Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιούν 2021
SLIDER

Δρ. Νίκανδρος Μπούρας: «Συμβολή στην Ελληνική Διασπορά & Παγκόσμια ψυχική υγεία.»

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Νίκανδρος Μπούρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στη Νευρολογία και Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Από το 1974 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, έχοντας μια λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία και είναι ένα εξέχον μέλος της ελληνικής κοινότητάς του. Διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής και τακτικός Καθηγητής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Guy’s του Λονδίνου και κατείχε την έδρα ψυχιατρικής στο King’s College, London. Είναι Fellow of the Royal College of Psychiatrists, και διετέλεσε Πρόεδρος Ψυχιατρικής του Royal Society of Medicine.

Έχει διακεκριμένη επιστημονική και κλινική σταδιοδρομία πλέον των 40 ετών στο Λονδίνο, με πολύ αξιόλογη προσφορά στην ανάπτυξη και αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και σημαντική συμβολή στα ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα συμπεριλαμβανομένης και της διασφάλισης της ποιότητας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Το  κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και ακαδημαϊκό του έργο, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής ψυχιατρικής και στην τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας ποικίλων μοντέλων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι ευρύτατο.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο Λονδίνο και συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του πρώτου κέντρου ψυχικής υγείας.

Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, αρκετά από τα οποία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.

Ο Νίκανδρος πήγε στο Λονδίνο σε μια εποχή που η Βρετανία ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος για την Ψυχιατρική, καθώς εκεί επικρατούσαν οι ιδέες του Ronald Laing, ενός από τους πρωτεργάτες της λεγόμενης Αντιψυχιατρικής. Έκτοτε παρακολούθησε όλα τα μεγάλα ρεύματα σκέψης στην επιστημονική αυτή ειδικότητα, συνεργάστηκε με κορυφαίους συναδέλφους του και συνέβαλε, με το δικό του πρωτότυπο ερευνητικό έργο, στην περαιτέρω πρόοδο της Ψυχιατρικής.

Ήταν από τους κύριους συντελεστές στην ίδρυση του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου του Ηνωμένου Βασιλείου και η κινητήρια δύναμη πίσω από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ελληνικής Βιοϊατρικής Εταιρείας.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την προαγωγή της παγκόσμιας ψυχικής υγείας, μέσω της ανάπτυξης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Επιδίδεται επίσης στην έρευνα του συνδρόμου της ύβρεως που αφορά την συμπεριφορά ατόμων σε ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διοικητών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, στρατιωτικών, δικαστών.

-Έχετε γράψει βιβλίο για τους Έλληνες του Λονδίνου.

“ Έλληνες στο Λονδίνο” είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφικής μου τριλογίας.

Το πρώτο βιβλίο, “ Αρέθειο Εκπαιδευτήριο”, αναφέρεται στο σχολείο που ίδρυσε και διεύθυνε ο πατέρας μου, Γεώργιος Μπούρας, στην Πάτρα.

Στο τρίτο βιβλίο “ Reflections on the challenges of Psychiatry in UK & Beyond” επικεντρώνομαι στις επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητές μου στη Βρετανία.

Το βιβλίο σχεδόν εξ ολοκλήρου αναφέρεται στην ενεργό και δημιουργική εμπλοκή μου με την ιατρική, την ψυχιατρική και τους Ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς στο Λονδίνο.

Στους “ Έλληνες στο Λονδίνο” καταγράφω και αναλύω τις πολιτισμικές και επιστημονικές δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, μιας κοινότητας  που περιλαμβάνει χιλιάδες Έλληνες φοιτητές και επιστήμονες, καθώς και σημαντικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Δίνω μια γενική εικόνα των πολυάριθμων οργανώσεων, που παρά τους πενιχρούς πόρους, κατόρθωσαν την περίοδο 1974-2004 να ενεργοποιήσουν τους Έλληνες του Λονδίνου και να τους εντάξουν στον δημόσιο χώρο μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων – από διαλέξεις και συνέδρια μέχρι εκθέσεις τέχνης και συνεχείς προσπάθειες διασύνδεσης της ελληνικής διασποράς του Λονδίνου με το εθνικό κέντρο. Ιδίως κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, δηλαδή όταν το μεταπολιτευτικό κλίμα του ενθουσιασμού και της ελπίδας για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας ήταν κυρίαρχο, βλέπουμε ένα παρόμοιο κλίμα να διαμορφώνεται  και στην Αγγλία και κυρίως στο Λονδίνο.

