Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Μαΐ 2022
Κόσμος

Διογκώνεται η λαϊκή οργή στην Τουρκία

 

 

 

 

 

 

Παραμένει καζάνι που βράζει η Τουρκία μετά και το θάνατο δεύτερου διαδηλωτή από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αντάκια της επαρχίας Χατάι χθες το βράδυ.

Μία από τις σημαντικότερες συνομοσπονδίες συνδικάτων, ης KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αποφάσισε να κηρύξει διήμερη απεργία από σήμερα καταγγέλλοντας την κρατική τρομοκρατία κατά των διαδηλωτών.

«Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών… η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που περιλαμβάνει 11 συνδικάτα.

Στην Άγκυρα η αστυνομία διέλυσε χθες χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και αντλίες νερού ομάδες διαδηλωτών κατά της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν από το Μαρόκο απέρριψε τις κατηγορίες για αυταρχική στάση της κυβέρνησής του, καθώς και την ιδέα της «τουρκικής άνοιξης», δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η κατάσταση στη χώρα του οδεύει προς εκτόνωση

Στην Κωνσταντινούπολη, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά του πλήθους των διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα στη συνοικία Γκιουμουσουγιού, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Τόσο στην Άγκυρα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ηρεμία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκτελών χρέη πρωθυπουργού εν τη απουσία του Ερντογάν Μπουλέντ Αρίντς θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα στις 12.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος). Χθες τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, «αντί της χρήσης δακρυγόνων κατά των ανθρώπων».

Επιδεικνύοντας μάλλον υπερβολική αυτοπεποίθηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε χθες για την προγραμματισμένη τετραήμερη περιοδεία του στο Μάγκρεμπ.

«Θα παραμείνουμε ακλόνητοι, η χώρα μου θα δώσει την απάντησή της με την ευκαιρία των τοπικών εκλογών του 2014, εάν πραγματικά ακολουθούμε αντιδημοκρατικές πρακτικές, ο λαός μας θα μας ανατρέψει. Ναι, βρισκόμαστε στην άνοιξη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χειμώνα», είπε κατηγορώντας παράλληλα τους διαδηλωτές ότι «καθοδηγούνται από εξτρεμιστές που έχουν σχέσεις με το εξωτερικό».

Λίγες ώρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε από τη Ραμπάτ τη διαπίστωση ότι «η ηρεμία επιστρέφει» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι να επιστρέψει στην Τουρκία, την Πέμπτη, τα προβλήματα θα έχουν λυθεί.

Στον αντίποδα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ απήθυνε προς τους διαδηλωτές έκκληση για ηρεμία.

«Η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι τελείως φυσιολογική… στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεων», είπε υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ολοκλήρωσε με βουτιά 10,47% τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ κάθετη πτώση σημείωσε και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Related posts