Πώς μπορεί η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα ν’ απαλλαγεί από όλα όσα την βαραίνουν και ν’ αποκτήσει μια πιο γεμάτη κι ευτυχισμένη ζωή; Σ’ αυτό το ερώτημα επιχειρεί ν’ απαντήσει, δίνοντας πρακτικές συμβουλές ο Δημήτρης Τσουκνιδής μέσα από το βιβλίο «Είσαι γυναίκα. Αξίζεις», το οποίο συνυπογράφει με την Νανά Παλαιτσάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. Αυτή ήταν και η αφορμή για την κουβέντα που ακολουθεί.
Της Σοφίας Παππάς
Το βιβλίο σας είναι ένας πρακτικός οδηγός γυναικείας επιβίωσης. Ποιος ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την συγγραφή του;
Δύο ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες συγγραφής του βιβλίου. Πρώτος παράγοντας, η ιδιότητά μου. Ως υπνοθεραπευτής συνεργάζομαι κυρίως με γυναίκες, γεγονός που σημαίνει πως αφουγκράζομαι καθημερινά τα προβλήματά τους. Δεύτερος παράγοντας, το εκδοτικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα. Σκεφτείτε πως υπάρχουν αρκετά μεταφρασμένα – κυρίως από την Αμερική – βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά κανένα από αυτά δεν αφορά στην ελληνική κοινωνία. Το δικό μας βιβλίο γράφτηκε από Έλληνες συγγραφείς που γνωρίζουν την ελληνική κουλτούρα και την μέση Ελληνίδα γυναίκα.
Πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας με την Νανά Παλαιτσάκη και πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου;
Με την Νανά συνεργαστήκαμε στη ραδιοφωνική της εκπομπή, στην οποία παρείχα στους ακροατές πρακτικές
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια των Ελληνίδων είναι οι τοξικές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δυστυχώς, κρατούν στη ζωή τους τοξικούς ανθρώπους και δεν γνωρίζουν πώς να αναπτύσσουν σχέσεις με ψυχικά υγιείς ανθρώπους, επειδή η κοινωνία μας δεν παρέχει τέτοιου είδους ψυχική εκπαίδευση σε καμία βαθμίδα.
Οι γυναίκες παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό όταν διατηρούν ελλιπή αυτοπεποίθηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους και δεν εκτιμούν τις ικανότητές τους, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται κάπως ευκολότερα με προβληματικές προσωπικότητες.
Θα παραθέσω τις συμβουλές με ευθύ λόγο, σαν να κοιτάζω απευθείας στα μάτια τις αναγνώστριές σας: 1) Ανησυχήστε λιγότερο (δεν είμαστε παντοδύναμοι και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα), 2) Εκπαιδευτείτε στην απόρριψη (η ζωή είναι γεμάτη από επαγγελματικές, φιλικές και ερωτικές απορρίψεις, γι’ αυτό μάθετε να τις χειρίζεστε σωστά), 3) Επικοινωνήστε καλύτερα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα (οι καλές σχέσεις σάς γεμίζουν ασφάλεια και δύναμη).
Επειδή η Φιλοσοφία είναι η «μητέρα» της Ψυχολογίας, οι φιλόσοφοι ήταν οι πρώτοι -πρώτοι θεραπευτές της ψυχής μας. Αρκετά φιλοσοφικά ρεύματα πρεσβεύουν μια στάση ζωής κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μεγαλοποιούν τα ασήμαντα και ευχαριστιούνται από τα απλά δημιουργήματα της ζωής, όπως ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, ένα ποτήρι νερό. Ξέρω, βεβαίως, πως – στον σημερινό “homo sapiens” του Facebook και του Instagram – αυτά ακούγονται ανούσια, διότι έχει αλλοτριωθεί βαθιά από την τεχνολογία, αλλά η ευτυχία κρύβεται στην απλότητα.