Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Αυγ 2022
Πολιτισμός

Δράμα… η πόλη των Χριστουγέννων!!!

 
Γράφει η Δήμητρα Τράκα
Την τελευταία σχεδόν δεκαετία, όταν μπαίνει ο Δεκέμβρης κάθε χρόνο και σκέφτομαι τις γιορτές των Χριστουγέννων, με πιάνει μια γλυκιά ανυπομονησία. Μια λαχτάρα για το άρωμα των γιορτών σε έναν τόπο που τον έχω συνδέσει με τις γιορτές κι έχει καθιερωθεί ως παράδοση πλέον, η ημερήσια εκδρομή μέχρι την πόλη της Δράμας.
Επειδή όμως η Δράμα δεν είναι κατάλληλος ταξιδιωτικός προορισμός μόνο για μια συγκεκριμένη εποχή, εγώ θα σας ξεναγήσω πρώτα στις ομορφιές της γενικά, για να γνωρίσουμε τον τόπο καλύτερα κι έπειτα θα πάμε παρεούλα μια βόλτα μέσα στη μαγευτική Ονειρούπολη και θα γίνουμε και πάλι παιδιά!!!
Ας ξεκινήσουμε όμως με τις γενικές πληροφορίες του νομού. Η Δράμα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού βρίσκεται στην ανατολική Μακεδονία και συνορεύει με τη Βουλγαρία. Είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και χωρίς καμία αμφιβολία υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα όταν μετατράπηκε σε πεδίο πολεμικών συγκρούσεων και διεκδικήσεων. Η πόλη περιβάλλεται από μια σειρά ορεινών όγκων μεταξύ των οποίων το Μενοίκιο, το Παγγαίο, ο Όρβηλος, η Λεκάνη και βεβαίως η οροσειρά της Ροδόπης. Το βουνό σύμβολο όμως που δεσπόζει στον ορίζοντα και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής είναι το Φαλακρό. Η Δράμα διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και προσεγγίζεται εύκολα μέσω του εθνικού οδικού δικτύου.
Σήμερα η Δράμα φιλοξενεί περίπου 40.000 χιλιάδες κατοίκους και διαθέτει συγκεντρωμένες τις βασικές υπηρεσίες διοίκησης, εκπαίδευσης, περίθαλψης και αθλητισμού. Η πόλη είναι ιδιαίτερα ζωντανή και μέσω των κατοίκων της προσφέρει φιλοξενία και ποιοτική εξυπηρέτηση σε όλους τους επισκέπτες της. Η πολιτιστική αύρα είναι διάχυτη μεταξύ των δραστήριων πολιτιστικών συλλόγων που βοηθούν στη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων, των εκθεσιακών χώρων και των βιβλιοθηκών που υπάρχουν στην πόλη. Βέβαια θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί ότι η Δράμα θεωρείται η πρωτεύουσα της διασκέδασης στην ευρύτερη περιοχή και για την άμεση εξακρίβωση αυτής της άποψης θα σας προτείναμε μια νυχτερινή περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης.
Σε αυτούς τους δρόμους της πόλης, εγώ περιπλανήθηκα και διάλεξα τρία αξιόλογα σημεία που θεωρώ πως επιβάλλεται να τα επισκεφθούμε και να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου καλύτερα…
Πάρκο Αγίας Βαρβάρας: Σήμα κατατεθέν της πόλης της Δράμας αποτελεί το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. Καταλαμβάνει μία έκταση 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης ενώ πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι κατακτητές επιχείρησαν να την γκρεμίσουν για να φτιάξουν στη θέση της τζαμί, η εκκλησία σκεπάστηκε από νερό και έτσι διασώθηκε. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι είναι θαύμα και για αυτό το λόγο μέχρι και σήμερα τιμούν τη μνήμη της Αγ. Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου ανάβοντας κεριά πάνω σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό. Σήμερα εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται καθημερινά το πάρκο για να απολαύσουν την ηρεμία που προσφέρει το πανέμορφο σκηνικό που αποτελείται από αιωνόβια δέντρα, ποτάμια, λίμνες και ξύλινα γεφυράκια, καθώς και τη θέα από πάπιες, χήνες και κύκνους που ζουν στο πάρκο αυτό. Τέλος, η περιοχή προσφέρει πολλά αξιόλογα καφέ και εστιατόρια, που μπορείτε να επισκεφθείτε.
