Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Μαΐ 2021
Απόψεις

Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος: «Ο γιατρός που χαρίζει το θαύμα της ζωής»

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Εργάστηκε στις μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές των Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique και συμμετείχε ενεργά στην κλινική εκπαίδευση μαθητών και ιατρών.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, συνέχισε την εξειδίκευσή του στη Γαλλία, όπου εκπαιδεύτηκε στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cochin-St Vincent de Paul στο Παρίσι.

Συνεργάστηκε στενά με τους παγκοσμίως γνωστούς καθηγητές Dominique de Ziegler και Charles Chapron, κερδίζοντας σταθερή εμπειρία στη διερεύνηση και τη θεραπεία περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών. Συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με ενδομητρίωση, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Έχει επίσης συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία πρωτοκόλλων παρέμβασης για υπογόνιμους ασθενείς με ογκολογικό ιστορικό.

Ο Ιωάννης παρουσιάζει ένα σημαντικό επιστημονικό έργο, το οποίο ιδρύθηκε με τη συγγραφή πολλών ιατρικών έργων που δημοσιεύονται κυρίως σε περιοδικά παγκοσμίου εμβέλειας.

Από αριστερά Ψαθάς Παναγιώτης , Πρόεδρος Institute of Life, Κεραμέως Νίκη Υπουργός Υγείας της Ελλάδος, Σταματίου Γεώργιος Πρόεδρος ΔΣ ΙΑΣΩ και ο Ιωάννης Βασιλόπουλος

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Τον Απρίλιο του 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως επιστημονικός συνεργάτης της αίθουσας μητρότητας του ΙΑΣΩ και το 2015 ίδρυσε μαζί με διακεκριμένους αναπαραγωγικούς ιατρούς την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute Of Life – IASO στην οποία είναι Διευθύνοντας Σύμβουλος έως και σήμερα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να είναι συνεργάτης στο Cochin-St. Vincent de Paul στο Παρίσι, όπου δίνει τακτικά διαλέξεις.Είναι παντρεμένος με την επεμβατική παιδοακτινολόγο Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη, την Εμμανουέλα – Φωτεινή .

-Τι σας ώθησε να γίνετε γιατρός;

Από την ηλικία που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, ο πατέρας μου Παναγιώτης Βασιλόπουλος αποτέλεσε για εμένα πρότυπο ζωής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας .

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ , Καθηγητής Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του μαιευτηρίου ΗΡΑ και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΔΣ. Όπως καταλαβαίνετε μεγάλωσα με καταβολές που είχαν πάντα υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και της ιατρικής προσφοράς στους συνανθρώπους μας.

-Μπορούμε να σταματήσουμε το βιολογικό μας ρολόι βάζοντας το χρόνο στην κατάψυξη;

Απο αριστερά Κωσταράς Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος Institute of Life, Ψαθάς Παναγιώτης , Πρόεδρος Institute of Life , Σταματίου Γεώργιος Πρόεδρος ΔΣ ΙΑΣΩ και ο
 Βασιλόπουλος Ιωάννης

Πολλές γυναίκες επιθυμούν να δώσουν μία παράταση στα χρόνια τεκνοποίησης για διάφορους προσωπικούς λόγους ή επιβάλλεται να παρατείνουν την τεκνοποίηση για λόγους υγείας. Η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων είναι το δώρο της επιστήμης στη σύγχρονη γυναίκα και ενδείκνυται ως ο μοναδικός τρόπος για να «σταματήσει» το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και να διατηρηθούν τα νεότερα και πιο υγιή ωάρια.

-Τι είναι η κατάψυξη των ωαρίων και πότε πρέπει να γίνει;

Η κατάψυξη των ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια μιας γυναίκας εξάγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει την ευκαιρία διατήρησης της γονιμότητας πριν εξαντληθεί η ωοθηκική εφεδρεία. Όσο νεότερη είναι η γυναίκα, τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωαρίων και τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

-Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός για τις εγκύους;

Αν και δε φαίνεται να επηρεάζει ο ιός με διαφορετικό τρόπο μία έγκυο, παρόλα αυτά, βάσει των δεδομένων περασμένων επιδημιών και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος, είναι γνωστό ότι οι έγκυες είναι περισσότερο επιρρεπείς, εξαιτίας των παρατηρούμενων ανοσολογικών και λειτουργικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι έγκυες που προσβάλλονται εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, ενώ έγκυες με ιστορικό καρδιακών ή πνευμονικών παθήσεων είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν βαρύτερα συμπτώματα. Εννοείται ότι μία έγκυος οφείλει, όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός, να προσέχει ώστε να μην προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που υπαγορεύει το Υπουργείο Υγείας. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι εύλογη λόγω της προσμονής της πολυπόθητης εγκυμοσύνης, παρόλα αυτά τα μέτρα πρόληψης της νόσου είναι κοινά για όλους.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματά σας ως σήμερα;

Με την Υπεύθυνη Οργάνωσης & Ανάπτυξης Μαλαματενάκη Μαρία σε μία καθημερινή ώρα εργασίας όπου του παρουσιάζει τα ποσοστά επιτυχίας του προηγούμενου μήνα

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα μου είναι η ενεργή συμμετοχή μου στην κλινική έρευνα της μεθόδου Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου ( MST ). Η κλινική αυτή έρευνα κατέχει παγκόσμια πρωτιά και διεξάγεται στο εργαστήριο της Institute of Life σε συνεργασία με την Embryotools.

Θεωρώ όμως πως το σημαντικότερο επίτευγμά μου είναι η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι υπογόνιμες γυναίκες η οποία αποτελεί το καθημερινό μου κίνητρο. Για μένα κάθε θετική β χοριακή, κάθε γέννηση παιδιού είναι και ένα θαύμα.

