Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Οκτ 2022
Χωρίς κατηγορία

Ελβετία: Το πρώτο δημοψήφισμα στην ιστορία του κράτους που ακυρώνεται από δικαστήριο λόγω λάθους στην πληροφόρηση

Το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας ακύρωσε δημοψήφισμα για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου κράτους επικαλούμενο έλλειψη σωστής πληροφόρησης επί του θέματος σχετικά με το οποίο ψήφισαν οι πολίτες.

Αποτέλεσμα εικόνας για switzerland on a map
Η θέση της Ελβετίας στο χάρτη

Πιο αναλυτικά, τον Φεβρουάριο του 2016, είχε τεθεί το ερώτημα σε δημοψήφισμα για να διαπιστωθεί η άποψη του λαού για το κατά πόσο πρέπει τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να πληρώνουν τον ίδιο φόρο με τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει το μοντέλο ελεύθερης συμβίωσης. Οι Ελβετοί είχαν ψηφίσει 50.8 % υπέρ της διαφορετικής φορολόγησης ανάμεσα σε παντρεμένα ζευγάρια και σε ζευγάρια που ζουν με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Όμως, υπήρξε ζήτημα παραπληροφόρησης από τους κρατικούς φορείς οι οποίοι υποστήριζαν πως μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πληρώνουν υψηλότερο φόρο από ζευγάρια που απλώς συγκατοικούν. Στην πραγματικότητα όμως, αποδείχθηκε πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 454.000 ζευγάρια. Με άλλα λόγια, λίγο λιγότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι επηρεάζονταν από τη διαφορά στη φορολογία. Ποσοστό το οποίο αποτελεί σχεδόν το 11% του πληθυσμού της χώρας.

Ο λόγος για τον οποίο τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν φορολογική επιβάρυνση έγκειται στο γεγονός πως το εισόδημα τους δε φορολογείτο ξεχωριστά, αλλά ως ένα ενιαίο εισόδημα.

Η απόφαση του δικαστηρίου και οι λόγοι που συνέβαλαν σε αυτή γίνονται ορατοί μέσω της δήλωσης του:  «Βάσει της μικρής διαφοράς στο τελικό αποτέλεσμα και της σοβαρότητας των παρατυπιών, είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό».

Η δημοκρατία στην Ελβετία

Η Ελβετία χωρίζεται σε 20 καντόνια και 6 ημικαντόνια, γεωγραφικές περιοχές δηλαδή η καθεμία εκ των οποίων κάθε καντόνι έχει το δικό του Σύνταγμα, τα δικά του Δικαστήρια, τη δική του Κυβέρνηση, το δικό του Κοινοβούλιο και τη δική του Αστυνομία. Πέρα λοιπόν από τυχόν δημοψηφίσματα τα οποία σχετίζονται με τοπικά ζητήματα του κάθε καντονιού, από το 1848 και έπειτα έχουν διεξαχθεί περίπου 600 δημοψηφίσματα σχετικά με εθνικά ζητήματα. Επιπροσθέτως, με τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών από το εκλογικό σώμα, μπορεί να απαιτηθεί η αλλαγή του Συντάγματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο όμως κρίνεται αναγκαία τόσο η πλειοψηφία σε εκλογείς, όσο και η πλειοψηφία σε καντόνια που συμφωνούν με κάποια ενδεχόμενη αλλαγή.

Ο Πρόεδρος (πρωθυπουργός) της κυβέρνησης εκλέγεται κάθε χρόνο. Βέβαια, και το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης διακατέχεται από τα αρνητικά του. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που το Κοινοβούλιο αποφάσισε αντίθετα από την επιθυμία του λαού αλλά και ορισμένες ιδιαιτερότητες. Μια από αυτές είναι το άρθρο 190. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ακόμα και όταν το δικαστήριο λάβει απόφαση η οποία αντιτίθεται στο ισχύον σύνταγμα, αλλά έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο (ίσως με προηγούμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πιθανόν και όχι) τότε καθήκον της Δικαιοσύνης είναι να υπερασπιστεί την γραμμή του ελβετικού κοινοβουλίου.

Το Brexit και ο .. Καποδίστριας

Τι σχέση δύναται να έχουν το Brexit και ο Καποδίστριας μεταξύ τους;

Άμεσα δεν έχουν την παραμικρή σχέση. Όμως, τόσο το Brexit όσο και ο Ιωάννης Καποδίστριας σχετίζονται άμεσα με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελβετία. Είναι πραγματικότητα ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit στηρίχθηκε σε λαϊκιστική ρητορεία με δηλώσεις όπως  του πρώην υπουργού εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ο οποίος δήλωνε ότι “το κόστος εγκατάλειψης της ΕΕ θα είναι σχεδόν μηδενικό”. Η δήλωση του έχει ήδη διαψευστεί χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοιες ανακριβής δηλώσεις προέτρεψαν ανθρώπους να ψηφίσουν και τους κατεύθυναν σε ένα ποσοστό.

Επίσης, ανακρίβειες παρατηρήθηκαν και στο δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου 2016 στην Ελβετία, το οποίο πραγματεύεται το άρθρο. Παρ’όλα αυτά, το δικαστήριο προέβη στην ακύρωση του δημοψηφίσματος, η ψήφος στο οποίο στηρίχθηκε εν μέρει σε μη ορθές πληροφορίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για καποδιστριας προτομη ελβετιαΌσον αφορά τον Καποδίστρια, προτομή του βρίσκεται στη Λωζάννη. Ο λόγος σχετίζεται με την δράση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία ως εκπρόσωπος της Ρωσίας. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, συνέβαλε σε συνδυασμό με άλλους εγχώριους παράγοντες, στη δημιουργία ενός ενωμένου ελβετικού κράτους αλλά και στο διαχωρισμό της χώρας σε 19 καντόνια. Επιπλέον, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στη δημιουργία του πρώτου συντάγματος της χώρας.

 

 

Related posts