Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Δώρα Ραγκούση-Αγγελάκη: Από τα προεφηβικά μου χρόνια διάβαζα πολύ ποίηση και κυρίως λογοτεχνία

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Δώρα Ραγκούση-Αγγελάκη γεννήθηκε στην Πάρο και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει έως σήμερα. Είναι παντρεμένη με τον Μιχάλη και έχει δύο κόρες κι έναν εγγονό.

Έκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική και στην αγιογραφία, αγαπά την ποίηση, λατρεύει τη λογοτεχνία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει δημοσιεύσει ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον επαρχιακό Τύπο. Το «Πικροβότανο» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Γεννηθήκατε στην όμορφη Πάρο, τι συμβολίζει για σας το νησί σας;

ΔΩΡΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ-ΑΓΓΕΛΑΚΗ: Η Πάρος συμβολίζει την απαρχή της ύπαρξής μου. Τα χώματα που αγκαλιάζουν τους παππούδες μου. Το μέρος που η γη του, η θάλασσα, ο αέρας, μου έδωσαν τις πρώτες εικόνες, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου και μ’ έμαθαν ν’ αγαπώ να σέβομαι και να αισιοδοξώ. 

Μ.Γ.: Έχετε σπουδάσει ζωγραφική και αγιογραφία, πότε ανακαλύψατε την κλίση σας προς τις καλές τέχνες;

Δ.Ρ.-Α.: Κατά την άποψή μου θεωρώ πως είναι έμφυτη και κάποια στιγμή εκδηλώθηκε. Άρχισα να ζωγραφίζω απ’ τα πρώτα γυμνασιακά μου χρόνια και από τότε δεν το εγκατέλειψα ποτέ. 

Μ.Γ.: Και ποιο ήταν το κίνητρο ν’ ασχοληθείτε με την ποίηση και τη συγγραφή;

Δ.Ρ.-Α.:  Από τα προεφηβικά μου χρόνια διάβαζα πολύ ποίηση και κυρίως λογοτεχνία. Κάποια στιγμή μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκφραστώ και να βγάλω στο χαρτί ό,τι πίεζε την ψυχή μου. Ήταν ίσως ένας τρόπος να εξορκίσω την εσωστρέφειά μου. 

Μ.Γ.: Πώς συνδέεται η εικαστική πλευρά σας με τη λογοτεχνική;

Δ.Ρ.-Α.:  Πιστεύω ότι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Είναι η χαρά της δημιουργίας με εικόνες και με λέξεις. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Πικροβότανο» και αφορά συλλογή διηγημάτων. Πώς  προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Δ.Ρ.-Α.:  Όλες οι ιστορίες, για τον άλφα ή βήτα λόγο διέπονται από πικρά συναισθήματα που στο τέλος με κάποιο τρόπο επιδιώκω να τις οδηγήσω σε μια ανώδυνη κατάληξη. Τα βοτάνια από την άλλη υπήρξαν κάποια εποχή φάρμακο για την ίαση διαφόρων ασθενειών.

Μ.Γ.: Με τι έρχεται σ’ επαφή ο αναγνώστης στην αφήγηση των διηγημάτων σας;

Δ.Ρ.-Α.: Με γεγονότα και καταστάσεις που ο άνθρωπος της πόλης δεν έχει ζήσει και ίσως δεν έχει καν ακούσει. 

Μ.Γ.: Πρόκειται για βιογραφικές ή βιωματικές ιστορίες;

Δ.Ρ.-Α.: Αναμνήσεις, αφηγήσεις φίλων ή κάποια γεγονότα άσχετα με μένα εξάπτουν την φαντασία μου με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει να χτίζεται μια ιστορία, να εξελίσσεται και να τελειώνει ανάλογα με την ψυχική μου διάθεση. 

