Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Ιούλ 2022
Πολιτισμός

Δήμητρα Καραχάλιου : Η Τέχνη μας απαλύνει τη Ψυχή και ηρεμεί το Πνεύμα μας

 

 Από τη συγγραφέα Μαίρη Γκαζιάνη

 

 Η εικαστικός Δήμητρα Καραχάλιου επέλεξε σε νεαρή ηλικία να δημιουργήσει οικογένεια με συνέπεια να παραμερίσει αρχικά τις οποιεσδήποτε καλλιτεχνικές ανησυχίες της. Όμως η τέχνη σιγόβραζε μέσα της όπως η λάβα στα σπλάχνα ενός ηφαιστείου και πριν 10 χρόνια, αφού τα 3 παιδιά της είχαν πια μεγαλώσει πολύ, αποφάσισε να καταπιαστεί με τα δικά της όνειρα. Οι δημιουργίες της αποδεικνύουν ότι, ευτυχώς, η λάβα στα δικά της σωθικά, ξέσπασε και μας χαρίζει τις υπέροχες δημιουργίες της! 

 

ΕΡ. Γεννήθηκες στο Πύργο της Ηλείας. Ποια καλλιτεχνικά ερεθίσματα είχες στο τόπο σου, ως παιδί και ως έφηβη;

ΑΠ. Εκείνα τα χρόνια, οι Τέχνες και τα εικαστικά δρώμενα στην επαρχία ήταν δύσκολο για κάποιον να τα ανακαλύψει και να τα προσεγγίσει. Πάραυτα από μικρή θαύμαζα τη δημιουργία και την ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή της. Με κάθε ευκαιρία προσπαθούσα να κατασκευάσω και να φτιάξω πράγματα από παιδί ακόμα. Όμως όλα αυτά προσωρινά μπήκαν στο περιθώριο λόγω της γέννησης του γιού μου στην ηλικία των 18.

ΕΡ. Πότε ανακάλυψες το ζωγραφικό σου ταλέντο;

ΑΠ. Πριν από μία δεκαετία περίπου θέλησα να ασχοληθώ με τη ζωγραφική πιο επίσημα και να λάβω περισσότερες τεχνικές γνώσεις. Έτσι παρακολούθησα μαθήματα και ταυτόχρονα ξεκίνησα να δημιουργώ με βάση τη φαντασία και τα βιώματά μου.

ΕΡ. Αν και είχες οικογένεια με τρία παιδιά, κυνήγησες το όνειρό σου κι άρχισες ν΄ ασχολείσαι με τα εικαστικά. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να το συνδυάζεις με την οικογένεια;

ΑΠ. Σίγουρα ήταν δύσκολο αρχικά  και οι υποχρεώσεις της οικογένειας ήταν αυξημένες μιας και ο σύζυγός μου ήταν και είναι ναυτικός, οπότε ο χρόνος και οι ευθύνες ήταν διπλά βεβαρυμμένες αλλά με προσπάθεια και αγάπη για αυτό που ονειρευόμουν, κατάφερα δειλά δειλά να αποκτήσω εμπιστοσύνη στα χέρια και τη ψυχή μου και να βγάλω προς τα έξω όλα όσα ονειρευόμουν.

ΕΡ. Με ποιο είδος εικαστικών ασχολήθηκες αρχικά;

ΑΠ. Αρχικά ασχολήθηκα με τη ζωγραφική κυρίως σε θεματολογία σχετικά με τη φύση και αργότερα ξεκίνησα να δημιουργώ πίνακες μικτής τεχνικής χρησιμοποιώντας πέρα από χρώματα, υλικά εύπλαστα όπως μαλακά μέταλλα και γύψο.

ΕΡ. Πότε άρχισες να εκθέτεις τα έργα σου σε γκαλερί και χώρους τέχνης;

ΑΠ. Σε επίσημους χώρους Τέχνης ξεκίνησα να εκθέτω με ιδιαίτερη χαρά μου πριν από περίπου 3 χρόνια. Εκεί κατάλαβα πλήρως τη σημαντικότητα της έννοιας της Τέχνης με την επίσημη πια μορφή και νόημά της.

ΕΡ. Έχεις εκθέσει έργα σου και στο εξωτερικό. Έχεις διαπιστώσει διαφορά μεταξύ ελλήνων και ξένων φιλότεχνων;

ΑΠ. Είναι δεδομένο ότι οι Έλληνες αγαπάμε τη Τέχνη. Η Τέχνη σε όλο τον κόσμο δεν παύει να είναι Τέχνη. Οι άνθρωποι πλέον μπορούν εύκολα ή ευκολότερα τουλάχιστον από άλλοτε να προσεγγίζουν τις διάφορες μορφές της και να τις κρίνουν ή να κρίνονται μέσα από αυτές . Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρώ ότι όλοι είμαστε το ίδιο φιλότεχνοι.

