Επιστροφή στην κορυφή
Τρίτη, 17 Ιουλ 2018
 
 

Έφτασε η περίοδος διόρθωσης για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Σάββατο, 29 Ιούλιος 2017 - 09:31

-a Μέγεθος κειμένου +A

Από τον  Βαγγέλη Σιούτη, υπεύθυνο Συναλλαγών της Guardian Trust

Πτωτικά κινήθηκε  το ελληνικό χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μετά τις πέντε συνεχόμενες ανοδικές. Μετά από τις 27/3 που ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα πάνω από τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών την Πέμπτη  ήταν η πρώτη συνεδρίαση που είχαμε κλείσιμο κάτω από τον ΚΜΟ ενώ και σε εβδομαδιαίο διάγραμμα ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 832 μονάδες δείχνει να κινδυνεύει με πτωτική διάσπαση κάτι που θα μας επιβεβαιώσει το αυριανό κλείσιμο.

Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 814 μονάδες είναι η επόμενη στήριξη ενώ το ανοδικό gap στις 800.76 μονάδες είναι το τελευταίο επίπεδο στήριξης που η διόρθωση που ξεκίνησε στη χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να φτάσει χωρίς να αλλάζει την μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς που παραμένει ανοδική. Ο γενικός δείκτης προέρχεται από πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες  και το κλείσιμο της Δευτέρας τελευταίας συνεδρίασης του μήνα θα κρίνει το πρόσημο του μήνα ( κλείσιμο 30/6 823,74 ).

Η χρηματιστηριακή αγορά με την κίνηση ως τις 860 μονάδες το προηγούμενο διάστημα δείχνει να προεξόφλησε την επιστροφή στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το μέγεθος της έκδοσης , το επιτόκιο , η συμμετοχή των ξένων επενδυτών δεν είχε κάποια θετική έκπληξη που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Επιπλέον η μη συμμετοχή σημαντικού ποσοστού ξένων επενδυτών στην ανταλλαγή ομολόγων προβλημάτισε. Η έκδοση αυτή ήταν ένα πρώτο βήμα για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά τώρα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις μεταρρυθμίσεις , στην πρόοδο των  ιδιωτικοποιήσεων , στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στον στόχο για την ανάπτυξη. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την αγορά και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη και πιο σημαντική έκδοση ομολόγου και τον νέο ανοδικό κύκλο στο χρηματιστήριο .

Πρωταγωνίστριες στην πτώση που ξεκίνησε από προχθες οι μετοχές των τραπεζών . Με μεγάλη ευκολία  διέσπασαν τις στηρίξεις στις 1100 και 1070 μονάδες ενώ και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 1050 μονάδες δείχνει να αποτελεί παρελθόν. Επόμενη στήριξη οι 1000 μονάδες . Το reverse split της ΠΕΙΡ καθώς και ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων από ΕΚΤ και SSM που έχει ξεκινήσει άνοιξε ξανά την συζήτηση για τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών μετά και την έκθεση του ΔΝΤ.

Η κινητικότητα στο υπόλοιπο ταμπλό έχει περιοριστεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ενώ και οι τζίροι αρχίζουν να μειώνονται χαρακτηριστικό και της περιόδου. Επόμενη σημαντική ημερομηνία η 18/8 όπου έχουμε την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch ενώ ενδιάμεσα θα μας απασχολήσουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α’ εξαμήνου των εισηγμένων  ( 31/7 ΕΧΑΕ και ΟΛΘ , 3/8 ΟΤΕ , 9/8 ΜΥΤΙΛ ) . Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν στα υψηλά τους ιδίως στις ΗΠΑ με νέα ιστορικά υψηλά ενώ συνεχίζονται και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων  (27/7 Amazon , 28/7 Exxon Mobil , 1/8 Apple ).Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: