Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Ιούν 2021
SLIDER

Δρ. Γρηγόρης Παττακός:«ΓΥΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ»

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Δρ. Γρηγόρης Παττακός είναι καρδιοχειρουργός συνεργάτης Β΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Αναπλ. Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΥΓΕΙΑ» με εξ’ ολοκλήρου εκπαίδευση και πορεία στην Αμερική.

Η σταδιοδρομία του στην Αμερική ξεκίνησε από το Tufts της Βοστώνης (Bachelor of Science in Biology, Cum Laude). Εν συνεχεία αποφοίτησε με αριστεία από το Georgetown University School of Medicine, Washington. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική παίρνοντας την πλήρη ειδικότητα και την πιστοποίηση American Board of Surgery – Certified.

Για δύο χρόνια ήταν στην Cleveland Clinic ως κλινικός ερευνητής σε θέματα καρδιοχειρουργικής και από τις μελέτες στις οποίες συμμετείχε άλλαξαν τα δεδομένα των διεθνών οδηγιών για ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Cleveland Clinic απέκτησε και Master of Science in Clinical Research.

Την ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική με υποειδικότητα στις ελάχιστα επεμβατικές και διακαθετηριακές επεμβάσεις (με έμφαση σε αορτικά ανευρύσματα και παθήσεις βαλβίδων) την απέκτησε από το Texas Heart Institute και το Baylor College of Medicine. Εκεί πιστοποιήθηκε ως American Board of Thoracic Surgery – Certified.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Την κλινική έρευνα την αγάπησε με τον Dr Eugene Blackstone στην Cleveland Clinic, το νοσοκομείο με την μεγαλύτερη παραγωγή ερευνών στην καρδιοχειρουργική παγκοσμίως. Από την συνεργασία τους βγήκαν 19 δημοσιευμένα άρθρα σε Αμερικάνικα επιστημονικά περιοδικά, κάποια από τα οποία άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο χειρουργούνται σήμερα οι ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.

Ανακηρύχθηκε μέλος της συντακτικής επιτροπής του πιο έγκυρου καρδιοχειρουργικού περιοδικού των ΗΠΑ, Annals of Thoracic Surgery, λόγω των ιδιαίτερων γνώσεων του και προσφορών του στο πεδίο της κλινικής έρευνας στην καρδιοχειρουργική.

Ο Γρηγόρης με τη σύζυγό του Πέννυ έχουν τρία παιδιά. Έναν γιο και δυο κόρες.

 -Μιλήστε μας για σας και την οικογένειά σας

Γεννήθηκα στην Αθήνα από δύο γονείς με καταγωγή από την Μυτιλήνη. Στην ηλικία των 2 ετών μετακομίζουμε στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ για να ειδικευθεί ο πατέρας μου ως καρδιοχειρουργός. Σε ηλικία 11 ετών γυρνάμε στην Ελλάδα και έως τα 18 μου ζω τα ομορφότερα παιδικά χρόνια στην πατρίδα μου.  Σε ηλικία 18 ετών έφυγα για σπουδές στην Αμερική, στη Βοστώνη αρχικά αλλά μετέπειτα και στην Ουάσιγκτον, στο Κλήβελαντ και στο Χιούστον όπου ειδικεύθηκα στην καρδιοχειρουργική με έμφαση στις επεμβάσεις καρδιάς χωρίς τομή.

Είμαι παντρεμένος με Ελληνίδα που έζησε 10 χρόνια μαζί μου στην Αμερική και μαζί αποκτήσαμε τρία παιδιά (το καθένα γεννημένο σε διαφορετική πολιτεία!).

 -Πείτε μας για την πορεία σας στην Αμερική 

Ξεκίνησα στη Βοστώνη σπουδάζοντας pre-med στο Tufts University.  Στην συνέχεια φοίτησα στην Ιατρική σχολή του Georgetown οπού και έμεινα για την γενική χειρουργική ειδικότητα. Ήμουν για δύο χρόνια στην Cleveland Clinic όπου ασχολήθηκα με την κλινική έρευνα στην καρδιοχειρουργική και βγάλαμε κάποιες μελέτες που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο χειρουργείται η μιτροειδής βαλβίδα.Απέκτησα πτυχίο κλινικής έρευνας από το Case Western Reserve University που ήταν, για καλή μου τύχη, δίπλα στην Cleveland Clinic.

Στο Texas Heart Institute

Εν συνεχεία με δέχθηκαν στο πρόγραμμα πρώτης μου επιλογής για ειδικότητα καρδιοχειρουργικής, στο Texas Heart Institute / Baylor College of Medicine με τον διάσημο καρδιοχειρουργό, Dr Joseph Coselli, που είναι γνωστός για τις πολλαπλές του καινοτομίες στον τομέα των αορτικών ανευρυσμάτων.

-Τι σας έκανε να γυρίσετε στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια συνολικής παρουσίας στις ΗΠΑ; Αντιμετωπίσατε προβλήματα με την γραφειοκρατία; Τι είναι αυτό που σταματάει τους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους;

Γυρίσαμε οικογενειακώς με την γυναίκα και τα παιδιά μου για πολλούς λόγους αλλά κυρίως λόγω της αγάπης μας προς την πατρίδα μας και την υπόλοιπη οικογένεια μας. Θέλαμε, η γυναίκα μου κι εγώ, να γνωρίσουν τα παιδιά μας την Ελλάδα και να ζήσουν με παππούδες, γιαγιάδες, ξαδέρφια, θείες, θείους και όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που έχει ο μέσος Έλληνας γύρω του. Γύρισα για την καρδιά – που νοσταλγεί. 

Σαφέστατα όταν γύρισα αντιμετώπισα τον Γολγοθά της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Έχω άπειρες ιστορίες να σας αφηγηθώ αλλά, για να είμαι ειλικρινείς, προτιμώ να τις ξεχάσω!

Όταν πρωτογύρισα ήμουν κάθε μέρα στα Υπουργεία και στις Περιφέρειες για να αναγνωριστεί η εκπαίδευσή μου στην Αμερική.  Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια βατή διαδικασία οπότε χτύπαγα όποια πόρτα έβρισκα και έπαιρνα τηλέφωνο όποιο τηλέφωνο έβρισκα από το ίντερνετ.  Ευτυχώς υπήρξαν και κάποιοι άνθρωποι που θέλησαν να με εξυπηρετήσουν και σιγά-σιγά προχώρησε η διαδικασία.

Αυτό που σταματάει τους Έλληνες του εξωτερικού από το να γυρίσουν στην Ελλάδα είναι η ταλαιπωρία και η έλλειψη οργάνωσης που ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν.

Αυτό το θέμα βελτιώνεται με τα χρόνια αλλά έχω ακόμα φίλους που μου λένε ότι πρέπει να απευθυνθούν σε πολιτικά πρόσωπα για να γίνουν πράγματα τα οποία τα δικαιούνται από το νόμο!   Επειδή υπάρχουν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν την επιστροφή στην πατρίδα το θέμα αυτό έχει γίνει πλέον προτεραιότητα για την κάθε κυβέρνηση.

 -Τι ακριβώς είναι η θωρακοσκοπική επιδιόρθωση μιτροειδούς; Ποια είναι τα δύο πιο συχνά είδη ανεπάρκειας μιτροειδούς; Ποιο είναι το gold standard για την εκφυλιστική νόσο της μιτροειδούς;

Θωρακοσκοπική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας μαζί με τον Dr. Peyman Sardari Nia

Η μιτροειδής βαλβίδα είναι μια βαλβίδα που ελέγχει την ροή του αίματος εντός της καρδιάς. Η ανεπάρκεια αυτής της βαλβίδας συνήθως προέρχεται είτε από εκφύλιση της βαλβίδας όπου έχει διαταθεί ή σκιστεί κάποιο κομμάτι του ιστού ή από κάποιο έμφραγμα που επηρέασε τον μυϊκό ιστό με τον οποίο συνδέεται η βαλβίδα.  Με την θωρακοσκοπική επιδιόρθωση μιτροειδούς, που θεωρείται gold standard για την αντιμετώπιση της νόσου, επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία της βαλβίδας χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε στερνοτομή.  Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη όπως την μείωση του χρόνου νοσηλείας, την μικρότερη πιθανότητα για μετάγγιση αίματος, το μειωμένο πόνο και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Χειρουργώντας με τον καθηγητή Dr. Joseph Coselli στο Τέξας

 -Έχετε ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (γνωστή και ως θωρακοσκοπική, ενδοσκοπική ή ρομποτική). Η διαδικασία είναι πιο γρήγορη, αποδοτική; Ο πόνος είναι λιγότερος; Το κόστος; Η επικινδυνότητα; Χρειάζεται εξειδικευμένος γιατρός για αυτή την επέμβαση;

Με τη θωρακοσκοπική επιδιόρθωση μιτροειδούς γίνεται το ίδιο καλή επέμβαση με πολύ μειωμένο χειρουργικό τραύμα και πολύ λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το κόστος είναι περίπου το ίδιο. Όσον αφορά το χειρουργικό κίνδυνο είναι κάτω του 1% στους περισσότερους ασθενείς.Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται μόνο από πολύ εξειδικευμένους καρδιοχειρουργούς που έχουν πρόσθετη εκπαίδευση στις τεχνικές αυτές και έχουν ως υποειδικότητα τους τη χειρουργική βαλβίδων της καρδιάς.

Στο υβριδικό χειρουργείο του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

-Τι ακριβώς είναι το υβριδικό χειρουργείο; Δουλεύετε με 3-D;

Το υβριδικό χειρουργείο είναι ένας χώρος που συνδυάζει όλες τις δυνατότητες του κλασσικού χειρουργείου με τις δυνατότητες του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Συγκεκριμένα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα απεικόνισης που επιτρέπουν στον ιατρό να δει ανατομικά στοιχεία του ασθενούς χωρίς να κάνει καμία τομή.  Η κάμερα που χρησιμοποιείται για τις θωρακοσκοπικές επεμβάσεις είναι 3D και ο χειρουργός φοράει ειδικά γυαλιά για να έχει την αίσθηση των τριών διαστάσεων επειδή χειρουργεί κοιτώντας την οθόνη και όχι το σώμα του ασθενούς (μιας και δεν υπάρχουν τομές).

 

Με το διάσημο πλαστικό χειρουργό Paul Nassif κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ελλάδα

-Ο συνεργάτης σας είναι πρωτοπόρος και έχει φτιάξει δικό του εξομοιωτή (simulator), εξηγείστε μας τι ακριβώς. 

Τις τεχνικές αυτές της επιδιόρθωσης μιτροειδούς είχα την καλή τύχη να τις διδαχτώ από πολλούς πρωτοπόρους της τεχνικής όπως τους Dr Tomislav Mihaljevic (Cleveland Clinic), Dr Joseph Lamelas (Baylor College of Medicine και τώρα University of Miami), Dr Patrick Perier (Germany), και Dr Peyman Sardari Nia (Maastricht, Netherlands).

Ο Dr Peyman Sardari Nia είναι καλός φίλος και έχει φτιάξει έναν εξομοιωτή πάνω στον οποίο μπορεί οποιοσδήποτε καρδιοχειρουργός να προπονηθεί ώστε μελλοντικά να κάνει και ο ίδιος αυτές τις επεμβάσεις. Είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας στο θέμα εκπαίδευσης για επιδιόρθωση μιτροειδούς και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 200 καρδιοχειρουργούς με πολλούς Έλληνες συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του.

