Επιστροφή στην κορυφή
Τετάρτη, 18 Ιουλ 2018
 
 

Έλενα Αρτζανίδου: Διεκδικείστε ότι έχει φως, όραμα και ζήστε αληθινά

Παρασκευή, 11 Αύγουστος 2017 - 11:01

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

 

Η ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι το Νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και άρθρων για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία. Επίσης διδάσκει παιδική λογοτεχνία («Δημιουργώ από το μηδέν») στα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): http://ardjanidou.psichogios.gr. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΡΟΜΙΣ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο περιοδικό The White Ravens 2007, ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑ ΕΓΩ!, ΤΑ ΓΥΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΕΝΑΣ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΖΙΜΗΣ, ΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΦΙΡΩΣ, Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΙΑ, ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΙΖΟΛΔΗΣ, ΑΓΗΣ Ο ΜΑΘΗΜΑΓΟΣ, ΚΙ ΕΣΥ, ΜΑΜΑ… ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ ΣΟΥ και ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.

 

ΕΡ. Κυρία Αρτζανίδου γεννηθήκατε στη Γερμανία, ζήσατε τα παιδικά σας χρόνια στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς, σπουδάσατε νηπιαγωγός στην Καρδίτσα και σήμερα κατοικείται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Πως θα περιγράφατε με δυο λόγια αυτή τη διαδρομή ζωής;

ΑΠ. Η διαδρομή μου είχε και δυσκολίες μιας και σαν παιδί για ένα διάστημα ήμουν πέρα δώθε, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Όταν επιστρέψαμε μόνιμα το μικρόβιο συνέχισε να με ακολουθεί. Την φυγή την έχω μέσα μου. Ωστόσο οι διαδρομές, ακολούθησαν και άλλες έζησα τέσσερα χρόνια στη Ρόδο και ένα στις Σέρρες, είχαν ενδιαφέρον, εμπειρίες, γνωριμίες και προπάντων έζησα και αγάπησα πολλούς ανθρώπους, δέθηκα μαζί τους και ας τους αποχαιρέτησα, όμως δε δέθηκα ποτέ με υλικά αγαθά.

ΕΡ. Εργάζεστε ως εκπαιδευτικός και παράλληλα γράφετε παιδικά βιβλία. Τι σας ώθησε προς αυτό το είδος συγγραφής;

ΑΠ. Στην αρχή όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο δεν το έκανα συνειδητά, αργότερα κατάλαβα πως θέλω να επικοινωνώ και να αναδεικνύω θέματα που μπορούν να βοηθήσουν, να ταξιδέψουν, να συγκινήσουν τα παιδιά. Σίγουρα τα πολλά χρόνια που εργάζομαι με παιδιά με βοηθούν να μην χάνομαι από τις γενιές. Τα παιδιά είναι ζωή, είναι το μέλλον, όπως και η λογοτεχνία.

ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Πιάσε το τιμόνι γίγαντα». Ποιος είναι ο γίγαντας και τι είδους τιμόνι πρέπει να πιάσει;

ΑΠ. Ο Γίγαντας της ιστορίας μου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ο Αργύρης από την Νίσυρο. Στα 15 του έρχεται αντιμέτωπος με οικογενειακές, οικονομικές δυσκολίες και δεν αδιαφορεί, δεν μένει απαθής μπροστά στη μικρή ή μεγάλη οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού, δεν ανήκει στο «Ωχ! αδερφέ, τι και αν καταστράφηκε η οικογένεια, τι με νοιάζει; Ότι βρέξει ας κατεβάσει». Αντίθετα είναι ένας Γίγαντας που δίνει τη μάχη του όταν η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, όταν ο πατέρας τους εγκαταλείπει και παράλληλα βουτά για να αναγεννηθεί, για να αποδείξει πως τίποτε και κανένας δεν χάνεται αν αντιστέκεται, αν εργάζεται και αγωνίζεται.

ΕΡ. Από ποιον προέρχεται η παραίνεση του τίτλου;

ΑΠ. Από τον ίδιο τον ήρωά μου και κυρίως από τον τον καπετάν Γόη, που τον αποκαλεί από την πρώτη παράγραφο «Γίγαντα». Αυτό ήταν και ο τίτλος μπήκε αμέσως.

ΕΡ. Η ιστορία του βιβλίου σας αναφέρεται στην προσπάθεια ενός εφήβου να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του μετά την εξαφάνιση του πατέρα του. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σας;

ΑΠ. Το βιβλίο απευθύνεται από 11+ ως 111!

ΕΡ. Ένας κρυμμένος θησαυρός μπορεί να δώσει τη λύση. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα παιδιά με την αντιμετώπιση του θησαυρού από τον νεαρό «γίγαντα»;

ΑΠ. Πως το παιδί, γίνεται νέος, γίνεται άνδρας και το μέλλον είναι εκεί και τον περιμένει, μόνο που πολλές φορές απαιτεί να το παλέψει τριπλά και να διεκδικήσει τα όνειρά του. Ο θησαυρός είναι ο αγώνας, είναι το νιάσιμο για την οικογένεια είναι η θέληση για την ζωή.

ΕΡ. Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε σήμερα και τα περισσότερα παιδιά είναι «κολλημένα» στο διαδίκτυο, ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις των παιδιών με το περιβάλλον τους; Χαλαρώνουν οι σχέσεις τους με τους γονείς, τους φίλους κλπ;

Τα παιδιά, οι νέοι σήμερα χάνουν ότι ομορφότερο μας παρέχει η ζωή. Το μοίρασμα, τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Ζουν σε ένα ψεύτικο περιβάλλον που δυστυχώς τους παγιδεύει και τους απομακρύνει από γονείς και φίλους. Πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο, γιατί αυτό συμβαίνει και παγκόσμια, κάποιοι ισχυροί το προκαλούν, το καλλιεργούν και επιθυμούν να ελέγχουν τις νέες γενιές. Θέλουν να έχουν στρατιές ελεγχόμενων πολιτών. Αλίμονο.

ΕΡ. Τι θα θέλατε να πείτε ως επίλογο της κουβέντας μας;

ΑΠ. Μιλήστε με τους γονείς. Κάντε φίλους και περάστε στιγμές, περιόδους κάνοντας πράγματα που περιέχουν δημιουργία, γέλιο, διαμάχες με λόγια, επιχειρηματολογήστε  χτίστε από κοινού. Αγαπήστε και αγαπηθείτε. Γνωρίστε την Τέχνη και φυσικά βάλτε στην ζωή σας και το βιβλίο. Αγωνιστείτε για τα όνειρά σας, μην εγκαταλείψετε τις αξίες που περιέχουν σεβασμό, προσφορά και αλληλοβοήθεια. Διεκδικείστε ότι έχει φως, όραμα και ζήστε αληθινά.

Σας εύχομαι για όλα αυτά να έχετε πάντα ψυχική και σωματική υγεία.

***Το βιβλίο «Πιάσε το τιμόνι γίγαντα» της Έλενας Αρτζανίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες πενήντα συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

 Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: