Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Οκτ 2020
Media

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΜΑΔΟΥ : “ Μου άρεσαν τα παραμύθια…”


Η δημοσιογράφος Μαρία Ζαβιανέλη με το γνωστό της τρόπο ανακρίνει αυτή τη φορά τη συγγραφέα Ελένη Τσαμαδού. Αυτή τη φορά την τιμητική του έχει το βιβλίο.
Διαβάστε τη συνέντευξη που πήρε από την συγγραφέα Ελένη Τσαμαδού.
Της Μαρίας Ζαβιανέλη
Πολλά ήταν τα βιβλία που αγάπησα όταν ήμουν παιδί. Διάβαζα, και διαβάζω ακόμη, πολύ και διαφορετικού είδους βιβλία. Μου άρεσαν τα παραμύθια, ιδιαίτερα είχα αγαπήσει ένα βιβλίο που λεγόταν «Λαϊκά Παραμύθια από όλες τις χώρες». Αγάπησα πολύ όλα τα βιβλία της Δέλτα και ιδιαίτερα τον « Καιρό του Βουλγαροκτόνου». Στην εφηβεία μαγεύτηκα από τον Φιλανδό Μίκα Βαλτάρι, την ΄Αννε-Μαρι Σελίνκο, την Πέρλ Μπάκ, τη Γαλάτεια Σαράντη και αργότερα ανακάλυψα και θαύμασα τον Καζαντζάκη. Εξακολουθώ να τους αγαπώ όλους και σήμερα, αν και στο χορό των αγαπημένων έχουν προστεθεί και άλλοι, παλιότεροι και νεώτεροι. Ο Τολστόι, ο Γκαλσγουώρθι, ο Τόμας Μαν, ο Χέμινγουει, ο Στάινμπεκ, ο Γκράχαμ Γκρίν και ο Οργουελ, ο Λόρενς Ντάρελ και τώρα τελευταία προστέθηκαν ο Χάρυ Μούλιτς ο Ντέιβιντ Μέντελσον και ο Ντέιβιντ Μίτσελ και από Ελληνες, ο Καραγάτσης, ο Μυριβήλης, ο Τερζάκης, ο Καλλιφατίδης, η Κακούρη, η Νοέλ Μπάξερ. Αναφέρω στην τύχη ονόματα όπως μου έρχονται στο νου και είναι βέβαιο πως ξεχνώ και άλλους που αγάπησα και αγαπώ.
Πότε ανακαλύψατε το ταλέντο σας;
Ποτέ. Απλώς υπήρχε και υπάρχει ακόμη μέσα μου η αγάπη για το γράψιμο αλλά και μια έντονη επιθυμία να εκφραστώ μέσα από τον προφορικό λόγο. Δεν είμαι σίγουρη πως αυτό λέγεται «ταλέντο».
Ποιοι σας ενθάρρυναν να το καλλιεργήσετε; Γονείς ;Καθηγητές;
Ένας καθηγητής μου επέμενε ότι θα έπρεπε να σπουδάσω φιλολογία και να ασχοληθώ σοβαρά με το γράψιμο. Δεν τον άκουσα, ακολούθησα άλλο δρόμο. Πολύ αργά θυμήθηκα ξανά την παρότρυνση του και άρχισα δειλά τα πρώτα μου βήματα. Εκείνος που με ενθάρρυνε και στάθηκε κοντά μου ήταν ο άντρας μου, που ήταν και πρώτος αναγνώστης μου.
Ποιος συγγραφέας είναι για σας ξεχωριστός και γιατί; Η μήπως είναι παραπάνω από ένας;
Κάθε συγγραφέας καταθέτει κάτι από την ψυχή του και αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Αν με ρωτάτε ποιόν ή ποιους εγώ ξεχωρίζω θα σας έλεγα τον Τολστόι, γιατί ήταν συνεπής στη ζωή και στο έργο του, αλλά ξεχωρίζω και τη δύναμη της γραφής του Χέμινγουέι.
Το ταλέντο αρχίζει τα ωραία έργα άλλα μόνο η δουλειά τα ολοκληρώνει. J. JUBERT Συμφωνείτε;
Απολύτως.
Διάβασα το βιβλίο σας ”ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΖΩΗΣ” ενθουσιάστηκα με ταξιδέψατε ,με συγκινήσατε, άλλα απόκτησα και γνώσεις!!Αγαπάτε τα ταξίδια και την Ιστορία;
Αγαπώ την Ιστορία, με μεγάλο «Ι» αλλά και τη μικρή καθημερινή με μικρό. Μέσα από την ιστορία μπορεί να κάνεις ταξίδια στο χώρο και στο χρόνο.
Πόσο καιρό σας πήρε η συγγραφή των βιβλίων σας;
Δεν υπάρχει κανόνας, εξαρτάται από την έρευνα που απαιτεί και το χρόνο ωρίμανσης μέσα μου, ενός βιβλίου. Το ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ για παράδειγμα το έγραφα τρία χρόνια, την ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, τη δούλευα σαράντα χρόνια…. Με διακοπές εννοείται..
Ποια άλλη τέχνη πέρα από την λογοτεχνία αγαπάτε και την θεωρείτε ξεχωριστή;
Τη ζωγραφική.
Τελικά οι άνθρωποι μπορεί να μη λησμονούν, άλλα μπορεί και πρέπει να συγχωρούν πριν να είναι αργά;
Μα αυτό ακριβώς θέλω να πω στο ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΖΩΗΣ.
Μια ευχή για την τέχνη που τόσο αγαπάτε την λογοτεχνία…
Να μην πάψουν να υπάρχουν συγγραφείς και αναγνώστες .
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε.

Related posts