Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούλ 2024
Απόψεις

Δημήτρης Παρασκευάς στον «Ε.Κ.»: Ένας πολίτης του κόσμου, με ελληνικό διαβατήριο

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Δημήτρης H. Παρασκευάς είναι Πρόεδρος του Ομίλου Παρασκευά που περιλαμβάνει μια κορυφαία ελληνική δικηγορική εταιρεία (Παρασκευάς Δικηγορική Εταιρεία – ΠΔΕ), συμβουλευτικές εταιρείες, επενδυτικά οχήματα και ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Η ΠΔΕ ιδρύθηκε ως γραφείο στην Αθήνα το 1933 από τον πατέρα του, που αποκαλείτο ευρύτατα «Πρύτανης των Ελλήνων δικηγόρων» και είναι η μόνη ελληνική δικηγορική εταιρεία που έχει περιληφθεί στον κατάλογο των “FinancialTimes” με τις πενήντα πλέον καινοτόμες δικηγορικές εταιρείες της Ευρώπης.

Ο Παρασκευάς έχει 33 χρόνια εμπειρία σε συναλλαγές και δίκες που ξεπερνούν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε 75 χώρες.

Έχει συγγράψει πολλά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή περιοδικά και είναι τακτικός ομιλητής σε συνέδρια και μέσα ενημέρωσης.

Για τις υπηρεσίες του ως επικεφαλής των Ιδιωτικοποιήσεων τριών Ελληνικών Κυβερνήσεων κατά την περίοδο 1993-1999, ονομάστηκε Super Salesman από τους Financial Times.

Είναι Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας της Επιτροπής Τραπεζικού Δικαίου του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου (International Bar Association), καθώς και αρμόδιος για τα μέλη της Επιτροπής Τέχνης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου διαφόρων εταιρειών και επιτροπών. Πρώτευσε  στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, είναι αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει πτυχίο LL.M. από το London School of Economics και διάφορες επαγγελματικές εξειδικεύσεις ‎μεταξύ των οποίων από το Harvard Business School.

Ο Δημήτρης Παρασκευάς, ως δικηγόρος του State Department και της Αμερικανικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, συνομιλει με το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg.

Η συνέντευξη στον Δημήτρη Παρασκευά

1Κύριε Παρασκευά, έχετε υπηρετήσει με πανθομολογούμενη επιτυχία ως επικεφαλής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τριών Ελληνικών Κυβερνήσεων από το 1993 έως το 1999, ως σύμβουλος πολλών διεθνών οργανισμών και έχετε εκπροσωπήσει κορυφαίους διεθνείς επενδυτές σε πολλές χώρες. Με την εμπειρία σας, για την οποία σάς έχουν καλέσει σε διεθνή συνέδρια και ΜΜΕ, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, για να γίνει μια πιο ανταγωνιστική χώρα στην προσέκλυση επενδύσεων; 

Δημήτρης Παρασκευάς: Η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, μια ελάχιστα ανταγωνιστική χώρα, έχει πολύ αρνητική επίδοση σε τομείς, όπως η γραφειοκρατία, η απονομή δικαιοσύνης, η διαφθορά. Αυτή η πραγματικότητα αφενός επιβάλει επίλυση των θεμάτων με “αντισυμβατική” “υπερβατική” λογική, όχι δηλαδή με απλή βελτίωση της συμπεριφοράς μας, αφετέρου, επιτρέπει αισιοδοξία για έκρηξη επενδύσεων, υπό αυτήν την προϋπόθεση της επιτυχούς “αντισυμβατικής” συμπεριφοράς στη σωστή κατεύθυνση. Πάντα βέβαια πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, με μειούμενο πληθυσμό, άρα υπάρχουν αντικειμενικοί περιορισμοί στο τι μπορούμε να κάνουμε. Πάντως, χωρίς αμφιβολία, υπό προϋποθέσεις, μπορούμε να κάνουμε “άλματα”.

2.Κάποια παραδείγματα τέτοιων “αντισυμβατικών” μέτρων;

Εντελώς ενδεικτικά σαν ιδέες που χρήζουν ανάλυσης, επεξεργασίας, δημιουργίας συναινέσεων, επικοινωνίας, κλπ:

Δημήτρης Παρασκευάς:

Α. Η νομοθεσία σε μερικούς τομείς σε σχέση με επενδύσεις να συντάσσεται και να ψηφίζεται όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά και στα κινέζικα (με τη βοήθεια ειδικών, προφανώς), που θα επιτρέψει μια “ψυχολογική” οικειότητα διεθνών επενδυτών και θα συμβολίσει τη δυνατότητα της χώρας να είναι σταυροδρόμι των δύο σημαντικότερων οικονομιών της εποχής μας, των ΗΠΑ και της Κίνας. Η Ελλάδα γενικά πρέπει να γίνει “σταυροδρόμι”.

