Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Ελεωνόρα Χατζηαβράκογλου: Η ύλη προσφέρει πρόσκαιρη χαρά ενώ η αγάπη είναι η δύναμη της ύπαρξης

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Ελεωνόρα Χατζηαβράκογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια Αττικής. Η ποιητική συλλογή «Καθρέφτης είμαι μάτια μου» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Πότε αρχίσατε να ανακαλύπτετε την ποιητική σας φλέβα;

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΧΑΤΖΗΑΒΡΑΚΟΓΛΟΥ: Πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουν ακόμα παιδί, διάβαζα ασταμάτητα έργα αγαπημένων συγγραφέων και ποιητών. Μέχρι που κάποια στιγμή μια αόρατη δύναμη με έκανε να πιάσω χαρτί και μολύβι και να γράψω όλα όσα επηρέαζαν τον ψυχικό μου κόσμο.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη σας ποιητική συλλογή με τίτλο «Καθρέφτης Είμαι Μάτια Μου». Τι είδους ποίηση αφορά; 

Ε.Χ.: Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα ποιήματά μου έχει ο έρωτας και οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο έρωτας που είναι η κινητήριος δύναμη για όλα και οι ανθρώπινες σχέσεις που είναι το α και το ω στη ζωή μου!

Μ.Γ.: Ποια συναισθήματα επικρατούν στις σελίδες του;

Ε.Χ.: Ο πόθος για κάτι δυνατό που εξουσιάζει τον ανθρώπινο νου καθ’ ολοκληρίαν. Ο πόνος και η απογοήτευση για το προσδοκώμενο που αλλάζει. Η δυνατή χαρά που έρχεται με την ολοκλήρωση της αγάπης.

Μ.Γ.: Τι είναι για εσάς η ποίηση και πώς την ορίζετε;

E.X.: Η ποίηση για μένα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Την ορίζω βασικό κυρίαρχο αυτών.

Μ.Γ.: Από πού αντλείτε την έμπνευση;

Ε.Χ.: Από την καθημερινότητα, από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι και από τις γενικές καταστάσεις που επικρατούν και με επηρεάζουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.

Μ.Γ.: «Άγιος ο έρωτας» είναι ο τίτλος ενός ποιήματός σας. Τι είναι ο έρωτας για εσάς;  

Ε.Χ.: Ο έρωτας για μένα είναι ο άγιος που ευλογεί τη ζωή μου και ο δαίμονας που με φτάνει στα όριά μου. 

Μ.Γ.: «Το Θαύμα» είναι ο τίτλος ενός άλλου ποιήματός σας. Υπάρχει κάποιο «θαύμα» που περιμένετε «με μια ανοιχτή αγκαλιά»;  

Ε.Χ.: Το θαύμα όπως αναφέρω και στο συγκεκριμένο ποίημα βρίσκεται πάντοτε στο άγνωστο. Η ζωή από μόνη της είναι ένα θαύμα. Κάθε μέρα αν παρατηρήσουμε καλά βλέπουμε μικρά και μεγάλα θαύματα. Και ναι, περιμένω πάντοτε ένα θαύμα «με μια ανοιχτή αγκαλιά» και είμαι έτοιμη να το καλοδεχτώ.

Μ.Γ.: «Ποθώ μόνο να πετάξω» είναι ένας στίχος σας. Τι αφορά αυτό το πέταγμα; 

Ε.Χ.: Αφορά αποκλειστικά και μόνο το πέταγμα του νου σε ένα ανώτερο επίπεδο σκέψης δράσης και αντίδρασης.

Μ.Γ.: «Ο τοίχος είναι μόνο στο μυαλό σου» είναι ένας ακόμα στοίχος σας. Πώς χτίζεται ένας τέτοιος τοίχος;

Ε.Χ.: Τον τοίχο τον χτίζουμε μόνοι μας. Με μέτρα, με όρια, με ανασφάλειες, με φόβους, που δημιουργούνται και από το κοινωνικό σύστημα που ζούμε και από την ψυχοσύνθεσή μας. Είναι ένας τοίχος που μας κρατάει μακριά από το ρίσκο να ζήσουμε τελείως διαφορετικά και να χρησιμοποιήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει ο καθένας μας για να λάμψει. Αυτό είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο γιατί «ο τοίχος είναι μόνο στο μυαλό σου». 