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας: Τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Δράμας πιστοποιούν την μακραίωνη ιστορία της πόλης. Καλύπτει την χρονικά μια περίοδο που ξεπερνά τις 50.000 χρόνια αφού αρχίζει από τη μέση παλαιολιθική εποχή και φτάνει έως τους νεότερους χρόνους και το 1913. Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από 3 διαφορετικές αίθουσες όπου η πρώτη περιλαμβάνει ευρήματα και ίχνη κυνηγών που βρέθηκαν στο σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη. Στην δεύτερη θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τον τρόπο οργάνωσης των πρώτων μόνιμων γεωργοκτηνοτροφικών οικισμών της νεολιθικής εποχής και τέλος στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται η μετάβαση στην εποχή του χαλκού. Σε γενικές γραμμές το μουσείο ακολουθεί μια ευχάριστη προσέγγιση στον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων και σε καμία περίπτωση δεν είναι κουραστικό για τους επισκέπτες ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Στην περίπτωση μάλιστα που θα ενδιαφερόσασταν για την απόκτηση γνώσεων σχετικών με την καθημερινή ζωή των μακρινών μας προγόνων μία επίσκεψη εδώ κρίνεται επιβεβλημένη.
 Εκκλησιαστικής Τέχνης Δράμας: Το συγκεκριμένο μουσείο ιδρύθηκε υπό τη διακονία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Διονυσίου Α’ και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας. Θα το βρείτε στην οδό Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης καθώς στεγάζεται στην πρόσφατα ανακαινισμένη πενταώροφη πτέρυγα του Επισκοπικού Μεγάρου. Στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται εκκλησιαστικοί θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας. Πολλά από αυτά είναι κειμήλια που μεταφέρθηκαν από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου όταν το 1922 εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους. Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από εκκλησίες και μοναστήρια πολλών διαφορετικών περιοχών και περιόδων και σώθηκαν πραγματικά από σίγουρη καταστροφή. Μεταξύ των πλέον γνωστών εκθεμάτων κατατάσσονται οι εικόνες της Θεοτόκου Οδηγήτριας και του Κυρίου Ευλογούντος που ανάγονται στον 13ο αιώνα. Επίσης θα βρείτε πλήθος εικόνων του 17ου αιώνα καθώς και αρχιερατικά άμφια και ιερά σκεύη. Το μουσείο λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδος (εκτός Δευτέρας) και στην περίπτωση που είστε κάποιο οργανωμένο γκρουπ καλό θα ήταν να έρθετε σε επικοινωνία με το γραφείο της Μητρόπολης Δράμας.
Πριν όμως εισχωρήσουμε στα ενδότερα, λέω να κάνουμε μια βόλτα και στα πέριξ. Θα σας πάω από τα πιο μακρινά σημεία και σιγά-σιγά θα πλησιάζουμε προς την πόλη. Θα περπατήσουμε, θα σκαρφαλώσουμε, θα απολαύσουμε τις ομορφιές της φύσης αλλά και δημιουργήματα μιας άλλης εποχής, απομεινάρια κι ατράνταχτες αποδείξεις του ελληνικού πολιτισμού μας…
Παρθένο Δάσος Φρακτού: Σε απόσταση 92 χιλιομέτρων της Δράμας, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού, βρίσκεται το Παρθένο δάσος του Φρακτού, το οποίο έχει ανακηρυχτεί σε Παγκόσμιο Μνημείο της Φύσης. Η έκτασή του είναι 12.000 στρέμματα και αποτελείται από Πεύκη (Μαύρη και Δασική), Οξιά, Ερυθρελάτη, Δρυ κ.ά. Παράλληλα, φιλοξενεί περισσότερα από 100 είδη πουλιών και 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους όλα τα σπάνια είδη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, τα οποία ενδέχεται να συναντήσετε στην επίσκεψή σας, καθώς είναι πολύ εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία. Παρόλο το δύσβατο της περιοχής, μία εκδρομή στο Δάσος του Φρακτού είναι επιβεβλημένη, καθώς εκτός από τον προορισμό θα αποζημιωθείτε και από τη διαδρομή, που προσφέρει απίστευτες εικόνες της φύσης της οροσειράς της Ροδόπης.