Β. Να παρακαμφθεί, μέχρι να διορθωθεί, το ελληνικό δίκαιο και τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς έχουν τόσο δυσφημιστεί -αδίκως σε μεγάλο βαθμό κατά τη γνώμη μου- αλλά έχουμε ήδη “βγάλει τα μάτια μας με τα χέρια μας”.

Γ. Να ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης των αξιώσεων της χώρας κατά της Γερμανίας ενώπιον των Γερμανικών Δικαστηρίων. ‎Δεν μπορεί να μιλάμε -έως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- ότι έχουμε αξιώσεις και να μην τις ασκούμε. Η διεκδίκηση ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου προϋποθέτει συναίνεση της Γερμανίας, ενώ η έγερση αγωγής ενώπιον των Γερμανικών Δικαστηρίων όχι. Μια τέτοια κίνηση θα δείξει σοβαρότητα, γενναιότητα, εμπιστοσύνη στη Γερμανική Δικαιοσύνη και θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Γερμανία. Ας μην ξεχνάμε ότι για να κάνεις μια συμφωνία πρέπει να βελτιώσεις τη διαπραγματευτική σου θέση.

Δ. Να πωληθούν τα δικαιώματα εξόρυξης στο Αιγαίο και Λιβυκό πέλαγος με διεθνείς διαγωνισμούς. Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, όχι σε δραστηριότητες που την “ασχημαίνουν”. Εκτός από αυτό, πρέπει να επιλυθούν -επί τέλους- όλα τα εκκρεμή θέματα με την Τουρκία. Είναι προς το συμφέρον όλων, και της Δύσεως.

Ε. Να υιοθετηθούν διαδικασίες από τις πιο πετυχημένες χώρες στο είδος τους, όπως η Σιγκαπούρη, η Εσθονία, η Ελβετία, κλπ. Στη σημερινή εποχή όλα τα έχει κάνει κάποιος πριν από μας. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε απο την αρχή.

ΣΤ. Να εστιάσουμε στην ανάδειξη του πολιτισμού μας ως την πρώτη “βιομηχανία” της χώρας. Το ζήτημα αυτό το πιστεύω πάρα πολύ. Έχουμε εγκληματίσει με τις παραλείψεις μας. Ο πολιτισμός μας είναι μοναδικός. Πρέπει κάθε πόλη να έχει ένα μουσείο, να είμαστε το κέντρο κάθε σοβαρής καλλιτεχνικής και πνευματικής δραστηριότητας. Μπορουμε!

Σε φιλανθρωπική συναυλία στη μνήμη του πατέρα του, με τους δύο πρώην προεδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανοπουλο και Χρήστο Σαρτζετακη.-

3Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση;

Δημήτρης Παρασκευάς:

Α. Η τύχη της πατρίδας δεν κρίνεται από τη συμπεριφορά μιας κυβέρνησης μόνο. Απαιτούνται συνεναίσεις και ενότητα και ωριμότητα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Θέματα παιδείας, εξωτερικής πολιτικής και βασικές επιλογές της χώρας δεν λύνονται με ορίζοντα μιας ή δύο κυβερνητικών θητειών. Το δημογραφικό, το περιβάλλον, κλπ. Ο πολιτικός κόσμος έχει συμπεριφερθεί απογοητευτικά στην πλειοψηφία του.

Β. Η Κυβέρνηση έχει κινηθεί σωστά και επί της ουσίας και επί της επικοινωνίας. Αλλά όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα και τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ελπίζω ότι με λίγη τύχη ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μείνει στην ιστορία.

4Ασκήθηκε αρκετή κριτική στην επιλογή του Πρωθυπουργού να αναθέσει την Προεδρία της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας μας στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ποια είναι η γνώμη σας;

Α. Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και νωρίτερα συνεβούλευσα τόσο την Αμερικανική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και το State Department και κορυφαίες εταιρείες ασφαλείας. Αυτά είναι δημοσιευμένα.

