Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Ιούν 2022
Ελλάδα

Δίκη-εξπρές για τον Mr Χωριάτικο και τα κορίτσια του «λευκού άρτου»

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας αρτοποιείων «Το Χωριάτικο» εμπλέκεται και σε δεύτερη υπόθεση κυκλώματος τράφικινγκ και μάλιστα με διεθνή δράση, που εκδικάζεται αυτό το διάστημα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.

Το ρεπορτάζ του Documento είναι αποκαλυπτικό.

Τα περίεργα της δίκης για τη μεγάλη υπόθεση με διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας

Από τα μαλακά μιας πρωτόδικης ετυμηγορίας, για την οποία εκκρεμεί ακόμη η έφεση, στη «σιωπηλή» ακροαματική διαδικασία για μια ακόμη μεγάλη δικογραφία, η ανάγνωση της οποίας προκαλεί ανατριχίλα και η δυσωδία της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα καθώς αναφέρεται σε δράση μεγάλου διεθνούς κυκλώματος τράφικινγκ. Ο λόγος για τη δεύτερη υπόθεση που εκδικάζεται αυτό το διάστημα από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, με φερόμενο ως βασικό εμπλεκόμενο τον Μr Xωριάτικο, όπως έγινε γνωστός ο επιχειρηματίας Άγγελος Γ.

Ύστερα από μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, που αν και δημόσιες φαίνεται σαν να έγιναν στα μουλωχτά, η υπόθεση, η οποία εκφωνήθηκε στις 2 Μαΐου 2018, βρίσκεται πλέον στα στάδιο ολοκλήρωσης των απολογιών των κατηγορουμένων. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για να έρθει, έπειτα από αναβολές προφανώς, η ώρα του ακροατηρίου.

Η δεύτερη στη σειρά δίκη

Όταν το 2008 έσκασε η υπόθεση και έγιναν συλλήψεις (με συντονισμένες ενέργειες του τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με Interpol και Εuropol), η δικογραφία που σχηματίστηκε περιέγραφε δράση διεθνούς συμμορίας τράφικινγκ με Έλληνες εγκεφάλους.

Βασικοί εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στη φυλακή και το βούλευμα που εκδόθηκε στη συνέχεια περιείχε τον μισό Ποινικό Κώδικα. Κακουργήματα που αποδίδονταν σε εγκληματική οργάνωση η οποία εξανάγκαζε τα θύματά της να εκδίδονται αντί 100-120 ευρώ τη φορά, από τα οποία οι ίδιες εισέπρατταν ελάχιστα καθώς τη μερίδα του λέοντος αποσπούσε το κύκλωμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα στοιχεία της δικογραφίας οι ημερήσιες εισπράξεις έφταναν –κατά μέσο όρο– τις 25.000 ευρώ. Τα νυχτερινά κέντρα, τύπου στριπτιζάδικα, στα οποία φέρεται να διαδραματιζόταν ένα από τα πιο σκληρά επεισόδια του δράματος των γυναικών, συνέχισαν να λειτουργούν χωρίς όμως να εμφανίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες.

Αργότερα σχηματίστηκε και άλλη δικογραφία για τα ίδια εγκλήματα και με τους ίδιους εμπλεκόμενους. Η υπόθεση πήγε στον ανακριτή το 2010 και είναι αυτή που δικάζεται τώρα σε δημόσια συνεδρίαση μεν αλλά επί της ουσίας εν κρυπτώ και παραβύστω.

Η πρώτη δίκη έγινε το 2015 και η απόφαση ήταν καταδικαστική μόνο για τέσσερις (από τους 23) κατηγορουμένους, ανάμεσά στους οποίους ήταν και ο Αγγ. Γ. στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη δέκα ετών και έξι μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στο ΓΕΜΗ, εμφανίζεται μέτοχος από κοινού με συγγενικό του πρόσωπο στην αλυσίδα φούρνων Το Χωριάτικο. Στους άλλους τρεις επιβλήθηκαν ποινές από δέκα έως δωδεκάμισι έτη. Και οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγυοδοσίας από 20.000 έως 200.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σε όσες περιπτώσεις είχε υπάρξει διαφωνία στην ετυμηγορία ως προς την ενοχή μειοψήφησε η πρόεδρος της έδρας υπέρ των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στους τέσσερις παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας. Το εφετείο δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Και στη μια δίκη και στην άλλη που γίνεται τώρα εκλείπουν (οποία έκπληξη!) οι δια ζώσης μαρτυρίες θυμάτων… Οι δικαστές περιορίζονται στην ανάγνωση των καταθέσεών τους.

Ο αστυνομικός που μιλούσε… γενικά

Το Documento παρακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση όπου εξετάστηκε ο επικεφαλής της επιχείρησης της αστυνομίας που είχε οδηγήσει στη σύλληψη των κατηγορουμένων. Στην κατάθεσή του ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για την υπόθεση και απαντούσε γενικά για το πώς λειτουργούν σε ανάλογες περιπτώσεις τα κυκλώματα σωματεμπορίας. Για το πώς δηλαδή προσεγγίζουν τις κοπέλες, πώς πληρώνουν τα έξοδα μετακίνησης για να έρθουν στην Ελλάδα κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εύλογες ερωτήσεις από την έδρα αλλά και συνηγόρων υπεράσπισης, ο αστυνομικός απαντούσε: «Δεν μπορώ να ξέρω ως μάρτυρας», «Μιλώ γενικά και όχι γι’ αυτή την υπόθεση», «Από την εμπειρία μου από άλλες υποθέσεις» κ.ο.κ.

Σε ερώτηση δε του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, συνηγόρου του Αγγ. Γ. αναφορικά με την κατηγορία που βαραίνει τον πελάτη του, ο αστυνομικός απάντησε: «Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η παρουσία του στο Αλκατράζ (σ.σ.: στριπτιζάδικο)». Σε ερώτηση της προέδρου αν οι κοπέλες που εργάζονταν στα νυχτερινά μαγαζιά είχαν απειληθεί, εκβιαστεί ή παραπλανηθεί, απάντησε ξερά: «Δεν το ξέρω αυτό».

Τι λέει ο κατηγορούμενος

Αγγ. Γ : «Κατηγορούμαι άδικα»

Στην απολογία του ο Αγγ. Γ αναφέρθηκε στο πώς γεννήθηκε η ιδέα να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των νυχτερινών μαγαζιών. «Δούλευα στα αρτοποιεία και γύριζα τα βράδια σε κάποια κλαμπ. Μου αρέσουν οι γυναίκες και διασκέδαζα. Τότε έκανα σχέση με μια κοπέλα και αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα κλαμπ μαζί. Στη συνέχεια όλο και μεγάλωνε η δουλειά στα αρτοποιεία και έτσι αποφάσισα να το πουλήσω (το Αλκατράζ). Κατηγορούμαι άδικα. Μου αρέσουν οι γυναίκες, γι’ αυτό άνοιξα αυτό το μαγαζί» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση της προέδρου γιατί κάποιο από τα πρόσωπα είχε καταθέσει ότι αναγνώρισε ως ιδιοκτήτη του Αλκατράζ τον ίδιο ακόμη και μετά την πώληση του μαγαζιού, ο Αγγ. Γ. απάντησε: «Όταν πούλησα το μαγαζί, ο Ζεβλεκάρης δεν είχε να μου δώσει όλα τα χρήματα. Πήγαινα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να τα πάρω, είχαμε φιλική σχέση. Ασχολούμουν μόνο ως πελάτης».

Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα της έδρας κατά πόσο γνώριζε τις συγκατηγορούμενές του Κολεσνίκοβα και Βλασένκο, ανέφερε ότι με τη Βλασένκο είχε σχέση, ενώ για την Κολεσνίκοβα σημείωσε πως πήγαινε «στο Ριτόρνο, το κλαμπ στο οποίο δούλευε ως στιλίστρια», κάτι που υποστήριξε και η ίδια στην απολογία της.

Με το συγκεκριμένο κλαμπ ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος είχε σχέση μόνο ως «πελάτης». Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν πελάτης του κλαμπ που έκανε λογαριασμό εκατοντάδων ευρώ να είπε στον Πρ. Ζεβλεκάρη ότι «θα το κανόνιζε με τον Γ.», απάντησε: «Το Ριτόρνο ήταν της μητέρας του κ. Ζεβλεκάρη και επειδή είχαμε φιλία θα το κανόνιζε» ανέφερε ο Αγγ. Γ. Από την πλευρά του ο Πρ. Ζεβλεκάρης υποστήριξε στην απολογία του ότι το Ριτόρνο ανήκει στον ίδιο και συγκεκριμένα στη μητέρα του, ενώ το Αλκατράζ το αγόρασε από τον Γιαννακόπουλο, ο οποίος «ερχόταν για να πάρει τα λεφτά του». «Δεν έχω απειλήσει ποτέ, οι κοπέλες έρχονταν να εργαστούν μέσω αγγελιών» ισχυρίστηκε.

Περισσότερα για το  παραπεμπτικό βούλευμα:

Πηγή: A

http://3pointmagazine.gr/%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-mr-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BA/?fbclid=IwAR1Po24c99_pPoow9kmiqmps4C3ws70dvvWfOKgAEFrcoTcuHEifoCED8Gs

 

Πηγή: B

http://www.documentonews.gr/article/dikh-expres-gia-ton-mr-xwriatiko-kai-ta-koritsia-toy-leykoy-artoy?fbclid=IwAR0hLF26PC2gHh7lFfmvv25IMORKZD76p497tVFQjI1UbvEePZECiXCADmQ#.W8cobPBGLvk.facebook

 

Related posts