Η Ιατρός Ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη είναι αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Ολοκλήρωσε την Ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στην Α Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στην Ευρωπαϊκή Σχολή Ογκολογίας της Ιταλίας, καθώς και στο Institute of Endocrinology University, Santa Casa di Misericordia, Rio de Janeiro, με μετεκπαίδευση στο μεταβολισμό.
Έχει αναπτύξει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα σε επιστημονικές και μη εκδόσεις καθώς και τον ημερήσιο Τύπο – Μ.Μ.Ε. Διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα ενδοκρινολογίας σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών.
Ήταν Κεντρική Ομιλήτρια στην Εβδομάδα ΕΙΡΗΝΗΣ στη Γενεύη και συμμετείχε στην παρουσίαση Ενδοκρινολογίας και Covid 19 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυτοκινών στο Σιάτλ, φέτος στο ίδιο συνέδριο στο Cardiff Wales.
-Πείτε μας για την οικογένειά σας
Για την οικογένειά μου αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια. Κυρίαρχες φιγούρες στην παιδική μου ηλικία ο παππούς μου, Νικόλας Ράπτης, από τον οποίο αγάπησα τη φιλοσοφία, την ανάλυση και τον λόγο.Καθώς επίσης και ο αδερφός της γιαγιάς μου Παρασκευής -την οποία δε γνώρισα, έμαθα όμως να την θαυμάζω μέσα από τα λόγια του αδερφού της για το πόσο περήφανη και δυνατή γυναίκα υπήρξε.Ο αδελφός της, Κωσταντίνος Μπολέτης, γιατρός και δήμαρχος Λουτρακίου, με έκανε να αγαπήσω την επιστήμη και να θαυμάσω την ιατρική. Σαν παιδάκι τον ακολουθούσα κρατώντας ένα κόκκινο βαλιτσάκι με ένα λευκό σταυρό.
Από τον πατέρα μου έμαθα πάρα πολλά αλλά το πιο βασικό είναι έννοιες όπως σεβασμός και ελευθερία και ότι οι γυναίκες έχουν μια πολύ σημαντική θέση και άποψη στην κοινωνία και στον κόσμο.Η οικογένειά μου τόσο η στενή όσο και η ευρύτερη με κάνει να νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια διότι είναι άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης και της ελευθερίας που είναι καθοριστική για τη ζωή.Η οικογένειά μου δεν υπήρξε ποτέ πατριαρχική, ιερά ήταν πάντα η ισοτιμία, η ελευθερία σκέψης και λόγου.
-Μιλήστε μας για τη μάστιγα του Κόβιντ
Ο πλανήτης γη, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έναν αόρατο εχθρό ο οποίος δεν έχει καν την ικανότητα και τη δυνατότητα του πολλαπλασιασμού, δεν έχει αισθήσεις, δεν έχει νευρικό σύστημα, παρόλα αυτά η επίδρασή του έχει καταστεί κυρίαρχη.
Αποτελούμενος ο ιός από ένα φωσφολιπιδικό περίβλημα το οποίο προστατεύει κάποιες λίγες πληροφορίες «RNA» για την ύπαρξή του, απλά «φωτοαντιγράφεται» χρησιμοποιώντας δομικά υλικά του κυττάρου ξενιστή που είναι το ανθρώπινο κύτταρο. Με αιχμή του δόρατος την ακίδα του SPIKE-S βρίσκει τον τρόπο και την πύλη εισόδου σε έμβιους ξενιστές όπως τα ανθρώπινα κύτταρα, κατά κύριο λόγο εκείνα του πνεύμονα αλλά και κύτταρα άλλων οργάνων, βρίσκει τρόπο να εισέλθει, να μεταγραφεί, έχοντας στόχο είτε να κυριαρχήσει, είτε να συμβιώσει μεταλλασσόμενος.Ο ιός μεταλλάσσεται για να επιβιώσει αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
-Τί είναι οι κιρκάδιοι ρυθμοί;
Ουσιαστικά είναι βιολογικές, νοητικές ή/και συμπεριφορικές αλλαγές που ακολουθούν τον ημερήσιο 24ωρο κύκλο. Όλα στη ζωή είναι κύκλος και επηρεάζονται από το φως: το 24ωρο, οι 28 ημέρες του καταμήνιου κύκλου, οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης… όλα γίνονται κυκλικά.Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι μια βιολογική διαδικασία με ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια του 24ωρου, που καθορίζεται από το βιολογικό ή κιρκάδιο ρολόι.