ΕΡ. Το 2014 παρουσίασες έργα σου στο Ίδρυμα Κακογιάννης στα πλαίσια της έκθεσης CHARITY ART, που πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη παιδιών με καρκίνο. Ποια εμπειρία αποκόμισες;

ΑΠ. Ως μάνα αλλά και ως καλλιτέχνης συμμετείχα σε αυτή την έκθεση με ιδιαίτερη χαρά και η οποία έγινε στα πλαίσια ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού δρώμενου. Όλοι όσοι συμμετείχαμε  στην έκθεση αυτή καταλάβαμε καλά ότι ακόμα και με χρώματα και με πινέλα κάποιος μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, όχι μόνο οικονομικά αλλά και με την ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα.

ΕΡ. Υπάρχουν κάποιοι ζωγράφοι που θαυμάζεις ιδιαίτερα;

ΑΠ. Από μικρή θαύμαζα τον Τσόκλη, τον Μυταρά, τον Φασιανό. Αργότερα και εννοώ πριν από λίγα χρόνια είχα τη τιμή να γνωρίσω τον δόκτωρα Φιλοσοφίας και μεγάλο ζωγράφο κύριο Αράπη Βασίλη και να τον θεωρώ δίκαια όπως θα κρίνει και η Ιστορία, ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους.

ΕΡ. Η ασχολία σου με τα εικαστικά είναι για σένα εκτόνωση ή κάτι περισσότερο;

ΑΠ. Είναι η καθημερινότητά μου. Είναι ο τρόπος ζωής μου. Είναι το αυτονόητο και το δεδομένο για μένα.

ΕΡ. Υπάρχει κάποιος πίνακάς σου που δεν θα τον αποχωριζόσουν με οποιοδήποτε αντίτιμο;

ΑΠ. Υπάρχει! Εκείνο το δυνατό καράβι που αποκτά ψυχή και σπάει τους πάγους! Το λένε… «ηρΑκλή» !

ΕΡ. Υπάρχει κάποια σκέψη στο μυαλό σου για «το έργο» που ακόμα δεν έχεις δημιουργήσει;

ΑΠ. Καλώς ή κακώς δεν μπορώ να προγραμματίσω κανένα έργο μου ποτέ. Όλα δημιουργούνται με βάση την εκάστοτε  διάθεση ή το θέμα κάποιας έκθεσης.

Η Μαίρη Γκαζιάνη με την εικαστικό Δήμητρα Καραχάλιου

ΕΡ. Κυριαρχεί κάποιο χρώμα στα έργα σου και γιατί;

ΑΠ. Στα έργα μου κυριαρχεί συνήθως το χρυσό ή το γήινο καφέ. Δεν μπορώ να εξηγήσω το «γιατί».

ΕΡ. Η γυναίκα ποια θέση έχει στα έργα σου;

ΑΠ. Η γυναίκα στα έργα μου έχει κυρίαρχη θέση και σε κάθε μορφή. Κυρίως είναι όμως πρωταγωνίστρια  σε οποιοδήποτε θέμα και αν βρίσκεται, όπως εξάλλου και στη ζωή.

ΕΡ. Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

ΑΠ. Ίσως παρορμητική. Ίσως γυναίκα με μεγάλα όνειρα. Ίσως πολύ απλή αλλά με τεράστια όρεξη για τη ζωή και τη δημιουργία. Άλλοτε σαν μικρό παιδί να χαίρομαι με πολύ απλά πράγματα και άλλοτε να αναζητώ το τέλειο . Σε κάθε περίπτωση όμως είμαι άνθρωπος που αγαπά τον άνθρωπο.

ΕΡ. Παραδίδεις μαθήματα ζωγραφικής στο κέντρο πολιτισμού ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Πως αισθάνεσαι από αυτή τη συνεργασία;

ΑΠ. Ιδιαίτερες στιγμές ευτυχίας και συγκίνησης. Μέσα από αυτή την ενασχόληση καταρχάς γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

ΕΡ. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

ΑΠ. Συζητώ με τους συνεργάτες και φίλους που εμπιστεύομαι απόλυτα τη πραγματοποίηση ενός πολύ όμορφου πλάνου που θα εμπεριέχει τις σκέψεις και τα όνειρα χρόνων όλων μας. Κάτι πολύ ιδιαίτερο του οποίου τα μυστικά δεν μπορώ ακόμα να αποκαλύψω.

ΕΡ. Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;

ΑΠ. Θέλω να παροτρύνω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους μέσω της Τέχνης. Η Τέχνη μας απαλύνει τη Ψυχή και ηρεμεί το Πνεύμα μας.

 

* Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο Hilton Athens από τον Peter Tamas

https://www.facebook.com/Peter-Tamas-Photography-703420489707592/timeline

 

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 

Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο «Το λάθος» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο CD «Με τον άνεμο της Όστρια» σε μουσική Ελένης Μπελιμπασάκη και ερμηνεία Βασίλης Διαμάντης. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

 

Related posts