Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2021
Πολιτισμός

Έδεσσα… η πόλη του νερού!!!


Γράφει η Δήμητρα Τράκα
Τι μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε το όνομα της πόλης της Έδεσσας; Μα, φυσικά το νερό! Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, αφού οι περίφημοι καταρράκτες είναι το σήμα κατατεθέν της! Ακόμα και η παλαιότερη ονομασία της «Βοδενά» γλωσσολογικά συνδέονταν με το νερό. Και φυσικά, πόσοι δεν ήταν αυτοί που περπατώντας κάτω από τα ορμητικά νερά του καταρράκτη, δεν φαντάστηκαν ιστορίες με νεράιδες, που κουβαλούν μύθοι από χρόνια μακρινά ή πόσοι δεν στάθηκαν να χαζέψουν τα παιχνίδια του νερού και τα πολύχρωμα σχέδια που σχηματίζονται κι εξάπτουν τη φαντασία μας…
Οι καταρράκτες της Έδεσσας είναι το πιο χαρακτηριστικό της σημείο στις μέρες μας αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Παλιότερα καλύπτονταν από την πυκνή βλάστηση της περιοχής, η οποία έκανε την πρόσβαση πάρα πολύ δύσκολη. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί πάρα πολύ ωραία και μάλιστα, μπορείτε να περπατήσετε ακόμη και πίσω από τον καταρράκτη.
Ο αέρας στην περιοχή λόγω του νερού που πέφτει είναι φρέσκος και κάνει καλό στην υγεία. Το νερό που τρέχει από τον καταρράκτη είναι πλήρως ελεγχόμενο, καθώς από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μιας και το νερό τροφοδοτεί 2 εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο του Άγρα και το εργοστάσιο του Εδεσσαίου. Τις ηλιόλουστες μέρες τα σταγονίδια του νερού με τον ήλιο δημιουργούν ουράνια τόξα ενώ τα βράδια ο φωτισμός στο σημείο δημιουργεί πανέμορφες εικόνες.
Δεν είναι όμως μόνο οι καταρράκτες που ομορφαίνουν αυτή την πόλη. Υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα που αξίζει τον κόπο να γνωρίσει όποιος την επισκεφθεί. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κι ας κάνουμε μια βόλτα για να θαυμάσουμε και τις υπόλοιπες ομορφιές της Έδεσσας.
Παραδοσιακή συνοικία «Βαρόσι»
Η συνοικία Βαρόσι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι μία από τις ιστορικότερες περιοχές της, καθώς είναι μία από τις τρεις γειτονιές χριστιανών στην τουρκοκρατούμενη, τότε, Έδεσσα η οποία κρατά το χαρακτήρα της και τη μακεδονική αρχιτεκτονική της. Δημιουργήθηκε στο χώρο της αρχαία ακρόπολης της πόλης μετά το 1389 και την άλωση της Έδεσσας. Το 1944 καταστράφηκε από τους Γερμανούς, γιατί λόγω της θέσης της συνοικίας, τα σπίτια χρησιμοποιούνταν από τους αντιστασιακούς λόγω της εύκολης πρόσβασης στον κάμπο και τη διαφυγή τους. Μεγάλο μέρος των κτιρίων έχουν αναστηλωθεί κάνοντας το Βαρόσι να αποκτήσει το παλιό του, ιδιαίτερο χρώμα.
Ψηλός Βράχος της Έδεσσας
Στο άκρο της συνοικίας Βαρόσι θα βρείτε την τοποθεσία “Ψηλός Βράχος”, ένα φανταστικό μέρος στην πόλη όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στην κοιλάδα της Έδεσσας και της Πέλλας, το όρος Βέρμιο και την αρχαία πόλη. Εάν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να δείτε μέχρι και το όρος Άθως. Η περιοχή είχε καεί από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής και αναδιαμορφώθηκε μέσα στη δεκαετία του ’60.
Βυζαντινή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου Έδεσσας
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της Έδεσσας. Χτίστηκε το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα και ήταν αφιερωμένο στην του Θεού Σοφία. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, των μέσων του 18ου αιώνα, είναι διανθισμένο με εικόνες του ζωγράφου Αποστόλη Λογγιανού Βοδενιότη (1761). Η εκκλησία άλλαξε από της Αγίας Σοφίας σε Κοίμηση της Θεοτόκου από ένα ψέμα. Κατά το 17ο αιώνα είχε έρθει διαταγή όλοι οι ναοί της Αγίας Σοφίας να μετατραπούν σε τζαμιά, και για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι του ναού είπαν ψέματα ότι ο ναός είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κάτι το οποίο έμεινε τελικά. Το ναό θα τον βρείτε στη συνοικία Βαρόσι, ανάμεσα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Παρθεναγωγείο.
