Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2021
SLIDER

Εφορία: Ρύθμιση-ανάσα για όσους επλήγησαν από την πανδημία – Τι θα γίνει με τις δόσεις

Νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία σε 12, 24, 100 ή ακόμη και 120 δόσεις, που θα ξεκινήσουν από τον Μάιο του 2021, καθώς μέχρι τότε έχουν «παγώσει» οι πληρωμές επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και να διευκολυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που αθέτησαν ή προέκυψαν μετά το lockdown.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για τα έσοδα κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς την Εφορία οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  2. Οι ρυθμισμένες δόσεις Μαρτίου – Ιουνίου 2020 που δεν έχουν καταβληθεί και έχουν πάρει αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 θα προστεθούν, από τον Μάιο 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
  3. Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση και αφορά όσους είχαν ενταχθεί στις 100 ή στις 120 δόσεις.
  4.  Όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  5.  Οφειλές στην Εφορία που προέκυψαν από απλήρωτα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ελπίδες για αύξηση των εισπράξεων

Με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει και τα έσοδα του 2021, καθώς προσδοκά ότι από το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αναμένει ότι παράλληλα θα αυξηθούν και οι εισπράξεις από τρέχοντες φόρους (κυρίως από τον ΦΠΑ), ώστε να ισορροπήσει και πάλι ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 θα διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης) στο 7,5%.

Ωστόσο, υπάρχει και το δυσμενές σενάριο όπου, αν έχουμε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ.

Related posts