Οι μαρτυρίες μου επικεντρώνονται σε δράσεις στις οποίες είχα ενεργή συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά, ως  ενεργό μέλος της κοινότητας  εξετάζω τις πολύπλοκες διασυνδέσεις με άλλες δραστηριότητες, καθώς και με τρέχοντα γεγονότα στον ελληνικό χώρο.

-Ήσασταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του World Hellenic Biomedical Association.

Η World Hellenic Biomedical Association ιδρύθηκε το 1990 με τη συμμετοχή της στο 16ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ανάπτυξη επιστημovικώv δεσμώv μεταξύ τωv μελώv της και η σύσφιξη τωv σχέσεωv μεταξύ των μελών της βιοιατρικής κοινότητας της Ελλάδας και εκείνης της Ελληvικής Διασπoράς.

Έκτοτε ο οργανισμός  αυτός συνεχίζει ανελλιπώς τη δράση για 31 χρόνια με σειρά επιστημovικώv συγκεvτρώσεωv, σεμιvαρίωv και συvεδρίωv, αvταλλαγή εκπαιδευτικώv επισκέψεωv και πρoώθησης συvεργασίας σε ερευvητικά πρoγράμματα.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την χορηγία του Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος.

Πολύ επιτυχές είναι το πρόγραμμα των θερινών σχολείων που οργανώνεται στη Μάνη με συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ερευνητών από την Ελλάδα και τη Διασπορά.

Το περασμένο καλοκαίρι είχε προγραμματιστεί το 9ο θερινό σχολείο και ο εορτασμός των 30 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού, αλλά ματαιώθηκε λόγω των προβλημάτων δημοσίας υγείας.

-Στο Λονδίνο ήσασταν στην επιτροπή διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Συμμετέχοντας όλα αυτά τα χρόνια  σε  διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, ανέπτυξα παράλληλα έντονη κοινωνική και πολιτισμική δράση μέσα στον ελληνισμό της διασποράς στον βρετανικό χώρο. Έχω δημοσιεύσει άρθρα στον καθημερινό τύπο υποστηρίζοντας την αξιοποίηση του ελληνισμού της διασποράς με την ανάπτυξη ενός στρατηγικού εθνικού σχεδίου. Συμμετείχα επίσης στην πρώτη βρετανο-ελληνική επιτροπή πολιτιστικής φιλίας στο Λονδίνο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

 -Πώς μπορούν να συμβάλουν οι Έλληνες της διασποράς;

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συμβολής στην Ελληνική επιστήμη, την ιατρική και την κοινωνία που μπορεί να προσφέρει η πολυπληθής Ελληνική Διασπορά.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, έχοντας τόσο πλούσιο και ταλαντούχο επιστημονικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό δυναμικό στη διασπορά, έχει αποτύχει να το αξιοποιήσει συστηματικά και δημιουργικά. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον αν και με την παγκοσμιοποίηση και τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας η χώρα μας δύσκολα θα κατορθώσει να ανταποκριθεί εγκαίρως σ’ αυτές τις προκλήσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί επιτέλους το ανθρώπινο δυναμικό της διασποράς και να το φέρει σε στενή συνεργασία και το εξίσου αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει μέσα στη χώρα.

-Συμμετέχετε επίσης στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Πράγματι ήμουν συντονιστής του Συμποσίου για την Ψυχική Υγεία στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριου “ Επιδημίες: Μια Διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον” που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία 1821-2021.

Επίσης έκανα παρέμβαση για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στο εορταστικό βίντεο της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου «21 Quotes for 21», στο οποίο συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, η συγγραφέας Victoria Hislop, ο καλλιτέχνης Stephen Fry, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith και άλλες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, της ομογένειας και του ακαδημαϊκού χώρου.

Ο Νίκανδρος είναι ένα λαμπρό παράδειγμα κάποιου που έχει συμβάλει τόσο πολύ στην υιοθετημένη πατρίδα του όσο και στη χώρα που γεννήθηκε.

Το καινούργιο βιβλίο του, ως συνεκδότης, “Mind State & Society” θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2021 από το Royal College of Psychiatrists στον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το βιβλίο «Έλληνες στο Λονδίνο» είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή μέσω του Amazon. Ως e-book διατίθεται σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία ή από την ιστοσελίδα των εκδόσεων ΑΚΑΚΙΑ (www.akakia.net).

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στον  Εθνικό Κήρυκα της Αμερικής

Related posts