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού: Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Καλύπτει μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τις κεντρικές εγκαταστάσεις του να βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος σε υψόμετρο 1720 μέτρων και το τελευταίο σαλέ του να προσφέρει μια μοναδική θέα από υψόμετρο 2110 μέτρων. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει τέσσερις συρόμενους αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια καρέκλα και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού που το συνολικό τους μήκος ξεπερνά τα 20 χλμ. Επιπλέον ως επισκέπτες θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε σκι και καταστήματα ενοικίασης του απαραίτητου εξοπλισμού, ένα εστιατόριο χωρητικότητας 250 ατόμων και ένα ξενώνα με δυνατότητα φιλοξενίας 80 ατόμων. Η πρόσβαση στο κέντρο εξασφαλίζεται μέσω ενός άριστα ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου και μιας ιδιαίτερα ασφαλούς και προσεγμένης διαδρομής. Τέλος υπάρχει παρκινγκ 600 θέσεων καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Εκτός της χιονοδρομίας το Φαλακρό προσφέρει πολλές δυνατότητες για παράλληλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορειβατικό σκι, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και πολλά άλλα. Όχι άδικα λοιπόν έχει αναχθεί στον κυριότερο και πιο επιτυχημένο τουριστικό προορισμό του νομού και σίγουρα μια επίσκεψη εδώ θα είχε να σας προσφέρει πολλά.
Σπήλαιο Αγγίτη: Το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χμ βορειοδυτικά της Δράμας, στο δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωριό Πηγές. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 από μία ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρία. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, ενώ ήταν γνωστή λόγω του φυσικού ανοίγματος και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους. Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι “Μααρά”, ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως “μικρό σπήλαιο”, είτε στα εβραϊκά που σημαίνει “νερό από το βουνό”. Στην περιοχή επίσης έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Τέλος, εκτός από το σπήλαιο, η περιοχή προσφέρει ταβερνάκια και χώρους για καφέ, αλλά και πικ-νικ, δίπλα στο ποτάμι.
Φίλιπποι: Μόλις 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Πρόκειται για την αρχαία πόλη Κρινήδες που μετονομάστηκαν σε Φιλίππους από τον πατέρα του μεγάλου Αλεξάνδρου. Θεωρείται το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της ανατολικής Μακεδονίας και κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων σε πανελλήνιο επίπεδο. Αφορά την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική περίοδο και είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία κηρύχθηκε ο χριστιανισμός μέσω του Αποστόλου Παύλου το 50 μ.Χ.. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ίδρυση χριστιανικής εκκλησίας αναγάγει την πόλη σε μητρόπολη του χριστιανισμού και λειτουργεί ως καταλύτης για την έναρξη μιας περιόδου ακμής όπου ταυτίζεται με την κατασκευή μεγαλύτερων τειχών, ανέγερση δημοσίων κτιρίων και κατασκευή ναών. Μερικά επιπλέον στοιχεία που αυξάνουν την κομβικότητα της θέσης των Φιλίππων και δικαιολογούν την ανάπτυξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας οδού, η εύφορη γη, καθώς και τα μεταλλεία χρυσού που υπάρχουν στην περιοχή. Με την επίσκεψή σας στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο θα σας δοθεί η δυνατότητα να θαυμάσετε τέσσερις παλαιοχριστιανικούς ναούς, ορισμένοι εκ των οποίων φιλοξενούν θαυμάσιες τοιχογραφίες. Επίσης θα μπορέσετε να περιηγηθείτε στην αρχαία αγορά, την παλαίστρα την ακρόπολη του οικισμού η οποία ιδρύθηκε από τον Φίλιππο τον Β’ και ολοκληρώθηκε από του Ιουστινιανό και τέλος θα σας δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτείτε την φυλακή του Αποστόλου Παύλου η οποία έχει μετατραπεί σε λατρευτικό χώρο.
