Οι Τούρκοι στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα, θέτουν θέμα για τα νησιά και κυρίως τα μικρότερα και τις βραχονησίδες, προεξαρχόντων των Ιμίων, την υφαλοκρηπίδα, την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο καθώς και τα 10 μίλια του εναέριου χώρου. Την ίδια ώρα εκδίδουν και νέες παράνομες άδειες για έρευνες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
«Το υπουργείο Ενέργειας μάς ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι δύο σεισμογραφικά Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.
Στις 16 Ιανουαρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει εξερευνήσεις και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στο 2020, με πρώτο το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.
Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση το βράδυ της Πέμπτης στο Twitter του Τσαγατάι Ερτζιγιές, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, κειμένου με τις πέντε αξιώσεις που έχει το υπουργείο Εξωτερικών για το Αιγαίο κι όχι μόνο. Αξιώσεις της Άγκυρας σχεδόν γιατα πάντα, θέτοντας θέματα υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων, κυριαρχίας επί βραχονησίδων όπως τα Ίμια, εναέριο χώρο, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και έρευνα/διάσωση στο Αιγαίο.
«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωσή του.
Στο κείμενο, με τίτλο “σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου” οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:
1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
2. Αποστρατικοποίηση των νησιών: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».
3. Εναέριος χώρος: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.
4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες
Doğu Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü dahil Ege sorunları hakkında Bakanlığımız WEB sayfasında yer alan bilgi notları.
?? Background Note on Aegean Disputeshttps://t.co/RXL2XiDHg8
— Çağatay Erciyes ?? (@CErciyes) January 23, 2020
Related posts
Συγκρούσεις μεταναστών-αστυνομικών στο Μπάρι
Κινδύνευσαν 119 επιβάτες
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
TOQUEL και LILA σαρώνουν με το viral hit τους “Allou”
Ο TOQUEL, ο καλλιτέχνης που έχει αφήσει το δικό του μουσικό στίγμα στον χώρο της τραπ -και όχι μόνο- σκηνή…