Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Ιούλ 2021
SLIDER

Δρ Μαρία Αθ.Ψωμά:“Η διατροφή σου είναι το φάρμακό σου.” Ιπποκράτης

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην ειδικότητα της Βιοπαθολογίας.Είναι Αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά από προσωπικό πρόβλημα με τα κιλά αλλά και της οικογένειας της με προβλήματα από την παχυσαρκία, πήρε την απόφαση να κάνει το μεταπτυχιακό της στην «Ιατρική και χειρουργική της παχυσαρκίας» στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Παρισιού (PARIS VI).

Είναι Fellow and Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης.

Έχει γράψει 3 βιβλία :

1) Αδύνατη για πάντα -Best seller.

2) Τρώω Ελληνικά και Αδυνατίζω -Best seller και

3) Εγκυμοσύνη και διατροφή.

Το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε «Εγκυμοσύνη και διατροφή» 2021

-Μιλήστε για την σημασία της διατροφής σε σχέση με τις αρρώστιες.

Η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της μία χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση η οποία επιβαρύνει κι επιβραδύνει το σύστημα ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.Για χιλιάδες χρόνια η παχυσαρκία θεωρούνταν σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι ο 1997, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτήρισε την παχυσαρκία παγκόσμια επιδημία.

Η σύνδεση μεταξύ των δύο πανδημιών (παχυσαρκίας και κορονοϊού) έχει επιβεβαιωθεί από παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πως, όχι μόνο παχύσαρκοι ασθενείς αλλά και άτομα που είναι απλώς υπέρβαρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19.

Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη παθήσεων. Δεν είναι τυχαία η ρήση “Τα γονίδια οπλίζουν το όπλο, το περιβάλλον τραβάει την σκανδάλη”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει η προδιάθεση για μια νόσο από την οικογένεια, όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο, μέσα από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και αυξημένης δραστηριότητας, μπορεί να καθυστερήσει ή να μην εμφανιστεί καθόλου η νόσος.

Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο “Αδύνατη για πάντα» που έγινε best seller

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% των χρόνιων ασθενειών μπορεί να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.Θα αναφερθώ σε μια μελέτη, για να συνειδητοποιήσουμε την σημαντικότητα του υγιεινού τρόπου ζωής στην πρόληψη παθήσεων. Η μελέτη αφορούσε 23153 άτομα ηλικίας 35-65 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτά τα άτομα για διάστημα 8 ετών, σχετικά με την εμφάνιση διαβήτη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου. Σκοπός της μελέτης ήταν να καταγράψουν τη μείωση του κινδύνου στις παραπάνω νόσους, σε σχέση με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Τα άτομα που ακολούθησαν υγιεινή διατροφή, είχαν φυσιολογικό βάρος, ασκούνταν και δεν κάπνιζαν, παρουσίασαν μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν κάποιο χρόνιο νόσημα κατά 80%. Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από διαβήτη μειώθηκε κατά 93%, από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 81%, από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 50% και από καρκίνο κατά 36%.Όπως αναφέρω και στο πρώτο μου βιβλίο “Το να παραμείνετε αδύνατοι δεν είναι θέμα γονιδίων, είναι θέμα επιλογής!”

Μαζί με την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη στο ιατρείο

-Υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία αποφασίζει κανείς με τι θα ασχοληθεί στη ζωή του;

Δεν ξέρω αν είναι μια στιγμή ή βιώματα που μας οδηγούν να πάρουμε την απόφαση με τι θα ασχοληθούμε στη ζωή μας. Εγώ μεγάλωσα μέσα στην κλινική του πατέρα μου, σε ιατρικό περιβάλλον. Αυτό σίγουρα με επηρέασε για να γίνω ιατρός.

Το γεγονός ότι είχα περιττά κιλά στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπως και το ότι έχω υποστεί bullying για αυτά, θεωρώ ότι με κατεύθυνε στην εξειδίκευση που έκανα -Ιατρική της Παχυσαρκίας. Όσο έκανα την ειδικότητά μου στο νοσοκομείο, αντιλήφθηκα ότι ένας γιατρός οφείλει να γνωρίζει από διατροφή, γιατί είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία.

-Πείτε μας για το τρίτο σας βιβλίο, «Εγκυμοσύνη και Διατροφή.»

Τώρα κυκλοφορεί το τρίτο μου βιβλίο “Εγκυμοσύνη και διατροφή”. Ως γιατρός, αλλά κυρίως ως γυναίκα, θεωρούσα πάντα χρέος μου να γράψω ένα βιβλίο για την διατροφή στην εγκυμοσύνη αλλά και στο θηλασμό. Η επιστήμη αποδεικνύει πια ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και το τετράμηνο πριν από αυτήν, επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την συμπεριφορά του μετά. Ότι τρώμε και πίνουμε κατά την διάρκεια των 13 μηνών (4 μήνες πριν την σύλληψη και 9 μήνες η εγκυμοσύνη ), είναι αυτό που θα διαμορφώσει την υγεία του παιδιού μας.

Αν και το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην εγκυμοσύνη, με την ιδιότητα μου ως μέλος της Επιστημονικής επιτροπής «MyFertility» επιθυμία μου είναι να βοηθήσω τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα.

Μέρος των εσόδων του βιβλίου θα δωριθούν στην Ομάδα Φυσιολογίας Αναπαραγωγής-Κλινικής Εμβρυολογίας για έρευνα που διεξάγεται υπό την καθοδήγηση της Δρ. Μάρας Σιμοπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η εν λόγω ερευνητική δραστηριότητα εστιάζεται στην βελτίωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων υπογονιμότητας σύμφωνα με τις επιταγές της Ιατρικής Ακριβείας.

