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει δύο συλλογές παραμυθιών: «Τα παραμύθια της Ελίνας» και «Τα παραμύθια της Ελίνας 2» από τις εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη και μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Υπό γωνία» από τις εκδόσεις Ιωλκός. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Ελίνα, έχεις σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στη Γαλλία.Τι σε ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση σπουδών;

ΕΛΙΝΑ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΥ: Η γλώσσα με γοήτευε πάντα. Ξεκίνησα να μαθαίνω γαλλικά στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Όσο προχωρούσα αντιλαμβανόμουν πέρα από την ομορφιά της συγκεκριμένης γλώσσας και τον πλούτο της λογοτεχνίας της. Μου άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισα να σπουδάσω γαλλική φιλολογία. Δεν σκέφτηκα ποτέ να διδάξω ή να ακολουθήσω επαγγελματικά τη γαλλική φιλολογία. Σπούδασα απλά γιατί μου άρεσε πάρα πολύ η μελέτη των κειμένων της.

Μ.Γ.: Παρότι σπούδασες φιλολογία επέλεξες να δημιουργήσεις και διατηρείς έναν παιδικό σταθμό. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή σου;

Ε.Β.: Αυτό που σπουδάζεις δεν συνάδει πάντα με αυτό που ακολουθείς σαν επάγγελμα στη ζωή σου. Ο παιδικός σταθμός υπήρχε ήδη καθότι τον έχει ιδρύσει η μητέρα μου. Εγώ μεγάλωσα εκεί μέσα όλη μου τη ζωή. Παρακολουθούσα τη λειτουργία του από μικρή και βοηθούσα πάντα όπου μπορούσα. Η συνέχιση την οικογενειακής επιχείρησης ήταν για μένα κάτι που ήρθε πολύ φυσικά και αποτελεί μια επαγγελματική επιλογή που μου προσφέρει μεγάλη χαρά καθημερινά μέχρι και σήμερα.

Μ.Γ.: Παράλληλα, ασχολείσαι με τη συγγραφή βιβλίων. Τι είναι για σένα η συγγραφή;

Ε.Β.: Η συγγραφή είναι τρόπος έκφρασης, είναι διασκέδαση, είναι ξέσπασμα, είναι χαλάρωση, είναι ταξίδι. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς τη συγγραφή. Από πολύ μικρή γράφω ασταμάτητα. Όταν γεννιέται μια ιστορία στο κεφάλι μου, πιέζει μέχρι να γίνει λέξεις και να τοποθετηθεί στο χαρτί. Βιώνω την αγωνία μέχρι να καταφέρει να μεταμορφωθεί σε κείμενο και μετά έρχεται η ανακούφιση.

Μ.Γ.: Γράφεις παραμύθια, διηγήματα και πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σου μυθιστόρημα. Πώς επιλέγεις με ποιο είδος θ΄ ασχοληθείς κάθε φορά;

Ε.Β.: Δεν υπάρχει ποτέ κάτι συγκεκριμένο. Γράφω πάντα αυτό το είδος που έχω ανάγκη. Δεν έχω ιδέα τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον. Δεν επιλέγω εγώ αυτό που θα γράψω, το κείμενο επιλέγει μόνο του να γεννηθεί.

Μ.Γ.: «Υποτείνουσα» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος. Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Ε.Β.: Όταν η ιστορία άρχισε να εξελίσσεται και γνώριζα πλέον το οδοιπορικό του ήρωα, αναζήτησα τα νησιά αυτά στον χάρτη για να έχω μια οπτική εικόνα της διαδρομής του. Εκεί συνειδητοποίησα ότι σχηματίζουν ένα ορθογώνιο τρίγωνο. Η τοποθέτηση της Υποτείνουσας ολοκλήρωνε την διαδρομή του. Εκείνη την στιγμή λοιπόν γεννήθηκε και ο τίτλος.

Μ.Γ.: Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης;

Ε.Β.: Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την βαθύτερη έννοια της φιλίας, την αυτοεκτίμηση και την αυτοαποδοχή. Περπατάει μαζί με τον ήρωα το μονοπάτι της εσωτερικής εξέλιξης και των αλληλοσυγκρουόμενων συναισθημάτων. Όλα αυτά με φόντο τρία νησιά των Κυκλάδων.

Μ.Γ.: Ο κεντρικός ήρωάς σου Άρης είναι συγγραφέας. Κατά πόσο του έχεις δώσει δικά σου συγγραφικά χαρακτηριστικά;

Ε.Β.: Συνειδητά δεν του έχω δώσει κανένα απολύτως δικό μου χαρακτηριστικό. Τώρα στο ασυνείδητο, το οποίο δεν είμαι βέβαια σε θέση να γνωρίζω, ένας ειδικός της ψυχανάλυσης ίσως να είχε περισσότερα να σας πει.

Μ.Γ.: Τι ήθελες να μεταδώσεις στους αναγνώστες σου με το συγκεκριμένο βιβλίο;

Ε.Β.: Δεν γράφω με κάποιο σκοπό. Δεν θέλω να δώσω μηνύματα στους αναγνώστες μου. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει ό,τι αισθάνεται από το βιβλίο αυτό και αυτή άλλωστε είναι και η ομορφιά της λογοτεχνίας.

