Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Οκτ 2021
Απόψεις

Δημήτρης Θεοδωρογλάκης: Elounda Bay Palace : «Όταν θέλουμε κάτι πολύ… γίνεται!»

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στη Ρόδο αλλά μεγάλωσε στην Κρήτη. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στα αγαπημένα του Χανιά και στη συνέχεια μετακόμισε στον Άγιο Νικόλαο όπου μεγάλωσε και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Αποφοίτησε από τη σχολή τουριστικών επαγγελματιών το 1982 και στη συνέχεια, προφητικά ίσως, εργάστηκε ως υπάλληλος υποδοχής στο Elounda Beach. Εν συνεχεία επεκτάθηκε στο χώρο του ελεύθερου επαγγέλματος, πάντα σε σχέση με τον τουρισμό.

Μετά από 18 χρόνια αποφάσισε να επανέλθει στο χώρο όπου πρωτοεργάστηκε ούτως ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του το οποίο ήταν να φτάσει στην κορυφή ενός εκ των ξενοδοχείων που αποτελούν τη ναυαρχίδα του ξενοδοχειακού κλάδου τα τελευταία 30 χρόνια στον τουρισμό, την Ελούντα. Σήμερα είναι διευθυντής του Elounda Bay Palace.

-Πείτε μας για το ξενοδοχείο το οποίο διευθύνετε.

Το ξενοδοχείο Elounda Bay Palace είναι από τα πρώτα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που ανήκουν στην αλυσίδα των Leading Hotels of the World.

Τα Leading Hotels είναι μια αμερικανική εταιρία που θεωρείτε η καλύτερη στον κόσμο όσον αφορά τα Luxury Hotels. Τα quality standards είναι παρά πολύ υψηλά και κάθε χρόνο γίνεται mystery shopping για να εξακριβώσουν αν τηρούνται σωστά οι συγκεκριμένες προδιαγραφές. Με το mystery shopping εννοώ ότι έρχονται χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι και μας ελέγχουν. Μετά παρουσιάζονται.Το 2019 το Elounda Bay Palace ήταν μέσα στα τρία καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

-Πείτε μας για τους αμερικάνους πελάτες

Οι αμερικανοί πελάτες στην Ελλάδα και ειδικά αυτοί που έρχονται στην Elounda μαγεύονται από την τοποθεσία, τη θάλασσα και τους αρέσει ιδιαιτέρως η φιλικότητα όλων των εργαζομένων που από τη φύση τους είναι ανοιχτόκαρδοι και μετά από λίγες ημέρες ξέρουν τα μικρά ονόματα των περισσότερων εργαζομένων.

Οι αμερικανοί πελάτες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και νιώθουν σίγουροι για το τι θα βρουν σε ένα ξενοδοχείο αυτής της αλυσίδας.

-Πώς είναι οι αμερικάνοι σαν πελάτες;

Θα έλεγα εύκολοι, αρκεί να βρουν αυτό για το οποίο έχουν πληρώσει.

Όλοι τους έχουν πολύ υψηλή οικονομική  επιφάνεια (επιχειρηματίες, ηθοποιοί, άνθρωποι της show business). Θέλω να τονίσω ότι έχουμε και αρκετούς Έλληνες από Αμερική.

Θυμάμαι έναν γάμο που είχαμε κάνει μερικά χρόνια πίσω. Οι γονείς της νύφης ήταν από Κρήτη και του γαμπρού από Αμερική, ζούσαν στο Σικάγο αλλά αποφάσισαν να κάνουν το γάμο τους εδώ στην Elounda. Φρόντισαν να υπάρχει το κρητικό στοιχείο παντού στο μενού των φαγητών και ποτών, όπως και στη μουσική με κρητικά συγκροτήματα και DJ που έπαιζε international μουσική, κυρίως για τους νεότερους σε ηλικία. Ήταν μια υπέροχη βραδιά που έχει μείνει αξέχαστη σε όλους και μας δείχνει πώς μπορεί να συνδυαστεί η παράδοση με το μοντέρνο.Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι οι ελληνοαμερικανοί είναι παρά πολύ ευαίσθητοι ως προς την πατρίδα τους, τους λείπει και την αγαπούν αληθινά και βαθιά. Όταν βρίσκονται εδώ τους βλέπεις ότι γλεντούν και ευχαριστιούνται την κάθε τους στιγμή σαν μικρά παιδιά, έχοντας μια μεγάλη νοσταλγία για την πατρίδα.

Δείχνουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου και επισκέπτονται με δέος τους αρχαιολογικούς χώρους. Θέλουν να δουν όσα περισσότερα μπορούν και γι’ αυτό δε μένουν μόνο σε μια περιοχή. Συνήθως ξεκινούν από Αθήνα για να δουν Ακρόπολη, Παρθενώνα, τα μουσεία που βρίσκονται εκεί και μετα συνεχίζουν Σαντορίνη, Μύκονο (ιδίως οι μικρότερες ηλικίες) και τέλος Κρήτη.

Για να απολαύσουν στο ύψιστο το κρητικό φαγητό ζητούν να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα και τις τοπικές σπεσιαλιτέ και τρελαίνονται για θαλασσινούς μεζέδες. Από ποτά τους αρέσουν τα ελληνικά κρασιά και τιμούν ιδιαίτερα την ρακί.

Κνωσός, Φαιστός και Σπιναλόγκα είναι στο πρόγραμμα των περισσοτέρων.

