Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Αυγ 2020
Οικονομία

Διορθώσεις και εξαιρέσεις αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ

Διορθώσεις των λαθών που παρατηρούνται σε πολλά εκκαθαριστικά του τέλους ακινήτων ύστερα από συνεργασία της ΔΕΗ με τους Δήμους, περισσότερες δόσεις από τη ΔΕΗ στην καταβολή του τέλους ακινήτων για το 2012 καθώς και εξαιρέσεις από την πληρωμή του τέλους των οικονομικά αδυνάτων ομάδων του πληθυσμού αποφασίστηκαν σήμερα προκειμένου να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τα εσφαλμένα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους για το τέλος ακινήτων.

    Αυτά αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη σήμερα στο γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή κ. Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

    -Η ΔΕΗ θα στείλει στους δήμους – ένα αντίγραφο θα αποσταλεί και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου. Στη συνέχεια οι δήμοι θα καλέσουν τους δημότες τους για να διορθώσουν τα προβλήματα που έχουν προκύπτει με τα λανθασμένα στοιχεία ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις καταβολής του τέλους ακινήτων.

    -Δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες. Ειδικότερα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε εξαιρέσεις ανέργων, αναπήρων, υπερηλίκων και ενδεχομένως ατόμων με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

    -Η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.

    Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

    Επίσης, επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας σύμφωνα με το υπουργείο έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες. Ειδικότερα μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα κριθεί ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι αναρμόδιο να κρίνει θέματα φόρων και τελών.

    Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων.

    Αποφασίστηκε μάλιστα όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.

    Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Related posts