Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Μαΐ 2019
Auto-Moto

El-Born :Η παγκόσμια πρεμιέρα της Seat στο φετινό Σαλόνι αυτοκινήτου στη Γενεύη

Βασισμένο στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group, είναι το πρωτότυπο  el-Born της Seat που θα κάνει την Παγκόσμια Πρεμιέρα του στη Γενεύη. Το el-Born είναι το πρώτο πλήρες ηλεκτρικό μοντέλο της SEAT που ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες αυτόνομης λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας για την ενίσχυση της οδηγικής εμπειρίας

Η SEAT με το el-Born απαντά στις ερωτήσεις που θέτει η ηλεκτρική «επανάσταση» και ανακοινώνει ότι η  μπαταρία του οχήματος μπορεί να επαναφορτιστεί σε μόλις 47 λεπτά ενώ  προσφέρει αυτονομία μέχρι 420km. Εντυπωσιακό νούμερο.

Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του και η κινητικότητα. Ακριβώς όπως ο κινητήρας άλλαξε τον τρόπο που ταξιδεύαμε στις αρχές του 20ου αιώνα, έτσι και η ηλεκτροκίνηση μας μετακινεί προς την επόμενη γενιά της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών και δεδομένου των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών CO2 και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η SEAT αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη και βοηθά στην επιτάχυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η ιδέα του SEAT el-Born συνδυάζει τις βασικές πτυχές του μετασχηματισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας: ηλεκτροκίνηση, αυτόνομη οδήγηση, κινητικότητα και συνδεσιμότητα.

Το el-Born είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της SEAT που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group. Πήρε το όνομα του από μία από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της Βαρκελώνης. Εμπνευσμένο από σχεδιαστές και μηχανικούς της SEAT που δημιούργησαν ένα σπόρ όχημα με την πιο προηγμένη ηλεκτρική τεχνολογία.

Το όχημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στη Βαρκελώνη και θα κατασκευάζεται όταν μπει σε παραγωγή στο εργοστάσιο Zwickau στη Γερμανία. Η SEAT θα είναι η δεύτερη μάρκα του Ομίλου που θα λανσάρει ένα πλήρες ηλεκτροκίνητο όχημα βασισμένο στην πλατφόρμα MEB. Το αυτοκίνητο αναμένεται να λανσαριστεί μέσα στο 2020.

Με μπαταρία για εύρος κίνησης 420km κατά τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP και με ικανότητα να φτάνει τα 100km/h σε μόλις 7,5 δευτερόλεπτα, το όχημα είναι τόσο δυναμικό και πρακτικό όπως αναμένεται από ένα SEAT. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέτουμε τη δυνατότητα επαναφόρτισης της μπαταρίας σε μόλις 47 λεπτά.

Η αεροδυναμική είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της εμβέλειας του οχήματος, στοιχείο που φαίνεται από τη θέση του λογότυπου, της εμπρόσθιας μάσκας και του εξαεριστήρα ψύξης ώστε να εξομαλύνεται η ροή του αέρα στο μπροστινό μέρος και η λειτουργία της μπαταρίας.

Οι τροχοί παρέχουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ αεροδυναμικής, εκκένωσης θερμότητας και ελαφρότητας.Στο πίσω μέρος του οχήματος, ένα spoiler διπλού στρώματος συμβάλλει επίσης στην αεροδυναμική απόδοση του SEAT el-Born, εξασφαλίζοντας ομαλή ροή αέρα και ελαχιστοποίηση της αστάθειας.

Στο εσωτερικό, ο χώρος μεγιστοποιείται χάρη στον ηλεκτρικό κινητήρα. Η καμπίνα είναι ένδειξη της τεχνολογικής προόδου, με την ενσωμάτωση του ψηφιακού πιλοτηρίου, μιας οθόνης infotainment και συνδεσιμότητας 10΄΄ στο κέντρο του ταμπλό, άμεσα εστιασμένο στον οδηγό.

Με ισχύ μέχρι 150kW (204PS), το όχημα μπορεί να φτάσει τα 100km/h σε μόλις 7,5 δευτερόλεπτα. Όμως τα ηλεκτρικά οχήματα δεν αξιολογούνται μόνο από την απόδοση του κινητήρα, αλλά και από την ικανότητα τους να κινούνται περισσότερο με μία μόνο φόρτιση των μπαταριών τους και να ελαχιστοποιούν το χρόνο που απαιτείται για την επαναφόρτιση τους μόλις εξαντληθεί η αποθηκευμένη ενέργεια. Και σε αυτά τα χαρακτηριστικά το el-Born, ξεχωρίζει.

Με πραγματική εμβέλεια έως και 420 χλμ. βάση κύκλου οδήγησης WLTP από την μπαταρία των 62kWh, το όχημα είναι έτοιμο για ταξίδι. Και με συμβατότητα έως 100kW DC υπερ-τροφοδότησης, η μπαταρία μπορεί να φορτίσει από 0 έως 80% μέσα σε 47 μόλις λεπτά.

Το όχημα ενσωματώνει επίσης προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση της εμβέλειας του οχήματος στις πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αντλία θερμότητας του οχήματος μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής θέρμανσης, εξοικονομώντας έως και 60km αυτονομία – χρήσιμη σε χώρες όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν και οι επιβάτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν εντατικά το σύστημα θέρμανσης. Η SEAT στο el-Born ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις αυτόνομης λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας .Επωφελείται από το αυτόνομο επίπεδο 2.0, προσφέροντας μερική αυτοματοποίηση στο όχημα, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα συστήματα διεύθυνσης, επιτάχυνσης και επιβράδυνσης. Προστιθέμενο  μεταξύ άλλων και το Intelligent Park Assist, το SEAT el-Born είναι το πρωτότυπο αυτοκίνητο που περικλείει το μέλλον της οδήγησης.

Related posts