Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2021
Ελλάδα

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί»!

Η  Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ που υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης παραχώρηση μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με αφοπλιστική ειλικρίνεια, στην «Καθημερινή της Κυριακής». Η ίδια μίλησε για την νοοτροπία των Ελλήνων, την πολιτική στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, την ανύπαρκτη αριστερά, τον Πολάκη και το μείζον θέμα σχετικά με την Βόρεια Μακεδονία.

Ξεκίνησε λέγοντας: «Είμαστε ταλαντούχος λαός αλλά με ελαττώματα, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά θυμώνουμε μόλις κάποιος μας τα υποδείξει. Υποφέρουμε από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα». Στη συνέχεια, σχολίασε: «Ξέρετε τι λέμε στη Γαλλία; Ότι όλοι οι φοιτητές έρχονται στη Σορβόννη για να μάθουν, εκτός από τους Έλληνες που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα και έρχονται για να τα μάθουν στους άλλους.».  

Ύστερα, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα και την σχέση της με την υπόλοιπη Ευρώπη επισήμανε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία δίχως «εχθρούς» και «φίλους». Συνεχίζοντας: «Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε τον εφησυχασμό αρετή. Κι όμως, είναι η μεγαλύτερη δειλία. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να τους μαθαίνουμε να σωπαίνουν. Στην αρχαία Ελλάδα, σε περιόδους κρίσεων και ρήξεων, επιβαλλόταν πρόστιμο σε όποιον πολίτη δεν έπαιρνε θέση. Εμείς λέμε στους νέους να είναι ανεύθυνοι, να μένουν εκτός γηπέδου, αντί να τους διδάσκουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε μέσα στο γήπεδο και να αγωνιζόμαστε. Αλλά όταν αρνείσαι το δικαίωμα της συμμετοχής και της επιλογής, αρνείσαι την ελευθερία σου.».

Όσον αφορά την αριστερά φαίνεται δυσαρεστημένη και σημειώνει πως δεν υπάρχει κανείς πολιτικός εκπρόσωπος που μπορεί να σταθεί αντάξιος των προσδοκιών. Τονίζοντας πως: «Αριστερός είναι αυτός που κάνει αριστερά πράγματα, όχι αυτός που λέει ότι είναι. Αριστερά είναι τρόπος ζωής, όχι λόγου. Όποιος θέλει μόνο να μιλάει αλλά δεν ξέρει να ακούει, όποιος δεν υπερασπίζεται ακόμα και τον αντίπαλό του όταν αδικείται, παύει για εμένα να είναι αριστερός.». Ενώ, η ίδια στην «Καθημερινή» δηλώνει : «Κι αν εξακολουθώ να λέω πως είμαι αριστερή, είναι γιατί ακόμα ελπίζω σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και σε μια παιδεία που θα διδάσκει την αρετή.».

Για το αν υπάρχουν ενάρετοι πολιτικοί, η κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπογραμμίζει ότι: «Όταν στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που δεν ξέρουν όχι μόνο τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει αλλά ούτε μία ξένη γλώσσα, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο Πολάκηδες συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί. Από παιδί άκουγα τους γονείς μου να λένε ότι δύο είναι τα θηλυκά κακά που μας κατέστρεψαν: η Ιστορία και η πολιτική. Την Ιστορία προσπάθησα να τη δαμάσω. Με την πολιτική ουδέποτε ασχολήθηκα. Είχα πει κάποτε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολιτική παρακμή. Με κοίταξε αγριεμένος και με ρώτησε γιατί. Του απάντησα: Επειδή τα εθνικά θέματα γίνονται πολιτικά, τα πολιτικά κομματικά και τα κομματικά προσωπικά. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται το εθνικό όραμα. Και μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει αλλάξει».

Για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε πως δεν συμφωνεί με το όνομα και πως πάντοτε υποστήριζε τον όρο «Νέα Μακεδονία» καθώς: «η Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και τη Νότια, είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βόρεια είναι κράτος και η Νότια, αυτή που υπονοείται, επαρχία, Περιφέρεια ενός άλλου κράτους.»

Στην ολοκλήρωση της συνέντευξης της, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ συμβούλεψε τους νέους  πως όποια κατεύθυνση αποφασίσουν να τραβήξουν είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να παραμείνουν στην Ελλάδα να βγάλουν τη λέξη «αδύνατο» από το λεξιλόγιό τους, να την ξεχάσουν». «Όλα όσα πέτυχα στη ζωή μου τα κατάφερα γιατί δεν ήξερα πως ήταν αδύνατα, ποτέ δεν μου πέρασε αυτό από το μυαλό. Επίσης, να έχουν τα πόδια τους στη γη και το βλέμμα τους ψηλά. Απ’ όλα τα ζωντανά, μόνο ο άνθρωπος μπορεί να κοιτάξει τον ουρανό».

 

Related posts