Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 16 Δεκ 2017
 
 

DW: Η Μέρκελ θα δείξει κατανόηση

Κυριακή, 21 Σεπτέμβριος 2014 - 19:17

-a Μέγεθος κειμένου +A

Στην εκτίμηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα δείξει κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις κατά τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προβαίνει ο αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW).

Υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας από το Βερολίνο όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα σχολιάζει ο ίδιος και επισημαίνει πως σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αν και όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας «δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας».

Η DW στην ανάλυσή της αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση του κ.Σαμαρά με την καγκελάριο, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν συμβαίνει το ίδιο και με το Βερολίνο το οποίο, «από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».

Ο Γερμανός αναλυτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων, Νιλς Καντρίτσκε, σχολιάζει πως η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή όμως θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνει δε πως σε κάθε περίπτωση η κ. Μέρκελ δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές χωρίς ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων.
«Ενδεχομένως θα του υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό», επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την DW ο Νιλς Καντρίτσκε διακρίνει περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά του Βερολίνου, λέγοντας πως η κατάσταση της Ελλάδας αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά στη Γερμανία, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, ενώ είναι πλέον σαφές ότι η ευρωκρίση δεν έχει παρέλθει.

Υπέρ της κατανόησης προς τις ελληνικές θέσεις συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νιλς Καντρίτσκε: «ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας».

Ο γερμανός αναλυτής θέτει το ερώτημα κατά πόσο μπορεί ο κ. Σαμαράς «να συγκινήσει» το Βερολίνο επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών κομμάτων.

«Αυτό είναι δυνατό σε περιορισμένη κλίμακα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πότε θα γίνουν οι εκλογές και η παραπομπή στο ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη δεν εκλαμβάνεται ως κάτι συγκεκριμένο από το Βερολίνο. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι άλλος. Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο» απαντά ο ίδιος και διευκρινίζει πως στους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας και κυρίως στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο, οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσίπρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των σχέσεων της Ε.Ε με την Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.

«Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι, στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν», καταλήγει ο Νιλς Καντρίτσκε.

 
Πηγή: Deutsche WelleΜοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: