Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Μαΐ 2022
Ελλάδα

Δικαίωση Πάνου Καμμένου-Καταδίκη Γιάννη Κουρτάκη

Με την τελεσίδικη «σφραγίδα» του Εφετείου, δικαιώνεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε ακόμη μία δικαστική μάχη του απέναντι στον εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη και τον διευθυντή Παναγιώτη Τζένο οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να του  καταβάλλουν αποζημίωση 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Τα άκρως συκοφαντικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, αφορούσαν το δήθεν κοινό ταξίδι στο Μονακό του ζεύγους Καμμένου με την τότε Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα η οποία είχε χειριστεί την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών του ΝΟΟR 1 και το ενδεχόμενο εμπλοκής του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στο φορτίο του θανάτου. Ρίχνοντας τόνους λάσπης η εφημερίδα μέσα από άρθρα που έφεραν την υπογραφή του διευθυντή των Παραπολιτικών, άφηνε σαφείς υπόνοιες για στενή σχέση του κ. Καμμένου με την κ. Τζίβα, επειδή συνέπεσε να ταξιδέψουν με το ίδιο αεροπλάνο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Η αλήθεια ήταν βέβαια πως την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας,  ο κ. Καμμένος μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα Τζούλη είχε πράγματι ταξιδέψει στο Μονακό, το Μάιο του  2018, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ως καλεσμένος του πρίγκιπα Αλβέρτου II, ενόψει και του Γκράν Πρι. Ωστόσο, η επίσκεψή τους αυτή ουδεμία σχέση είχε με το ταξίδι αναψυχής που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα, μαζί με φιλικά της πρόσωπα, η  κ. Τζίβα η οποία έτυχε να επιβιβαστεί στην ίδια πτήση για την Αθήνα.  Παρότι μάλιστα η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά κάθισε μακριά από το ζεύγος Καμμένου και δεν αντάλλαξαν ούτε λέξη, η εφημερίδα έγραφε για μία «χαρούμενη παρέα με μεγάλη οικειότητα».

Οι «ευφάνταστες» αυτές όμως περιγραφές στα εν λόγω δημοσιεύματα, βρήκαν την απάντησή τους, στις αποφάσεις τόσο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας όσο και Εφετείου της Αθήνας στις οποίες χαρακτηρίζονται ευθέως ως συκοφαντικές και ψευδείς με στόχο να πλήξουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψη του κ. Καμμένου.

Με σκληρή γλώσσα μάλιστα η υπ’ απόφαση 442/2022 του 15ου Τμήματος του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, τονίζει πως τόσο ο κ. Κουρτάκης όσο και ο κ. Τζένος «τελούσαν εν γνώσει του ψεύδους τους» αλλά το έκαναν για να βλάψουν την υπόληψη του κ. Καμμένου «ως ατόμου, πολιτικού και αρχηγού πολιτικής παράταξης, ασκούντος  δημόσια εξουσία».  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση και οι δύο τέλεσαν το αδίκημα της συκοφαντικής  δυσφήμισης, «εφόσον με τους ψευδείς αυτούς ισχυρισμούς, που περιέχουν ονειδισμό και αμφισβήτηση της προσωπικότητας του ενάγοντος, εμφάνισαν αυτόν ως άτομο και πολιτικό πρόσωπο που μετέρχεται ανέντιμες και δόλιες μεθόδους προς  ικανοποίηση δικών του πολιτικών συμφερόντων και της παράταξης που εκπροσωπούσε, εμπλεκόμενο αθέμιτα και μη θεσμικά στο ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, δεν προηγήθηκε ούτε καν ο στοιχειώδης έλεγχος και διασταύρωση των «πληροφοριών» που επικαλέστηκαν οι υπεύθυνοι της εφημερίδας  προκειμένου να διαπιστώσουν αν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.  Κι αυτό δεν δικαιολογείται ούτε από το εύλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον τους.

Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:  «Δεν αποδείχθηκε ότι προέβησαν σε προηγούμενο έλεγχο της βασιμότητας των πληροφοριών που έλαβαν και εν συνεχεία διέδωσαν, εξαντλώντας κάθε μέσο που διέθεταν, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι υπήρξαν πράγματι αυτόπτες μάρτυρες που τους μετέφεραν τις πληροφορίες περί συναντήσεων και συναναστροφής των ανωτέρω προσώπων, αφού ουδέποτε αυτές έλαβαν χώρα όπως αποδείχθηκε, σε κάθε δε περίπτωση, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι είχαν τέτοια πληροφόρηση, δεν φρόντισαν να την ελέγξουν και να τη διασταυρώσουν από άλλες πηγές κατά τα ανωτέρω, ως όφειλαν, εκ της ιδιότητάς τους.

Η γνώση δε του ψεύδους των περιστατικών που οι ανωτέρω περιέλαβαν στο επίδικο δημοσίευμα αποδεικνύεται εναργώς και από το γεγονός ότι, ενώ όλες οι προαναφερόμενες μηνύσεις που είχαν υποβληθεί σε βάρος του ενάγοντος και της εισαγγελέως, Ειρήνης Τζίβα, απορρίφθηκαν, καθώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους τους, εντούτοις, γνωρίζοντας την έκβαση των μηνύσεων αυτών, επανέφεραν και πάλι στο προσκήνιο τους ίδιους ισχυρισμούς, καταχωρώντας τους στο επίδικο δημοσίευμα, λαμβάνοντας έτσι γνώση απεριόριστος αριθμός αναγνωστών»

Πηγή: Zougla.gr

 

Related posts