Β. Είναι πολύ στενόχωρο να ασκείται κριτική, χωρίς να προβάλλεται κάποια σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπρόταση. Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν η κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας. Η επιλογή του κ. Πρωθυπουργού έχει λογική. Ελπίζω η κα. Αγγελοπούλου να βοηθηθεί από τα μέλη της Επιτροπής, που πρέπει να είναι τα καλύτερα, ίσως όχι μόνο Έλληνες. Τελείως αντισυμβατικά θα έλεγα να είναι και ένας κορυφαίος Τούρκος. Υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες και στην Τουρκία και θα είχε ενδιαφέρον και η αντίθετη οπτική, άλλωστε θα προσέδιδε ίσως και μια νέα διάσταση αντικειμενικότητας.

Και τώρα κάποιες προσωπικές ερωτήσεις:

. Με τη μητέρα του Κιρκη Αρνελλου, μουσικό-γυμνασιαρχη, στο Μέγαρο Μουσικης στην Αθηνα.

5.Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη δικηγορία;

Δημήτρης Παρασκευάς:

Καταρχήν, ασχολούμαι με την παροχή νομικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο με τη δικηγορία, που είναι κάτι στενότερο. Σαφώς ρόλο έπαιξε ότι ο πατέρας μου Ηλίας Παρασκευάς ήταν -όπως λένε- ο κορυφαίος νομικός της χώρας και θείος μου‎ ο Γεώργιος Παπαχατζής, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρύτανης του Παντείου.

6Τι θεωρείτε ότι σας επηρέασε περισσότερο στην πορεία της ζωής σας;

Δημήτρης Παρασκευάς:

Αναμφίβολα και οι δύο γονείς μου, που ήταν εξαιρετικοί. Σίγουρα κάποιοι δάσκαλοι μου όπως ο Μιχάλης Μηνούδης και ο Χάρης Βασιλάκης και φυσικά γυναίκες με τις οποίες συνδέθηκα ερωτικά και συναισθηματικά.

7Τι είναι αυτό που σας φέρνει την μεγαλύτερη ευτυχία στη δουλειά σας;

Δ.Π.

Είναι πολλά. Ως Έλληνας καμαρώνω όταν είμαι καλύτερος από συναδέλφους από πολύ μεγαλύτερες χώρες και εταιρείες. Δεν ξέρω αν φέρνει “ευτυχία” σίγουρα όμως φέρνει αυτοπεποίθηση – μερικές φορές‎ ίσως υπερβολική ότι δεν επιτρέπω κανέναν ηθικό συμβιβασμό. Με τον τρόπο αυτό, “εξαφανίζω” κάθε τυχόν υπεροχή των “απέναντι”.

8‎Ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι σας;

Δ.Π: Έχω στόχους επαγγελματικούς, οικονομικούς και προσωπικούς. Πολλούς. Προφανώς, όταν κανείς δεν είναι 20 η 30 χρόνων ο πρώτος στόχος είναι να είναι υγιής και ευτυχής. Σημαντικός στόχος είναι να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία.

9.Ποια είναι τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως τώρα;

Δ.Π: Αυτή η ερώτηση δεν είναι για συνέντευξη, ούτε καν για βιβλίο, αλλά για εγκυκλοπαίδεια. Εμπόδια από τη χώρα, τον κλάδο, ξένους, ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως η μικρότητα της Ελλάδος να είναι το πιο απογοητευτικό. Ο Σεφέρης έλεγε “όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει”. Δυστυχώς, ο τόπος μας καίει τα παιδιά του. Αυτό είναι κάτι που μου έλεγε και ο πατέρας μου. Παρά ταύτα, τον τόπο μας τον αγαπάμε, είναι η ταυτότητά μας, θέλουμε και πρέπει να τον βοηθήσουμε.

Με τον Ai Wei Wei, κορυφαίο σύγχρονο Κινέζο αντιφρονούντα καλλιτέχνη.

10Οι γύρω σας, στην πορεία προς την επιτυχία σας, σας προέτρεψαν/αμφισβήτησαν/ζήλεψαν;

Δ.Π:Η πλειοψηφία έκανε ό,τι μπορούσε για να με εμποδίσει. Είχα όμως ως σημαντικότερη σύμμαχο τη μητέρα μου, που σε κάθε δυσκολία μου έλεγε “αβάντι μαέστρο”, “το σχοινί θα φάει την πέτρα”, “με το απηνές μαστίγωμα του πόνου γεννιέται ο άνθρωπος”, τη σοφία του πατέρα μου και μερικούς πολύ ισχυρούς συμμάχους.

11. Τι είναι αυτό που ανά στιγμές σας έχει κάνει να σκεφτείτε να τα παρατήσετε όλα; Το έχετε πράγματι σκεφθεί ;

Δ.Π: Ανήκω στους πεισματάρηδες. Τίποτα δεν μπορεί να με κάνει να τα παρατήσω. Μάχη μέχρις εσχάτων.