Με την Έλλη Στάη στο ιατρείο

-Το δεύτερο βιβλίο σας μιλάει για τη διατροφή με ελληνικά προϊόντα;

Το δεύτερο μου βιβλίο, αναφέρεται στην Ελληνική διατροφή. Πιστεύω πάρα πολύ στα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Έχουμε αληθινές υπερτροφές. Φέτα, φάβα Σαντορίνης, Κρόκος Κοζάνης, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη, είναι μερικές μόνο από αυτές, που λειτουργούν θεραπευτικά για τον οργανισμό.Έγραψα λοιπόν αυτό το βιβλίο, το οποίο το πρώτο μέρος εξηγεί αναλυτικά πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και να χάσουμε κιλά.

Για το δεύτερο μέρος ζήτησα από έναν ασθενή μου chef ,τον Γιάννη τον Στανίτσα, ο οποίος ήταν παχύσαρκος αλλά χάσαμε πολλά κιλά, να μου φτιάξει συνταγές βασισμένες πάνω σε αυτά τα προϊόντα.

-Όνειρό σας είναι ένα κέντρο αντιγήρανσης στην Ελλάδα που θα στοχεύει στην πρόληψη παθήσεων;

Πάνω σε αυτήν την ιδέα λοιπόν, είναι και το όνειρό μου, ένα Κέντρο Αντιγήρανσης δίπλα στην θάλασσα βασισμένο στην Ελληνική διατροφή. Δε θα είναι απλά ένα medical spa, αλλά ένα κέντρο, το οποίο θα στοχεύει στην απώλεια βάρους αλλά και στην πρόληψη παθήσεων.

Όποιος έρχεται θα εκπαιδεύεται για το υπόλοιπο της ζωής του, στην διατροφή και τον τρόπο ζωής, τα οποία θα είναι εξατομικευμένα στον καθένα, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του και τις εξετάσεις του.

Ελπίζω κάποια στιγμή , να με αξιώσει ο Θεός να το υλοποιήσω και να συνεργαστώ με κάποιον επιχειρηματία που θα έχει το ίδιο όραμα και πάθος με εμένα για αυτό.

Με την παρουσιάστρια ειδήσεων στο Σκαι Ευα Αντωνοπουλου

-Σας έκαναν μια πρόταση να σχεδιάσετε με επιστημονικά δεδομένα ένα salad bar για πανεπιστήμια της Αμερικής. Τον Σεπτέμβριο θα μιλήσετε στην Indiana στο Notre Dame University.

Μου έγινε η πρόταση από το Mediterranean Diet Roundtable MDR, να σχεδιάσω το salad bar για τα πανεπιστήμια της Αμερικής, ανάμεσα στα οποία και το Yale. Ουσιαστικά θα προτείνω λύσεις πιο υγιεινές από τις πιο κλασσικές επιλογές που ήδη υπάρχουν και θα τεκμηριώσω επιστημονικά την ωφελιμότητα του κάθε συστατικού που θα επιλέξω (nutraceutical foods). Στόχος μου είναι να εντάξω κάποια προϊόντα της Ελληνικής διατροφής και να προτείνω συνδυασμούς όπως η κλασσική χωριάτικη σαλάτα.

Η διατροφή μέσα στο πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την πνευματική εγρήγορση του σπουδαστή.

Τη διαδικασία που ακολούθησα για την επιλογή αυτών και το σχεδιασμό του salad bar, θα τα παρουσιάσω το Σεπτέμβριο στο Notre Dame University στην Indiana, σε ένα συνέδριο που θα διοργανωθεί από το MDR.Σκοπός αυτών των συνεδρίων είναι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής στην Αμερικάνική καθημερινότητα.

-Πόσο σημαντικό είναι να επηρεάσετε τη διατροφή στην Αμερική με στοιχεία μεσογειακής δίαιτας από τις μικρές ηλικίες;

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική από μικρή ηλικία σε θέματα διατροφής ακριβώς για να μην έχουμε μελλοντικούς παχύσαρκους.Θεωρώ μείζονος σημασίας να εκπαιδευτούν οι Αμερικάνοι, από τις μικρές ηλικίες στη Μεσογειακή διατροφή. Η ωφελιμότητα της είναι αδιαπραγμάτευτη. Μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και ο θάνατος από αυτά μέχρι 50%.

Η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και από την εμφάνιση νέων περιπτώσεων με ελάττωση του κινδύνου κατά 83%. Η δίαιτα αυτή έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους κατά 3, 8 κιλά περισσότερο από ότι στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.Τελευταίες έρευνες τη συνδέουν με χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση Alzheimer και Parkinson.

Με τον καθηγητή του Harvard σε συνέδριο για την Μεσογειακή Διατροφή

-Οι Ελληνοαμερικάνικοι αγαπούν την Ελλάδα περισσότερο από τους Έλληνες της Ελλάδας;

Δε θέλω να κάνω συγκρίσεις. Έχω έρθει πολλές φορές Αμερική και για διασκέδαση και για δουλειά. Έχω γνωρίσει πολλούς ομογενείς και πραγματικά συγκινήθηκα από την αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα. Νομίζω ότι επειδή ζούνε μακριά απο την ευλογημένη χώρα μας, το συναίσθημα αυτό πολλαπλασιάζεται και ναι έχω νιώσει πολλές φορές να την αγαπάνε τη χώρα μας περισσότερο!

Ιατρός Βιοπαθολόγος -Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών -Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI)- Fellow and Board certified in Antiaging medicine . Εθνικής Αντιστάσεως 14-Χαλάνδρι -Αθήνα 15232 τηλ.0030216801085-86.

dr.psoma@gmail.com

Site :www.psoma.gr

 

 

 

 

Related posts