Όσο για τα καταγάλανα νερά, θα τους βρεις όλη μέρα να μπαινοβγαίνουν μέσα στη θάλασσα απολαμβάνοντας τον ήλιο και φυσικά την κρητική φιλοξενία.

Μου λένε ότι δουλεύουν όλο το χειμώνα ονειροπολώντας και προσδοκώντας να ζήσουν αυτές τις δυνατές στιγμές το κάθε καλοκαίρι. Κάθε φορά όταν φεύγουν μας λένε θα τα ξαναπούμε του χρόνου!

Με την οικογένειά του

-Πώς έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τη δουλειά σας;

Όπως σε όλον τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα αν και λειτούργησε η χώρα μας παρά πολύ σωστά και έγκαιρα και δεν υπήρξε μεγάλη εξάπλωση του ιού, αυτή η κατάσταση επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την τουριστική βιομηχανία.

Τα resort  ξενοδοχεία άνοιξαν από την 1η Ιουλίου αλλά οι κρατήσεις και οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές. Θα είναι επίτευγμα εάν μείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τον Οκτώβριο. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις και γενικότερα υπάρχει μια αβεβαιότητα όσον αφορά τον Οκτώβριο.

Όλες οι κρατήσεις που υπήρξαν από Αμερική έχουν ακυρωθεί ή έχουν μεταφερθεί για το 2021, μια και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια τεράστια απώλεια γιατί στα ξενοδοχεία που έχουν αμερικάνικο management όπως η Starwood, οι πελάτες από Αμερική φτάνουν το 50%.

Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας, μια και θα χαθεί ένα πολύ μεγάλο έσοδο της Ελλάδας για όλες τις επιχειρήσεις που περίμεναν να λειτουργήσουν με τους πελάτες από Αμερική.

Όλα τα resort ξενοδοχεία στην περιοχή εδώ κοντά στην Elounda λειτουργούν με πληρότητες του 50% στην καλύτερη των περιπτώσεων, χωρίς να ξέρουμε την επόμενη ημέρα τι θα προκύψει. Σε περιοχές όπως η Κρήτη που βασίζετε στον τουρισμό είναι μια πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη χρονιά.

Υπάρχει μεγάλη ανεργία διότι κατά μεγάλο ποσοστό όλοι δούλευαν ή ασχολούνταν με τον τουρισμό και υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα έρθει.

Ο τουρισμός από την Ευρώπη που είναι η βασική αγορά της Κρήτης είναι μειωμένος κατά 60 έως 70% και από τη Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Περιμένουμε να ανοίξουν οι πτήσεις από 1/9 για να ανακάμψει έστω και τον ένα μήνα ο τουρισμός.

Από τη φύση μας σαν λαός ήμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε πάντα μπροστά. Όλοι μας ευελπιστούμε να τελειώσει σύντομα όλο αυτό και να επανέλθουμε σε αυτό που ξέρουμε καλά να κάνουμε, τη φιλοξενία, το υψηλό service και την παροχή υψηλών υπηρεσιών στους πελάτες μας.

-Πάμε σε κάτι πιο ευχάριστο, ποιο στάδιο ήταν καθοριστικό για σας;

Η γέννηση του γιου μου συνετέλεσε ώστε να επιστρέψω στο ξενοδοχειακό τουρισμό και φυσικά η εμπιστοσύνη που μου έδειξε η οικογένεια Μαντωνανάκη.

-Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας στη δουλειά σας;

Οι κοινωνικές συμβάσεις είναι πολύ δυνατές και πάντα καθορίζουν τις σκέψεις και τις κινήσεις μας. Ιδίως στη θέση που βρίσκομαι, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε παρέκκλιση. Είμαι υποχρεωμένος να διοικώ μία μεγάλη και πολύ απαιτητική επιχείρηση και κυρίως να ηγούμαι και να διαχειρίζομαι ένα πλήθος ατόμων και διαφορετικών συμπεριφορών. Επομένως, επιβάλλεται να είμαι προσεκτικός, ακριβής και κυρίως να μην παρεκκλίνω από τους κανόνες που έχω θέσει.

Βέβαια κάποιες φορές ίσως να μην είμαι αρεστός, γιατί όταν ο πήχης είναι πολύ ψηλά, συχνά δυσαρεστείς όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά που ζητάς. Ο στόχος είναι τις υψηλές απαιτήσεις των πελατών μας να προσπαθούμε αφενός να τις φτάνουμε και αφετέρου να τις ξεπερνάμε.

-Τι χρειάζεται για να μείνει κανείς επιτυχημένος;

Σκληρή δουλειά, ισορροπημένος χαρακτήρας, συνεχής επαγρύπνηση και προσπάθεια για περαιτέρω γνώση και διαρκή ενημέρωση.

Ιδίως στον τουριστικό τομέα όπου έχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, η διαρκής βελτίωση και επιμόρφωση είναι καθοριστική και επιβεβλημένη, γιατί οι εναλλαγές των συνθηκών είναι συνεχείς. Γι’ αυτό, απαιτείται να είναι κάποιος καινοτόμος, να μη φοβάται τις αλλαγές και να ρισκάρει όπου αυτό χρειαστεί.

Η συνέντευξη της Κατερίνας Πλουμιδάκη δημοσιεύτηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Αμερικής

Οι φωτογραφίες είναι στο Elounda Bay

 

Related posts