Κι αφού ξεναγηθήκαμε αρκετά τριγύρω από την όμορφη πόλη της Δράμας, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε προς τα ενδότερα. Κι αν σας έχει προλάβει το μεσημεράκι και σας άνοιξε η όρεξη μετά από τόση πεζοπορία στη φύση, εγώ θα πρότεινα μια στάση για φαγητό στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στα πολλά ταβερνάκια που βρίσκονται γύρω από τη λιμνούλα.
Φάγαμε καλά λοιπόν; Ανακτήσαμε δυνάμεις; Ώρα για διασκέδαση!!! Πού αλλού; Στην Ονειρούπολη!!!
Τα τελευταία 7 χρόνια η Δράμα τείνει να ταυτιστεί με το μοναδικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό που στήνεται στο κέντρο της πόλης στα πλαίσια της “Ονειρούπολης”. Η Ονειρούπολη αφορά ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και happenings που μεταφέρουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα σε μικρούς και μεγάλους ταξιδεύοντας τους πραγματικά σε παραμυθένιους κόσμους. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις αρχές του Δεκέμβρη και έχοντας διάρκεια περίπου ένα μήνα τελειώνουν λίγο μετά την πρωτοχρονιά. Ως κεντρικό σημείο ορίζεται η Πλατεία Ελευθερίας και κάθε χρόνο μια ανοιχτή ομάδα δημοτικών υπαλλήλων και πολλών εθελοντών στήνουν τα ξύλινα σπιτάκια του χωριού του παραμυθιού. Το σπίτι του Αι-Βασίλη, το παραμυθόσπιτο, το ατελιέ των ξωτικών, και το σπίτι της οικοπεριπέτειας είναι μόνο μερικά από τα σημεία που συγκεντρώνουν τα χαμόγελα των χιλιάδων επισκεπτών. Αν θέλετε και εσείς να γίνετε κομμάτι αυτού του χριστουγεννιάτικου σκηνικού θα σας προτείναμε χωρίς κανένα ενδοιασμό να πάρετε τη “μικρή” ή “μεγάλη” παρέα σας και να ανηφορίσετε με όλη σας την καλή διάθεση προς την πόλη της Δράμας. Μην ξεχάσετε την φωτογραφική σας μηχανή, τα γάντια, τους σκούφους και τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα αξεσουάρ. Οι ώρες λειτουργίας της Ονειρούπολης είναι καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι και από τις 17.30 έως τις 21.00 το βράδυ.
Πολύχρωμα λαμπιόνια, ζαχαρωτά, χαρούμενα τραγούδια, στολισμένα δέντρα και πολλά πολλά πολλά χαρούμενα πρόσωπα. Κι εδώ είναι η μαγεία της Ονειρούπολης. Τα χαρούμενα πρόσωπα δεν είναι μόνο παιδικά. Η Ονειρούπολη ανοίγει τις πόρτες της σε όλες τις ηλικίες και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν για πάντα παιδιά!!!
Κι όταν τα μάγουλα κοκκινίσουν και οι καρδιές πεταρίσουν και τα χνώτα θολώσουν τα τζάμια και σχηματιστούν χαμογελαστές φατσούλες, τότε ήρθε η ώρα για ένα ζεστό ρόφημα. Περιμετρικά της πλατείας, θα βρείτε πολλά καφέ που σας περιμένουν να γευτείτε διάφορα είδη καφέ και σοκολάτας αλλά και παραδοσιακών γλυκών.
Τι γεύση θα σας αφήσει αυτή η επίσκεψη στη Δράμα; Γλυκιά σίγουρα. Ποιες εικόνες θα πάρετε μαζί σας; Τις πιο φωτεινές και πολύχρωμες. Πόσους ήχους θα φυλάξετε μέχρι της επόμενη χρονιά; Τους πιο χαρούμενους και τραγουδιστούς. Ποια αίσθηση θα σας μείνει; Μα η πιο γιορταστική ανάμνηση, γιατί η Δράμα είναι η πόλη των Χριστουγέννων!!!
Καλές γιορτές συνταξιδιώτες μου!!!
 
 
 
 
 
 
 

Related posts