12 .Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο του χαρακτήρα σας;

Δ.Π: Ίσως, το ότι ξέρω ότι έχω πολλά αδύνατα και τα πολεμώ.

13. Έχετε αδυναμίες ;

 Δ.Π:Όπως όλοι οι άνθρωποι.

14.Ποιες ξεχωρίζετε ως πιο καταδυναστευτικές (σοβαρές) ;

Δ.Π: Η ευαισθησία, η καλοπιστία, η αισιοδοξία είναι και αδυναμίες.

15.Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω τι θα αλλάζατε;

Δ.Π:Μικρός ήμουν αρκετά/πολύ αθλητικός. Αυτό είναι κάτι που δεν έχω διαχειριστεί καλά και προσπαθώ να το αλλάξω τώρα.

‎16. Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε στον τομέα σας;

Το πείσμα, η εργατικότης, η εντιμότης, κάποια ενδεχομένως φυσικά χαρίσματα, η ταχεία και σύνθετη σκέψη, η αφετηρία μου, οι γονείς μου, οι δάσκαλοί μου, οι σύμμαχοί μου.

17.Ποια είναι η πιο εποικοδομητική συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον στο ξεκίνημά του;

Δ.Π: Φίλε μου, από σένα εξαρτάται. Ό,τι θες, μπορείς να το πετύχεις. Στόχευσε όταν πεθάνεις να έχεις πρώτα ζήσει.

18.Ποια ήταν η μεγαλύτερη αξία που σας έδωσαν οι γονείς σας;

Δ.Π:Η αρετή.

19.Όταν λυγίζετε ποια είναι η πρώτη σας σκέψη;

Δ.Π: Δεν λυγίζω, άρα δεν μπορώ να απαντήσω. Υποθέτω θα σκεφτόμουν τον Θεό, ή τη μητέρα μου.

20.Ανάγκη ή γονίδιο σας ώθησαν στην δουλειά σας;

Δ.Π:Πολλά πράγματα, όπως και αυτά.

21.Υπάρχει κάτι που μάθατε από νωρίς και σας βοήθησε πολύ στη ζωή σας;

Δ.Π :Αυτό που, δυστυχώς, δεν έχω μάθει ακόμα είναι ότι κανείς δεν είναι πιο αχάριστος από τον ευεργετηθέντα.

22.Μικρός τι ονειρευόσαστε για το μέλλον;

 Δ.Π: Να γίνω Ωνάσης ή Νιάρχος.

23.Ποια είναι η πιο μεγάλη σας ανασφάλεια;

Δ.Π: Τώρα πια, έχω ξεχάσει…

24.Τι σέβεται λιγότερο η κοινωνία μας;

Δ.Π: Μιλάτε για την Ελλάδα ή διεθνώς; Στην Ελλάδα γενικά δεν υπάρχει σεβασμός, αλλά υπάρχουν συγκινητικές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, θυμάμαι να είμαι με τον πατέρα μου στα ανώτατα δικαστήρια και να υποκλίνονται όλοι στο πέρασμά του. Σχεδόν όπως γίνεται στην Ιαπωνία. Μου έκανε εντύπωση και τον ρώτησα πώς το πέτυχε. Μου απάντησε “δεν τους έχω πει ποτέ ψέματα παιδί μου”.Διεθνώς, είναι πιο σύνθετη η απάντηση. Η τεχνολογία αλλάζει τους ανθρώπους και τις αξίες τους.

25.Ποια είναι τα χαρίσματα που απώλεσε η κοινωνία μας με την πάροδο των χρόνων;

Δ.Π: Θα απαντήσω ίσως επιφανειακά. Το στυλ. Παλαιά, οι κύριοι αν διαφωνούσαν μονομαχούσαν με σπαθί ή πιστόλι. Τώρα έχουν μπράβους με τατουάζ.

26Πώς ανακαλύψατε το ταλέντο σας;

Δ.Π: Δεν το καταλαβαίνω ακόμη, αλλά πολλοί μου κάνουν ανεξήγητα κομπλιμέντα.

26.Πώς αντιδράτε στην αχαριστία;

Δ.Π: Επειδή έχω μπουχτίσει από αχαριστία, πλέον αντιδρώ με την απομόνωση και τη συλλογή έργων τέχνης.

28Ποια είναι η φράση που περιγράφει τον εαυτό σας σήμερα;

Δ.Π: “The world is not enough”.

29.Πέστε μας για την οικογένειά σας. 