Μ.Γ.: «Κενό αβάσταχτο η απουσία» αναφέρετε σε κάποιο άλλο ποίημά σας και γενικότερα αυτό το κενό υπάρχει στα περισσότερα ποιήματά σας. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτήν την έμπνευση;

Ε.Χ.: Εκείνο που προκαλεί αυτήν την έμπνευση είναι οι ανησυχίες που υπάρχουν μέσα στο μυαλό μου, στην αναζήτηση νέων πηγών έμπνευσης. 

Μ.Γ.: «Με εγκράτεια να χαρίζεται η αγάπη» γράφετε σε άλλο σημείο. Μπορεί η αγάπη να μπαίνει σε μέτρο;

Ε.Χ.: Φυσικά και δεν μπορεί να μπαίνει σε μέτρο η αγάπη όμως πολλές φορές χρειάζεται να εκδηλώνεται με εγκράτεια ώστε να μη γίνεται πρόβλημα για τους άλλους. Η αγάπη είναι μια φλόγα που καίει ασταμάτητα για εκείνους που τη νιώθουν αλλά είναι άδικο με την αγάπη μας να δημιουργούμε σχέσεις εξάρτησης. 

Μ.Γ.: «Οι γλυκές αναμνήσεις γεμίζουν την καρδιά μου με νοσταλγία» είναι δικός σας στίχος. Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας η νοσταλγία;

Ε.Χ.: Είναι εκείνες οι στιγμές, αγκυροβολημένες, στης ζωής μου το λιμάνι, που ποτέ δεν ξεχνώ και πάντα θα έχω κάτι να θυμάμαι δίχως αυτό να συνεπάγεται πως ζω με το παρελθόν. 

Μ.Γ.: «Έχω ανάγκη να κρύβομαι στο σκοτάδι» αναφέρετε στο ποίημα «Ψυχή μου». Πότε προκύπτει μια τέτοια ανάγκη;

Ε.Χ.: Κάποιες φορές  η ψυχή μας βάλλεται και ψυχορραγεί. Τότε καταφεύγει στο σκοτάδι για να πεθάνει και να ξαναγεννηθεί. 

Μ.Γ.: «Στο περιθώριο να μη ζει η αγάπη» γράφετε στο τελευταίο ποίημα. Πότε και γιατί η αγάπη ζει στο περιθώριο;

Ε.Χ.: Η ύλη που έχουμε ντυθεί σε μια κοινωνία πραγμάτων επισκιάζει συναισθήματα όπως είναι η αγάπη. Και για να μη ζει στο περιθώριο η αγάπη χρειάζεται από όλους μας μεγάλη προσπάθεια. Διότι η ύλη προσφέρει πρόσκαιρη χαρά ενώ η αγάπη είναι η δύναμη της ύπαρξης. 

Μ.Γ.: Γράφετε πιο εύκολα στη χαρά ή στον πόνο;

Ε.Χ.: Η χαρά δεν προλαβαίνει να φτάσει σε μια κόλα χαρτί γιατί τη μοιράζεσαι με τους ανθρώπους άμεσα. Ο πόνος είναι προσωπικός δικός σου και τότε έχεις την ανάγκη να γράψεις για να τον απαλύνεις.

Μ.Γ.: Με τη μοναξιά είστε φίλη;

Ε.Χ.: Είμαι πολύ κοινωνική και συγχρόνως πολύ μοναχική. 

Μ.Γ.: Έχετε σκεφτεί ποτέ να εκδώσετε και κάτι άλλο εκτός από ποίηση;

Ε.Χ.: Ναι, έχω σκεφτεί, γιατί έχω γράψει μια σειρά από ευθυμογραφήματα, και αρκετά μικρά πεζά κείμενα. 

Μ.Γ.: Ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης κι εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Ε.Χ.: Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για την τιμή που έχω να κάνω αυτή τη συνέντευξη μαζί σας. Θεωρώ ότι οι ερωτήσεις σας ήταν τόσο εύστοχες που μπόρεσα και εγώ η ίδια με τις απαντήσεις που σας έδωσα να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο τα ποιήματά μου. Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε.

*Η ποιητική συλλογή «Καθρέφτης Είμαι Μάτια Μου» της Ελεωνόρας Χατζηαβράκογλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.    

Related posts