Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Εκδήλωση για την  Ακαδημαϊκό Edith Hall

 

Edith Hall

Παρουσίαση   του   βιβλίου  “Αρχαίοι Έλληνες”  της συγγραφέα και ιστορικού Edith Hall , διοργανώνουν οι  εκδόσεις   Διόπτρα  και   ο  IANOS.  Η παρουσίαση θα γίνει τη  Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ( 20:30) , στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου και θα  μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Βάλτερ Πούχνερ. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Νίκος Βατόπουλος.

Το βιβλίο

Η Edith Hall θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ιστορικούς, με εξειδίκευση στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και μεγάλη αγάπη για τη χώρα μας. Η συγγραφέας θα τιμηθεί τον Φεβρουάριο του 2017 ως επίτιμη διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Το βιβλίο της διακεκριμένης  ερευνήτριας  της κλασικής  Ελλάδας Edith Hall προσφέρει μια σύνθεση   ολόκληρου   του   αρχαιοελληνικού   βιώματος,   από   την   άνοδο   των   μυκηναϊκών βασιλείων κατά τον 16ο αιώνα π.Χ. ως την τελική επικράτηση του χριστιανισμού επί του παγανισμού, το 391 μ.Χ.

Edith Hall akropolisΤο   καθένα   από   τα   δέκα   κεφάλαια   του   βιβλίου   επισκέπτεται   μια   διαφορετική   ελληνική κοινότητα,  σε   μια   διαφορετική  στιγμή,   μέσα   στους   είκοσι   αιώνες   της  αρχαίας  ελληνικής ιστορίας.   Μέσω   αυτής   της   διαδικασίας,   το   βιβλίο   διατυπώνει   και   στηρίζει   ένα   ισχυρό, πρωτότυπο επιχείρημα:   ΄Ενα σύνολο  μοναδικών  χαρακτηριστικών  γνωρισμάτων  κατέστησε τους ΄Ελληνες τόσο ιδιαίτερους, και τους έκανε επίσης να είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι την κατάλληλη στιγμή ώστε να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη της ανθρώπινης προόδου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον πατέρα της ιστορίας, αυτά που έκαναν τους ΄Ελληνες να είναι με τόσο αναγνωρίσιμο και μοναδικό τρόπο ξεχωριστοί, ήταν η κοινή καταγωγή τους από τους ίδιους ήρωες, ο τρόπος που θυσίαζαν στους θεούς τους, οι κανόνες που είχαν σχετικά με την αξιοπρεπή στάση ζωής, και η όμορφη γλώσσα τους. ΄Ομως η Edith Hall υποστηρίζει ότι και η ιδιοσυγκρασία   τους   ήταν   εξίσου   σημαντική   με   τα   επιτεύγματά   τους,   που   σήμερα   μας προκαλούν δέος. ΄Ηταν επαναστατικοί, θαύμαζαν την τελειότητα, χειρίζονταν εξαιρετικά τη γλώσσα και αγαπούσαν με πάθος τις απολαύσεις. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα στάθηκε η συνεχής στον χρόνο ταυτότητά τους ως θαλασσοπόρων, το ότι τα θαλάσσια ταξίδια ήταν για εκείνους τρόπος ζωής.Edith Hall 1

 

Με   την   προσεγμένη   του   έρευνα   και   την   καλοδουλεμένη   διατύπωση,   το   βιβλίο   Αρχαίοι ΄Ελληνες   αποτελεί   μια   πολύ   χρήσιμη   συνεισφορά   στην   προσπάθειά   μας   να   τους κατανοήσουμε.

«Η προσέγγιση της Hall μας χαρίζει ένα πανόραμα της Ελλάδος ερμηνεύοντας το τι και το πώς οδήγησε τους αρχαίους ΄Ελληνες να γίνουν πρωτοπόροι της Δυτικής Σκέψης».  Δρόμος της αριστεράς, 23.12.16

«Η Edith Hall είναι από εκείνους τους δασκάλους που έχουν δημιουργήσει χωρίς υπερβολή, στρατιές φιλελλήνων» Τασούλα Επτακοίλη, Η Καθημερινή, 23.10.16

 Ή συγγραφέας: Η Edith Hall είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Κέντρο Ελληνικών Μελετών του  King’s  College,   στο  Λονδίνο.  Ειδικεύεται  στην  αρχαία  ελληνική  λογοτεχνία,  όμως  της αρέσει να συνδυάζει την αυστηρότητα της δουλειάς της με την ευχαρίστηση σε όλους τους τομείς  της   αρχαίας   ελληνικής  και   της  ρωμαϊκής   ιστορίας,   κοινωνίας   και   σκέψης.  Από   τη στιγμή που ξεκίνησε τη συνεργασία της με το King’s College, δίδαξε μαθήματα σχετικά με την Αλεξανδρινή Λογοτεχνία, το Ελληνικό Θέατρο και πιο συγκεκριμένα τον Αισχύλο, και τώρα εργάζεται  επάνω   σε μια  εισαγωγή στην Κατανόηση της  Κλασικής Εποχής,  σε έναν  κύκλο δεκαέξι παραδόσεων.

 

Πού: Βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, 2103217917)

Πότε: Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

 

Ή παρουσίαση θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming:

https://www.youtube.com/watch?v=iIULBWWAyc8

 

Related posts