Μ.Γ.: Ο Άρης είναι αγνώστου πατρός και με μια μητέρα που αυτοκτόνησε. Τι επιρροή είχαν αυτά στην ψυχοσύνθεσή του;

Ε.Β.: Ολόκληρη η ψυχοσύνθεση του Άρη βασίζεται πάνω σε αυτό το γεγονός. Όλη η προσωπικότητα του ήρωα έχει χτιστεί από τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας.

Μ.Γ.: Ποια ανάγκη του καλύπτει με την αυτοκακοποίηση;

Ε.Β.: Ο ήρωας εμφανίζεται να αυτοτραυματίζεται τις στιγμές που αισθάνεται άβολα. Όταν αισθάνεται ανασφάλεια το σουγιαδάκι του γίνεται ο καλύτερος του σύντροφος.

Μ.Γ.: Τι συμβολίζουν τα τρία νησιά που σχηματίζουν τρίγωνο, Σαντορίνη-Ανάφη-Δονούσα, για τον Άρη και τι για σένα την ίδια;

Ε.Β.: Δεν συμβολίζουν τίποτα απολύτως ούτε για μένα, ούτε για τον ήρωα, ούτε για την εξέλιξη της ιστορίας. Είναι τρία υπέροχα ελληνικά νησιά τα οποία έχω επισκεφτεί και με έχουν γοητεύσει τόσο με το φυσικό τους κάλλος όσο και με την δυναμική της ενέργειας τους και αυτός και μόνο είναι ο λόγος που τα επέλεξα για το σκηνικό του βιβλίου μου.

Μ.Γ.: Και τι συμβολίζει η υποτείνουσα στη ζωή του και στη δική σου ζωή;

Ε.Β.: Η Υποτείνουσα στη ζωή του ήρωα συμβολίζει την ολοκλήρωση μιας προηγούμενης κατάστασης και το άνοιγμα μιας καινούργιας ζωής. Όσο για μένα δεν συμβολίζει τίποτα περισσότερο από τον τίτλο ενός αγαπημένου μου έργου.

Μ.Γ.: Πού οφειλόταν η ζήλεια που ένιωθε απέναντι στον Μάρκο;

Ε.Β.: Η ζήλεια, όπως και ολόκληρη η παλέτα των συναισθημάτων του ήρωα, πηγάζουν από την παθογένεια της ψυχολογικής του κατάστασης. Δεν εμφανίζεται στο βιβλίο σαν ένα μειονέκτημα του χαρακτήρα του. Είναι περισσότερο στοιχείο της προσωπικότητάς του την δεδομένη στιγμή.

Μ.Γ.: Αγαπούσε τον εαυτό του;

Ε.Β.: Ένας άνθρωπος με τέτοιου είδους παθολογική συμπεριφορά και διαταραχή είναι αδύνατον ν’ αγαπάει τον εαυτό του.

Μ.Γ.: Τι ήταν αυτό που αναζητούσε πραγματικά;

Ε.Β.: Αν σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση θα σας χαλάσω την απόλαυση της ανάγνωσης του βιβλίου.

Μ.Γ.: Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ένα παράθυρο με κλειστά παντζούρια και μια σανίδα «υποτείνουσα» να το φυλακίζει. Ποια είναι η «φυλακή» του ήρωά σου;

Ε.Β.: Η φυλακή του Άρη είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Παράθυρα και διέξοδοι εμφανίζονται στην πορεία του μέσα στο βιβλίο. Το πόσο όμως αποφασίζει να τα εκμεταλλευτεί ή να τις ακολουθήσει το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη.

Μ.Γ.: «Μυστικά καλά κρυμμένα βγαίνουν στο φως κι αλλάζουν τη ζωή του ήρωα για πάντα, τοποθετώντας τον σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο εξέλιξης» αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Σύμφωνα με το τέλος του βιβλίου το βαθύτερο επίπεδο εξέλιξης του δίνει τη λύτρωση ή παγιδεύεται μέσα σ΄ αυτήν;

Ε.Β.: Το τέλος του βιβλίου είναι ανατρεπτικό και δεν θα ήθελα να το χαλάσω αναλύοντάς το. Όπως όμως τα περισσότερα που γίνονται μέσα σε αυτό το βιβλίο έτσι και το τέλος του έγκειται στην κρίση του αναγνώστη. Έχω ακούσει διαφορετικές προσεγγίσεις από διάφορους ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο και τις αποδέχομαι όλες το ίδιο. Αυτή δεν είναι άλλωστε και η μαγεία της λογοτεχνίας;

Μ.Γ.: Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

Ε.Β.: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε και την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το έργο μου. Η Υποτείνουσα είναι ένα βιβλίο που αγαπώ πολύ. Αποτελεί ίσως το αγαπημένο μου «παιδί».

*Το βιβλίο «Υποτείνουσα» της Ελίνας Βαρβαρήγου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

 

Related posts