Μ.Γ.: Οι ήρωές σας διαθέτουν δικά σας χαρακτηριστικά;

Δ.Ρ.-Α.: Αν κάποιος που με γνωρίζει σε βάθος παρατηρήσει τους ήρωές μου σίγουρα θα βρει κάτι από μένα. Γιατί όσο κι αν προσπαθώ να είμαι αμέτοχη ένα μέρος της ψυχής μου οικειοποιείται απ’ τους ήρωές μου. 

Μ.Γ.:  Έχετε βιώσει κάποια απ’ τα συναισθήματα των ηρώων σας;

Δ.Ρ.-Α.: Σ’ όλες τις ιστορίες μου υπάρχουν συναισθήματα των ηρώων μου που τα έχω βιώσει κατά κάποιο τρόπο γι’ αυτό τους έχω αγαπήσει με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Δ.Ρ.-Α.: Δεν «κομίζω γλαύκα εις Αθήνας» απλώς να αγαπήσει κι αυτός τους ήρωες μου με όλη την απλοϊκότητα και τον βαθύ συναισθηματισμό τους και διαβάζοντας, να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματά του, ζώντας τη ζωή τους.

Μ.Γ.: Τι συμβολίζει η εικόνα του κλειστού παραθυρόφυλλου σε λευκό τοίχο που απεικονίζεται στο εξώφυλλο;

Δ.Ρ.-Α.: Παρ’ όλο που είναι επιλογή των εκδοτών μου εμένα με ικανοποιεί απόλυτα γιατί με γυρίζει πίσω σε εποχές αυθεντικές με γνήσια βιώματα όπως ακριβώς γράφω και στο οπισθόφυλλο. 

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βιώσατε την συγγραφική συμπόρευση με τους ήρωές σας;

Δ.Ρ.-Α.: Συμπορευτήκαμε με αγάπη και συγκίνηση και με προσπάθεια να έχουν μια ευνοϊκή κατάληξη όπως θα επιθυμούσα για τον εαυτό μου. 

Μ.Γ.: Σχεδόν όλα τα διηγήματα έχουν καλό τέλος. Επιλέγετε να αφηγείσθε πάντα ιστορίες με καλό τέλος;

Δ.Ρ.-Α.: Παραμύθια είναι κι όπως όλα τα παραμύθια που μας έλεγαν είχαν καλό τέλος, έτσι κι εγώ όπου μου δίνεται η δυνατότητα προσπαθώ να μιμηθώ την κοκκινοσκουφίτσα ή το σοκολατένιο σπιτάκι, κ.λπ. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο κοινό σημείο σ’ όλα τα διηγήματα;

Δ.Ρ.-Α.: Ναι, υπάρχει κοινό σημείο, ο αγώνας και η προσπάθεια για να φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, είτε αυτό λέγεται επιβίωση είτε εξιλέωση είτε κατάκτηση ευτυχίας. 

Μ.Γ.: Ποια συναισθήματα συναντάμε στις σελίδες του βιβλίου;

Δ.Ρ.-Α.: Τα συναισθήματα ποικίλουν ωστόσο τα εντονότερα είναι η αγάπη για τη φύση, το άγγιγμα του θανάτου, το φτερούγισμα του έρωτα. Το αυτοθυσιάζεστε για την πατρίδα. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο διήγημα που σας συγκίνησε περισσότερο όταν το γράφατε;

Δ.Ρ.-Α.: Με περισσή συγκίνηση γράφτηκαν «Τα βράχια του φονιά» και συνεχίζει να με συγκινεί κάθε φορά που το διαβάζω. Εμπεριέχει το αναπάντεχο, την τρυφερότητα, τη μαγεία της φύσης και πάντα το καλό τέλος. Έχει στιγμές που τις έχω ζήσει και που τις έχω χάσει για πάντα. 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Δ.Ρ.-Α.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία και τη χαρά που μου δώσατε να μιλήσω για το βιβλίο μου.

*Το βιβλίο «Πικροβότανο» της Δώρας Ραγκούση-Αγγελάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

Μαίρη Γκαζιάνη      

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.           

Related posts