Δ.Π: Οι πρόγονοι ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου από κάθε άποψη. Δυστυχώς έχουν όλοι πια πεθάνει. Έχω μακρινούς αξιόλογους συγγενείς. Δεν έχω παντρευτεί, δεν έχω παιδιά, οπότε δεν είμαι χρήσιμος σε αυτό το θέμα.

30Κλίμα: Ποιες νομίζετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας;

 Δ.Π: Από τις πολλές προκλήσεις της εποχής μας θεωρώ ότι οι σημαντικότερες είναι: το κλίμα και η υπερθέρμανση του πλανήτη, η διαχείριση των φυσικών πόρων και η εξασφάλιση νερού και τροφής για τον πληθυσμό, η προστασία της χλωρίδας και τις πανίδας, των ειδών που κινδυνεύουν, των ψαριών κλπ. Σίγουρα το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, των μεταναστευτικών ροών, των καινούργιων καταστάσεων για το ανθρώπινο είδος, της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

31Ειδικά για το κλίμα;

Δ.Π: Όπως ξέρετε, φέτος πολλές χώρες βίωσαν τις πιο ζεστές μέρες στην ιστορία τους, η Σιβηρία καίγεται, οι πάγοι λιώνουν. Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα αυτήν την κατάσταση. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ευθύνη σε αυτόν τον τομέα, ως ηγέτιδα δύναμη και δεν μπορεί να υπάρξει America first χωρίς the planet!

32Trump ; 

Δ.Π: O κύριος Πρόεδρος είναι μια μεγάλη προσωπικότητα και θα γραφτούν πολλά για αυτόν στο μέλλον. Έχει επιτύχει σε πολλά πράγματα. Η οικονομία της Αμερικής, η ανεργία χαμηλά, το χρηματιστήριο ψηλά, “ξαναρίχνει την τράπουλα”. ´Έχει όμως δημιουργήσει πολλές συγκρούσεις και δεν είναι ωραίο για την εικόνα του και για όλους μας, ούτε οι παραιτήσεις τόσων συνεργατών του, ούτε η σύγκρουση με τα media, ούτε οι ροζ ιστορίες, ούτε η προσέγγιση ότι όλα είναι business.  Πρέπει να είμαστε πρακτικοί. Ο Αμερικανικός λαός αποφασίζει. Ο κ. Trump είναι ο πλανητάρχης. Σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές και ο Αμερικανικός λαός θα είναι κυρίαρχος να αποφασίσει Trump ή όχι. Προσωπικά θέλω η Αμερική να ξαναβρεί τις αξίες της και να είναι ο πρωταθλητής της Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

33.Brexit

Δ.Π: Είναι μια μεγάλη σπαζοκεφαλιά, που έχει διχάσει ένα σημαντικό και ψύχραιμο έθνος. Ενέχει πολλούς κινδύνους, κυρίως για ένα μεταβατικό διάστημα. Ο Boris Johnson έχει πολλά προσόντα, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστεί σωστά. Τόσο μεγάλες αποφάσεις, κατά τη γνώμη μου, απαιτούν ευρύτερες πλειοψηφίες ή δύο δημοψηφίσματα. Αυτά όμως είναι θεωρία, τώρα όλοι προετοιμαζόμαστε για Brexit, ακόμα και χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο Hard Brexit.

34.Τι συμβουλές για τη ζωή θα δίνατε στον νεότερο σας εαυτό;

Δ.Π: Ο χρόνος είναι χρήμα. Καμιά “φιγούρα”, μόνο ουσία. Ασχολήσου μόνο με αξιόλογους ανθρώπους. Οι άλλοι θα σου κάνουν κακό και δεν μπορείς να τους βοηθήσεις, γιατί δεν θέλουν.

35Κοιτώντας πίσω τι δεν προλάβατε να απολαύσετε αρκετά;

Δ.Π: Δεν έχω κανένα παράπονο ή αίσθημα στέρησης και βλέπω με αισιοδοξία τα επόμενα 100 χρόνια. Επειδή δεν έχω παιδιά, ίσως αυτό να είναι ένας στόχος.

36.Τι σας έχει λείψει περισσότερο στη ζωή;

Δ.Π: Ένα χαζό άδειο λεπτό. Όλο κάνω κάτι

37.Τι σας έχει σφραγίσει ανεξίτηλα; 

Δ.Π:Αναμφίβολα οι γονείς μου και η Ελλάδα.

 

Στη βασική φωτογραφία:

Η ΑΜ Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ ΙΙ εγκαινιάζει το νέο κτίριο του London School of Economics και παρακολουθεί εικονική δίκη στον όροφο Ηλία Παρασκευα