Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων

 

 
 
Ένα βιβλίο του δημοσιογράφου Ηλία Γ. Προβόπουλου
 
Πώς μετά τη φοβερή δεκαετία του ’40 οι άνθρωποι στη Νεράιδα (Δολόπων) Καρδίτσας κατάφεραν και ανέστησαν τα χωριά τους.
 
Ήταν μια μοναδική γενιά, η μεταπολεμική γενιά που κλήθηκε να αναστήσει, την από άκρον εις άκρον κατεστραμμένη από τις περιπέτειες της τραγικής δεκαετίας 1940 – 1950 πατρίδα και τα κατάφερε. Ελάχιστα ήταν τα μέσα που διέθετε σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα που αναλάμβανε αλλά είχε θέληση που περίσσευε και πίστη μεγάλη γι’ αυτό που κλήθηκε να υπηρετήσει κι έτσι, κατόρθωσε να κάνει τη στάχτη να βλαστήσει καρπό σπουδαίο και ικανό να την οδηγήσει σε ένα ειρηνικό και καλύτερο αύριο που κράτησε για πολλά χρόνια.
Το τέλος του εμφυλίου πολέμου στο κλείσιμο της φοβερής δεκαετίας, βρίσκει τους περισσότερους στο άνθος της νιότης τους και πιο ώριμους από κάθε άλλη γενιά Ελλήνων. Έτσι, χωρίς καθυστέρηση, από τις πρώτες κιόλας ημέρες που τους επιτράπηκε  να επιστρέψουν μετά από τρία χρόνια εξορίας στον κάμπο και στις πόλεις της Καρδίτσας, έπιασαν το τσαπί και έσκαψαν τα παρατημένα χωράφια τους και την γλίτσα να ξαναφτιάξουν τα κοπαδάκια τους. Δεν είχαν καιρό για χάσιμο και αμέσως προχώρησαν σε γάμους και έκαναν παιδιά, πολλά παιδιά για να αναπληρώσουν τις τραγικές απουσίες των συγχωριανών και να δυναμώσουν τα χωριά τους. Έτσι χαμογέλασε πάλι ο τόπος και γέμισαν μαθητές τα σχολεία και πήραν πάνω τους οι διαλυμένες κοινότητες.
Σε αυτούς τους ανθρώπους που σιγά – σιγά αποσύρονται στον ουρανό και ελάχιστοι έχουν πλέον απομείνει να μας διηγούνται πως έζησαν όλα αυτά τα χρόνια είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Ηλία Γ. Προβόπουλου «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων» και το οποίο στηρίχθηκε στις αφηγήσεις των ηλικιωμένων ανθρώπων από τη Νεράιδα (Σπινάσα), ένα χωριό το οποίο δοκιμάστηκε ιδιαίτερα σκληρά στην περίοδο του Εμφυλίου αλλά αφού ξεπέρασε το σοκ της καταστροφής, κατάφερε μετά το 1950 να δημιουργήσει ένα μικρό θαύμα το οποίο στηρίχθηκε στη δύναμη των ανθρώπων του και φυσικά στην υποστήριξη του τόπου ο οποίος στάθηκε σύμμαχος στον αγώνα και αρωγός στις προσπάθειές τους.
Η περίοδος της ακμής για όλα τα ορεινά χωριά της Καρδίτσας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50 κορυφώθηκε στην αρχή της επόμενης δεκαετίας του ’60 αλλά στο μέσον της, άρχισε να αδειάζει, αλλού σιγά – σιγά και αλλού ραγδαία γιατί καθώς άλλαζε η ζωή όλης της χώρας κάποιοι άνθρωποι τόλμησαν να αναζητήσουν αλλού καλύτερη τύχη και πρόοδο για τα παιδιά τους. Στα χωριά έμειναν όσοι είχαν βαθιές ρίζες με τον τόπο, νοικοκυραίοι στα μέτρα της εποχής και όσοι ήταν αδύναμοι ή είχαν υποχρεώσεις με τους γέροντές τους.
Απ’ όσους λοιπόν δεν έκαναν το μεγάλο βήμα να φύγουν από τα χωριά τους εκείνα τα εύκολα ομολογουμένως χρόνια, έμειναν μόνιμα πλέον στα χωριά και σήμερα είναι οι λίγοι γέροντες και οι γερόντισσες που τα τζάκια τους καπνίζουν ακόμη στα χωριά και δηλώνουν ότι είναι ζωντανά κάποια σπίτια. Αυτούς τους ανθρώπους αναζήτησε ο Ηλίας Προβόπουλος και έμεινε αρκετό καιρό μαζί τους σε διάφορες εποχές του χρόνου ακούγοντάς τους και σημειώνοντας την εμπειρία τους προσπαθώντας να βρει την απάντηση στο ερώτημα: «γιατί αυτοί τα κατάφεραν τότε κι εμείς δεν μπορούμε;».
 
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 18.30 . Ήταν μια εκδήλωση – παρουσίαση, αφιερωμένη στο βιβλίο του Ηλία Γ. Προβόπουλου ,«Ελεύθεροι στα βουνά των Αγράφων». Τη διοργάνωσαν από κοινού οι μεγάλες πατριδοτοπικές συλλογικότητες, «Πανθεσσαλική Στέγη» και η «Πανευρυτανική Ένωση» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) .

Related posts