Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Μαρ 2021
Ελλάδα

Εκδόθηκε επείγουσα διάταξη για αποκομιδή των σκουπιδιών

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την επείγουσα υγειονομική διάταξη για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους που απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία και απαιτείται η λήψη εκτάκτων μέτρων. Οι αστυνομικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, αναμένοντας εντολή από την εισαγγελία να ανοίξει η χωματερή της Φυλής. 

Για να παρέμβουν οι αστυνομικές Αρχές, ώστε να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ, πρέπει να εκδώσει σχετική απόφαση η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένη Ράικου που θα επικαλείται την υγειονομική διάταξη. 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ Φυλής και εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στη χωματερή. 

Η Υγειονομική Διάταξη βασίζεται στον Αναγκαστικό Νόμο 2520 του 1940, ο οποίος προβλέπει φυλάκιση και πρόστιμα για όποιον την παραβεί.

Μετά την έκδοσή της επιβάλλεται η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με την κατά το νόμο προβλεπόμενη απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή τους στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Τα αρμόδια όργανα των δήμων, της περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Άκαρπη η συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ με την ΚΕΔΕ

Εν τω μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποχώρησε από το διάλογο αρνούμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν από την ΚΕΔΕ να παρέμβει για να συναντηθούν με τον υπουΕσωτερικών Χάρη Καστανίδη.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στην ΚΕΔΕ

Επίσης, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και άλλων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Η κ. Ράικου ζητεί να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης στον κ. Δανιηλίδη και να ασκηθούν σε βάρος τους οι σχετικές διώξεις, καθώς επίσης να ερευνηθεί αν δέχθηκαν επίθεση και άλλα πρόσωπα που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΠΟΕ – ΟΤΑ τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης που είχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ωστόσο λόγω της επικαιρότητας ο κ. Καμίνης έθεσε το ζήτημα στον κ. Παπουτσή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων με τον υπουργό συζήτησαν τη συνεργασία Αστυνομίας και Δήμου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ενώ για το ζήτημα της παρουσίας χρηστών ναρκωτικών σε σημεία της πόλης ο κ. Παπουτσής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί αμέσως με την υλοποίηση των εξαγγελιών του υπουργού Υγείας για την αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας προαναγγέλλοντας ότι θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την πρωτεύουσα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Πηγή: in.gr

Related posts