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ενδογενής, αλλά προσαρμόζεται στο τοπικό περιβάλλον ανάλογα με τους εξωγενείς παράγοντες (φως, θερμότητα). Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική έκφραση «circa diem» δηλαδή «γύρω από την ημέρα».
Την ύπαρξη του κιρκάδιου ρυθμού περιέγραψε πρώτος ο Γάλλος γεωφυσικός και αστρονόμος Jean-Jeaques d’ Ortoles de Mairan, ο οποίος το 1729 παρατήρησε πως τα φύλλα της μιμόζας άνοιγαν προς τον ήλιο την ημέρα και έκλειναν μετά τη δύση του ηλίου.
Ο αντίκτυπος της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού είναι λιγότερο μελετημένος, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία συγκλίνουν πως οι επιπτώσεις της σε όλους τους οργανισμούς είναι τεράστιες.
Το βιολογικό ή κιρκάδιο ρολόι εμπλέκεται με τη φυσιολογία όλων των οργανισμών και υπάρχει σε όλους – από τον άνθρωπο και τα φυτά έως τους μύκητες, τα βακτήρια και τα ζώα.
Ουσιαστικά η ζωή στη γη προσαρμόζεται καθημερινά στην περιστροφή του πλανήτη μας και τα όντα έχουν αποκτήσει από μία «θεϊκή πρόνοια» τους κιρκάδιους ρυθμούς που τα βοηθούν να προηγηθούν και να προσαρμοστούν στο ρυθμό της κάθε μέρας.
Το βιολογικό ρολόι κάθε οργανισμού παράγει κιρκάδιο ρυθμό και αναπτύχθηκε για να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές φωτός και θερμοκρασίας.
Η σχέση μας με το φως και το σκοτάδι είναι ένας αρχέγονος και πολύπλοκος μηχανισμός που εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια καθορίζει και καθορίζεται από τα έμβια όντα.
-Τι γίνεται όταν διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός;
Το πιο σαφές αντιληπτό αποτέλεσμα στον οργανισμό της λειτουργίας του κιρκάδιου ρυθμού είναι ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης. Ως φαίνεται όμως ο κιρκάδιος ρυθμός ελέγχει επίσης το μεταβολισμό, τη λειτουργία της πέψης, την αρτηριακή πίεση, τη σωματική θερμοκρασία, την παραγωγή ορμονών, τις γνωστικές λειτουργίες.Το τζετ λαγκ αποτελεί απόδειξη των επιπτώσεων μετά από πολύωρα ταξίδια από ανατολάς προς δυσμάς.
Άλλη διατάραξη του κιρκαδιανού ρυθμού συμβαίνει σε εργαζόμενους με εναλλασσόμενες βάρδιες όπου η οκτάωρη ημερήσια εργασία εναλλάσσεται με νυκτερινό ωράριο. Στους εργαζόμενους αυτούς επηρεάζεται σοβαρά ο μεταβολισμός, η κάθαρση ενός φαρμάκου μετά τη λήψη του, η συγκέντρωση, η απόδοση στην εργασία.
-Ποιο είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας;
Η Ελλάδα διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και τις εγκαταστάσεις για να προσελκύσει ένα τέτοιο είδος τουρισμού, παρέχοντας υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών και σχετικά ανταγωνιστικές τιμές. Παράλληλα υπάρχουν ευκαιρίες και ενδιαφέρον για να καταστεί η χώρα κέντρο ιατρικού τουρισμού,
Ο Κεντρικός συντονισμός ίσως είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα.
Θεματα που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω θεωρώ ότι είναι το θεσμικό πλαίσιο, η ένταξη στο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης των ασθενών που έρχονται από το εξωτερικό, η σχέση των Ελληνικών Νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών, ιατρικών δομών με κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού.
Ο αριθμός των πιστοποιημένων και μη λειτουργικών ιαματικών πηγών της Ελλάδος, ώστε και η χώρα μας να αξιοποιήσει τα οφέλη των παροχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρώπης. Οι δυνατότητες ανάπτυξης δομών που αφορούν τον τομέα της φυσικής αποκατάστασης στη χώρα μας, τόσο στον τομέα συγγενών παθήσεων όσο και των μετατραυματικών προβλημάτων καθώς και ο τομέας wellness-wellbeing και κατάθλιψης.
https://www.whoiswhogreece.com/dr-pari-rapti/
https://www.whoiswhogreece.com/dr-pari-rapti-lira/
https://www.google.com/amp/s/www.elde.gr/dr-pari-rapti/amp/