-Πώς αντιμετωπίζεται το καθημερινό στρες του χειρουργείου;

Το σημαντικότερο όλων είναι να είναι ο χειρουργός προετοιμασμένος. Το στρες γενικότερα στη ζωή μας συνήθως έρχεται ως συναίσθημα για το άγνωστο ή για την πιθανότητα κάποιου προβλήματος που μπορεί να μας έρθει.  Αν, όμως, έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία και προετοιμασία για να αποφύγουμε το πιθανό πρόβλημα τότε είμαστε πιο ήρεμοι. Αυτό ισχύει εντός αλλά και εκτός του χειρουργείου.

 

Απόσπασμα απο συνέντευξη στην ΕΡΤ

 -Όταν σας ρώτησα εάν πρέπει να εμβολιαστούμε για τον κορονοϊό μου είπατε ότι όταν πέφτει το αεροπλάνο δε σκεφτόμαστε εάν θα ανοίξουμε το αλεξίπτωτο! Πείτε μας…

Μιλάω με πολύ κόσμο που έχει δισταγμούς για το εμβόλιο. Διαβάζουνε για πολύπλοκα θέματα όπως το mRNA που ακόμα και πολλοί ιατροί δεν τα καταλαβαίνουμε επαρκώς.

Είναι λογικό να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά καλά πληροφορημένοι για να πάρουν μια απόφαση.

Αλλά για ακριβώς αυτόν τον λόγο έχουμε επιτροπές ειδικών να μας συμβουλέψουν. Επειδή και εγώ, ως καρδιοχειρουργός, δεν είμαι σε θέση να αναλύσω όλα τα δεδομένα, θα εμπιστευτώ τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή σε αυτά τα επιστημονικά θέματα.

Με τη σύζυγο του, Πέννυ

-Ο κορωνοϊός σε άλλους μπορεί να σημαίνει συνάχι και σε άλλους θάνατο. Γιατί διαφέρει τόσο δραματικά;

Ο φόβος για τον κορωνοϊό προέρχεται από αυτό ακριβώς που επισημαίνεται τώρα. Είναι από τις λίγες ασθένειες που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχτεί όταν νοσήσει ο ασθενής.   Άλλος θα κάνει λίγο πυρετό και βήχα και άλλος θα χάσει τη ζωή του.Γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με άλλες ασθένειες κινδυνεύουν περισσότερο αλλά το γιατί υπάρχει διαφορά στο πώς θα νοσήσουν δύο νέοι και υγιείς άνθρωποι δεν έχει ακόμα ερευνηθεί επαρκώς.

Πιστεύουμε πως ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει σχέση με το μέγεθος της αρχικής «δόσης» του ιού που θα πάρει ο ασθενής, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, και μάλλον και με κάποια στοιχεία του DNA του καθενός μας που δεν έχουνε καθοριστεί ακόμα αλλά πιθανώς θα έχουν σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου.

Το σημαντικότερο τώρα που αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι να κάνουμε ο καθένας μας ό,τι καλύτερο μπορούμε για την πρόληψη. Αυτό σημαίνει να φοράμε τις μάσκες μας, να πλένουμε τα χέρια μας, και να κρατάμε αποστάσεις από άλλους ανθρώπους.

Αντιμετωπίζεται την επικινδυνότητα του θανάτου καθημερινά, σίγουρα έχετε φιλοσοφήσει το θάνατο, ποια έννοια θα αποδίδατε στη ζωή;

Νομίζω πως ο άνθρωπος είναι λίγος για να κατανοήσει το σύμπαν. Και ο καθένας από εμάς σκέφτεται το πως θέλει να ζήσει τη ζωή του και τι αξίζει για αυτόν.

Στα παιδιά μου διδάσκω ότι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής είναι το να βοηθάς το συνάνθρωπό σου και με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς να απαλύνεις τον πόνο του, είτε είναι σωματικός είτε είναι ψυχικός.

Γρηγόρης Παττακός-Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ»-Ερυθρού Σταυρού 4-ΜΑΡΟΥΣΙ 15123

Τηλ γραφείου:210-6867639, 210-6867640

Website: https://www.pattakos.com

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Παττακού στην Κατερίνα Πλουμιδάκη δημοσιεύτηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Αμερικής

Related posts