Γενί Τζαμί Έδεσσας
Το Γενί Τζαμί είναι το μοναδικό τέμενος που διασώζεται στην Έδεσσα, τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί. Χτίστηκε το 1904 με έξοδα του Πασά Χασάν Φεχμί και τότε ήταν το έκτο τέμενος της πόλης. Το 1937 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το 1942 συγκεκριμένα, έγινε μουσείο και σήμερα είναι χώρος φύλαξης αρχαιολογικών ευρημάτων. Αρχιτεκτονικά είναι επηρεασμένο από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, και πιο συγκεκριμένα από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Παλιό Κανναβουργείο της Έδεσσας
Το Κανναβουργείο της Έδεσσας βρίσκεται στην περιοχή του Ψηλού Γκρημνού, στην περιοχή Βαρόσι. Παρήγαγε σχοινιά και σπάγκους από ινδική κάνναβη, που εισαγόταν κατά κύριο λόγο από το Μπενάρες. Τα προϊόντα ήταν πολύ ποιοτικά και ανθεκτικά και το κανναβουργείο Έδεσσας υπήρξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο σπάγκων και σχοινιών στην Ελλάδα, ιδίως την περίοδο του Μεσοπολέμου. Οι μηχανές που έφτιαχναν το νήμα και κατόπιν τα σχοινιά λειτουργούσαν με υδροκίνηση, εκμεταλλευόμενοι έτσι τα πολλά νερά της Έδεσσας. Εκτός από κάνναβη από το Μπενάρες, χρησιμοποιήθηκε κατά διαστήματα κάνναβη από τη Σερβία αλλά και από την Ελλάδα, συγκεκριμένα από τον κάμπο των Γιαννιτσών. Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού και τέχνης και λειτουργεί και καφέ.
Πάρκο Κιουπρί
Το πάρκο Κιουπρί είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Έδεσσας. Στο πάρκο θα βρείτε πολλά πλατάνια, πολλά εκ των οποίων αιωνόβια που προφέρουν δροσιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο κέντρο του πάρκου υπάρχει σιντριβάνι. Οι κάτοικοι της πόλης συνηθίζουν να κάνουν τις βόλτες τους στο πάρκο.
Λουτρά Πόζαρ
Και δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε βέβαια, τα Λουτρά Πόζαρ. Ένας πολύ κοντινός προορισμός της Έδεσσας, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την επισκεψιμότητα της πόλης, αφού όπως και στην Έδεσσα έτσι και στα Λουτρά, καταφθάνουν χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο. Μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 13 από την Αριδαία υπάρχει το χωριό Λουτράκι που κρύβει ένα θαύμα της φύσης, μια εξαιρετική πηγή φυσικών μεταλλικών θερμών υδάτων. Η ευεργετική ιδιότητα των θερμών υδάτων είναι γνωστή αλλά δεν μπορεί κανείς να φανταστεί την χαλάρωση και την γαλήνη που μπορεί να βρει στα Λουτρά του Πόζαρ. Μπορείτε να απολαύσετε το ζεστό νερό κάνοντας μια βουτιά στους φυσικούς θύλακες νερού παραπλεύρως του ποταμού ή να χαλαρώσετε στην διαμορφωμένη πισίνα με ένα ποτό. Λειτουργούν επίσης και ιδιωτικές πισίνες για να μην σας ενοχλεί τίποτα. Η περιοχή προσφέρεται επίσης για περιπάτους και καλό φαγητό. Οι τιμές για τα λουτρά είναι πολύ χαμηλές και αποτελεί ένα καταπληκτικό προορισμό για το σαββατοκύριακο.
Κι αν εγώ σας ανέφερα κάποιες, ίσως μόνο τις πιο γνωστές ομορφιές της Έδεσσας, σειρά σας είναι τώρα ν’ ανακαλύψετε και τις υπόλοιπες. Να περπατήσετε, να θαυμάσετε, ν’ αξιολογήσετε και να προτιμήσετε ό, τι σας κάνει κέφι για να ευχαριστηθείτε. Γιατί η Έδεσσα εκτός από τη φυσική γοητεία της, μπορεί να προσφέρει και κάθε είδους ψυχαγωγία στον επισκέπτη και να καλύψει όλα τα ενδιαφέροντα… 

Related posts