– Μιλήστε μας για αυτή την παγκόσμια ιατρική καινοτομία ( ΜST);

Σε πολλές περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας τα ωάρια χαρακτηρίζονται ως πτωχής ποιότητας και τις περισσότερες φορές αυτό αποτελεί ευθύνη του κυτταροπλάσματος με αποτέλεσμα πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Με την Υπεύθυνη Οργάνωσης & Ανάπτυξης Μαρία Μαλαματενάκη και τον Senior Εμβρυολόγο Αναστάσιο Αργυρίου στην παρουσίαση του βιβλίου του Dr. Αργυρίου ” Διαδρομές προς το Όνειρο”

Για την αντιμετώπιση αυτού του νοσήματος η επιστημονική ομάδα του Institute of Life – ΙΑΣΩ σε συνεργασία με τους Ισπανούς ειδικούς επιστήμονες της Embryotools ξεκίνησαν ένα πιλοτικό πείραμα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο το οποίο συμπεριέλαβε είκοσι γυναίκες που συγκέντρωναν συγκεκριμένα κριτήρια όπως επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις και ήταν μικρότερες των 40 χρόνων.

Στη γέννηση του δεύτερου παιδιού με τη μέθοδο μεταφοράς μητρικής ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγουμε με τους Ισπανούς συναδέλφους.Αριστερά ο επιστημονικός συνεργάτης της Εmbryotools Dr. 𝗡𝘂𝗻𝗼 𝗖𝗼𝘀𝘁𝗮-𝗕𝗼𝗿𝗴𝗲𝘀 και δεξιά ο διευθυντής του Εμβρυολογικού εργαστηρίου της
Institute of Life – IASO κ. Έρωτας Νικητός.

τεχνική της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου συνίσταται στην μεταμόσχευση του DNA της γυναίκας που θέλει να αποκτήσει ένα παιδί σε υγιές εκπυρηνισμένο ωάριο δότριας.

Από το ωάριο της γυναίκας αφαιρούμε τον πυρήνα που περιέχει το μητρικό DNA. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το ωάριο δότριας. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τον πυρήνα της γυναίκας στο εκπυρηνισμένο ωάριο της δότριας και στην συνέχεια το γονιμοποιούμε με το σπέρμα του συντρόφου/συζύγου.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι εφόσον το πιλοτικό αυτό πείραμα οδηγήσει σε αποτελέσματα που δείχνουν την ασφάλειά του, γεγονός που έχει ήδη αποδειχθεί σε εργαστηριακό επίπεδο, η Μέθοδος Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου MST φυσικά και δεν προμηνύει το τέλος στη χρήση δανεικών ωαρίων, αλλά δίνει στους επιστήμονες την ελπίδα ότι στο απώτερο μέλλον θα περιορίσει σημαντικά τη μέχρι τώρα μοναδική λύση των υπογόνιμων ζευγαριών που είναι η χρήση δανεικών ωαρίων.

Είχα τη χαρά και την τιμή να φέρω στον κόσμο το Νοέμβριο του 2019 το δεύτερο παιδί παγκοσμίως με τη μέθοδο της μεταφοράς μητρικής ατράκτου.

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας;

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ομάδας DR VASILOPOULOS

Όντας Διευθύνοντας Σύμβουλος του Institute Of Life – IASO, μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Ευρώπης, έχουμε δημιουργήσει μια κορυφαία ομάδα επιστημόνων με εξειδικευμένη γνώση και πολυετή εμπειρία εφαρμόζοντας καινοτόμες θεραπείες ώστε να εγγυηθούμε στα ζευγάρια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα. Παραμένω καθημερινά πιστός στο όραμά μας  και  βρίσκομαι σε συνεχή εξέλιξη στην προσπάθεια βελτίωσης του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την αύξηση του ποσοστού κύησης και της γέννησης υγιών παιδιών.

-Ποια είναι η επικινδυνότητα της εργασίας σας;

Πριν από την έναρξη της ορμονικής θεραπείας σε μία γυναίκα φροντίζω να έχουν παρθεί όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το ιατρικό προφίλ καθώς η σωστή επιλογή του πρωτοκόλλου που θα ακολουθήσει η κάθε γυναίκα έγκειται στην εξατομίκευση της διαδικασίας. Απαιτείται λοιπόν λεπτομερής λήψη του ατομικού και του οικογενειακού ιστορικού της, αναγνώριση των παραγόντων επικινδυνότητας και διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, όπως το τεστ Παπανικολάου, ο υπέρηχος μαστού, η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα των γεννητικών οργάνων.

Μιλώντας γενικά ο μεγαλύτερος υπαρκτός κίνδυνος που συνδέεται με τις θεραπείες γονιμότητας ήταν και παραμένουν οι πολύδυμες κυήσεις, αλλά και αυτός περιορίζεται σημαντικά με τους περιορισμούς που έχουν θεσπιστεί στον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα σε κάθε προσπάθεια.

Όλα τα παραπάνω μας εξασφαλίζουν μια ασφαλή πορεία στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση του άγχους του υπογόνιμου ζευγαριού.

http://www.drvasilopoulos.com/

https://drvasilopoulos.com/methodos-mst-telos-sti-chrisi-danikon-oarion/

https://drvasilopoulos.com/katapsiksi-oarion/

**** Στη βασική φωτογραφία με τη σύζυγό του Σάννη Χλαπουτάκη – Βασιλοπούλου , επεμβατική παιδοακτινολόγο

*** Η συνεντευξη δημοσιεύτηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Αμερικής

Related posts