Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιαν 2021
Πολιτισμός

Δημήτρης Σκυριανός:Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Δημήτρης Σκυριανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη όπου κατοικεί έως και σήμερα. Τελείωσε το Τεχνικό Λύκειο με την ειδικότητα εργαλειομηχανές και έκτοτε εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση την οποία έχει με τα αδέρφια του.

Του αρέσει ο εθελοντισμός και η προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Η αγάπη του για τα βιβλία τον ώθησε στη συγγραφή. Το πρώτο του βιβλίο έχει τον τίτλο «Μετά από ΄σένα… Τι μου δίδαξε η ζωή». 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝH: Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη κατάσταση στους ρυθμούς που μας επιβάλει ο Covid-19. Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι επιλογές και οι προτεραιότητές σου;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΥΡΙΑΝΟΣ: Λόγω του επαγγέλματός μου η καθημερινότητά μου δεν έχει αλλάξει καθόλου. Βέβαια οι επιλογές μου είναι πλέον περιορισμένες και οι προτεραιότητές μου έχουν αλλάξει βάσει των συνθηκών ζωής που ζούμε και βιώνουμε αυτή τη στιγμή. 

Μ.Γ.: Είσαι άνθρωπος του εθελοντισμού. Τι σε ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Δ.Σ.: Ένα πολύ άσχημο και καθοριστικό γεγονός που συνέβη στη ζωή μου με ώθησε στον εθελοντισμό. 

Μ.Γ.: Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός στη σημερινή Ελλάδα;

Δ.Σ.: Θεωρώ ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι σημαντικός καθώς πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε και να επανεξετάζουμε τη ζωή μέσα από το «εμείς» και όχι μέσα από το «εγώ». 

Μ.Γ.: Σε ποιους τομείς απασχολείσαι κυρίως;

Δ.Σ.: Όσον αφορά στον εθελοντισμό απασχολούμαι με μία μη κερδοσκοπική οργάνωση όπου παρέχεται ψυχολογική στήριξη σε παιδιά κι εφήβους που θρηνούν την απώλεια οικείου τους προσώπου. Σε αυτή την οργάνωση παράλληλα παρέχεται ιατρονοσηλευτική και ανακουφιστική φροντίδα σε παιδιά που πάσχουν από μια ασθένεια, απειλητική για τη ζωή τους, καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη των μελών  των οικογενειών  τους. Επιπλέον προσφέρω τις εθελοντικές μου υπηρεσίες σε άτομα ΑΜΕΑ. 

Μ.Γ.: Τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο προκειμένου ν΄ ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;

Δ.Σ.: Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Πηγάζει από τον άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλει στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο του. Μέσω της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, προσφέροντας πρώτα προς το κοινωνικό σύνολο και μετά προς εμάς. Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. 

Μ.Γ.: Η συγγραφή βιβλίων πώς προέκυψε στη ζωή σου;

Δ.Σ.: Η συγγραφή για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, μηνυμάτων κι ένας τρόπος να επικοινωνώ με τους γύρω μου. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ζενίθ η συλλογή διηγημάτων σου με τον τίτλο «Ο φάρος της ζωής». Ποιον θεωρείς «Φάρο της ζωής»;

Δ.Σ.: «Φάρος» για εμένα είναι τα παιδιά ΑΜΕΑ που παρ’ όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φωτίζουν τόσο τη ζωή τους όσο και των άλλων που βρίσκονται γύρω τους. 

Μ.Γ.: Με ποια θέματα καταπιάνεσαι στα διηγήματα;

Δ.Σ.: Τα διηγήματά μου έχουν να κάνουν με την αγάπη, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη. Γενικά με τη συνεισφορά μας στον συνάνθρωπό μας.

Μ.Γ.: Οι ιστορίες που αφηγείσαι είναι βιογραφικές ή και βιωματικές;

Δ.Σ.: Όσον αφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο μου, οι ιστορίες που αφηγούμαι, οι περισσότερες είναι βιωματικές. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλεις να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Δ.Σ.: Επιθυμώ ο αναγνώστης να προβληματιστεί με τα σύγχρονα προβλήματα της ζωής και συγχρόνως να γίνει πιο ευαίσθητος σε αυτά .

Μ.Γ.: «Στο όνομα της αγάπης, πολλοί είναι αυτοί που θα σε προδώσουν…» γράφεις στο οπισθόφυλλο. Ποιοι είναι αυτοί οι «πολλοί»;

Δ.Σ.: Οι «πολλοί» είναι  οι «σημαντικοί» που βρίσκονται γύρω μας και όχι όσοι έχουν βιώσει τον πόνο στη ζωή τους. 

Μ.Γ.: Ποιος ήταν ο σκοπός σου με τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Δ.Σ.: Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου θέλω να δείξω ότι δεν υπάρχει στη ζωή μας «δεν μπορώ» αλλά  υπάρχει το «μπορώ» με άλλο τρόπο.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις σε όλον τον κόσμο ώστε να δώσεις κουράγιο και δύναμη ν΄ αντέξουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουμε, με σκοπό να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε;

Δ.Σ.: Παρ’ όλες τις δύσκολες ώρες που περνάμε θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει άνθρωπος. Δεν πρέπει να χάσουμε την αγάπη μας και την πίστη μας ώσπου να βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί και πιο ευαίσθητοι απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ο πλανήτης «Γη» είναι ένα δώρο. Ας τον προσέξουμε όλοι μας.

*Η συλλογή διηγημάτων «Ο Φάρος της ζωής» του Δημήτρη Σκυριανού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζενίθ.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

Related posts