Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Μαρ 2023
Πολιτισμός

Δικαία Μαραβέλια:Σε ό,τι γράφω υπάρχει βιωματικό και βιογραφικό στοιχείο

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Δικαία Μαραβέλια γεννήθηκε και ζει στην όμορφη Σύμη, με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της. Ασχολείται ενεργά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο νησί, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η μεγάλη της αγάπη είναι η συγγραφή. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2017 αποδέχτηκε την πρόσκληση-πρόκληση του Εμμανουήλ Κ. Μοράρη για τη συγγραφή του «Εκύλησε το τέτζερι κι ήβρε το καππάκι». Με το μολύβι και τις αναμνήσεις της ως όπλα, ξεδιπλώνοντας κάθε θύμηση και συναίσθημά της, δημιούργησε κάτι περισσότερο από ένα τυπικό́ βιβλίο μαγειρικής, ένα μικρό γευστικό ημερολόγιο. Επίσης, έχει στο ενεργητικό της μια συμμετοχή σε συλλογικό έργο και ένα μυθιστόρημα.

Όλες οι δραστηριότητες της συγγραφέα σχετίζονται με τη Σύμη, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη της για τον τόπο καταγωγής της. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Δικαία, γεννήθηκες, μεγάλωσες και ζεις μόνιμα στη Σύμη. Τι συμβολίζει για σένα ο τόπος σου; 

ΔΙΚΑΙΑ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ: Ο τόπος καταγωγής μου είναι οι ρίζες μου, οι αρχές μου, οι αξίες, οι άνθρωποι μου. Είναι όλα αυτά που με χαρακτηρίζουν και «έφτιαξαν» τη Δικαία! Η Σύμη είναι το παρελθόν μου αλλά και το μέλλον μου! Είναι η ζωή μου.

Μ.Γ.: Αν και δραστηριοποιείσαι σε οικογενειακές επιχειρήσεις παράλληλα ασχολείσαι και με τη συγγραφή; Πώς προέκυψε για σένα η συγγραφή;

Δ.Μ.: Θεωρώ ότι ήταν κάπου καλά κρυμμένη μέσα μου… μέχρι να ωριμάσει αρκετά και να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα δύσκολα και τα όμορφα που φέρνουν οι λέξεις, όταν γράφονται! Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να γράφω με την προτροπή ενός πολύ καλού μου φίλου.

Μ.Γ.: Η θαλάσσια αύρα και το γαλάζιο που σε περιτριγυρίζει πιστεύεις ότι συντελούν στις λογοτεχνικές σου εμπνεύσεις;

Δ.Μ.: Το να βλέπεις τη θάλασσα καθημερινά, τον καθαρό ουρανό και να αδειάζει το μυαλό σου είναι τόσο ευεργετικό και δημιουργικό! Οπότε ναι, αυτά είναι από μόνα τους έμπνευση.

Μ.Γ.: Τι είδους βιβλία γράφεις;

Δ.Μ.: Έχω γράψει δύο μυθιστορήματα και ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές του νησιού μου!

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου «Αγνή». Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης;

Δ.Μ.: Με την Αγνή ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με μια πραγματικότητα που δύσκολα θα βγάλει στην επιφάνεια. Είναι λίγο σκληρή. Χρειάζεται δύναμη ακόμα και στο σήμερα για να αποδεχτεί κανείς την κατάθλιψη και όλα αυτά που φέρνει μαζί της.

Μ.Γ.: Υπάρχουν βιωματικά ή βιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο σου;

Δ.Μ.: Σε ό,τι γράφω υπάρχει βιωματικό και βιογραφικό στοιχείο.

Μ.Γ.: Μάγια, βουντού με κούκλα και καρφίτσες υπάρχουν στο βιβλίο σου. που μοιάζει με παραμύθι για μεγάλους. Τι ήθελες να περάσεις στον αναγνώστη;

Δ.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν τα αγαπώ τα παραμύθια. Μου αρέσουν οι ιστορίες όσο ρομαντικές ή και τρομακτικές ακούγονται ή γράφονται! Η Αγνή είναι μια ιστορία για μεγάλους που σκοπό έχει μόνο να βάλει σε σκέψεις αυτόν που θα τη διαβάσει.

Μ.Γ.: Από πού πηγάζει η κακία της Αρετής που με τα μάγια προκαλεί θανάτους σε ανθρώπους που μισεί;

Δ.Μ.: Από την αγάπη θα τολμήσω να πω…

Μ.Γ.: Πιστεύεις στα μάγια όπως τα αναφέρεις στο βιβλίο σου;

Δ.Μ.: Πιστεύω στην καλή και στην κακή ενέργεια.

Μ.Γ.: «Μπορεί να δικαιολογήσει κανείς τις αποτρόπαιες πράξεις κάποιου επειδή τις έκανε για να κερδίσει αυτόν που αγαπά;» όπως ρωτάς στο βιβλίο σου;

Δ.Μ.: Γι’ αυτό κάνω την ερώτηση. Εξαρτάται ποιος είναι αυτός ο κάποιος και τι κάνει. Την άφεση αμαρτιών τη δίνει μόνο η αγάπη!

Μ.Γ.: «Μα πώς άφησα τη ζωή μου σε ξένα χέρια;» αναρωτιέται η Αγνή. Τι την έκανε να αφεθεί;

Δ.Μ.: Η κατάθλιψη… δεν αφέθηκε. Παραδόθηκε!

Μ.Γ.: Τι ρόλο παίζει η λέξη «πάντα» στην ιστορία που αφηγείσαι;

Δ.Μ.: Νομίζω ότι το «πάντα» είναι ο κακός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ένας κακός οιωνός. Κάθε φορά που ακουγόταν δεν ήταν για καλό.

Η συγγραφέας Δικαία Μαραβέλια με την εκδότρια της Πνοής Κάκια Ξύδη

Μ.Γ.: «Φιλία, ιερό πράγμα» γράφεις σε κάποιο σημείο. Ποια θέση έχει στη ζωή σου η φιλία;

Δ.Μ.: Είναι ευλογία να έχεις δύο τρία ζευγάρια μάτια, που θα σε κοιτούν και θα ξέρεις ότι βλέπουν αυτό που πραγματικά είσαι. Ένα δύο ανθρώπους χρειάζεσαι και να ξέρεις ότι σε εκείνους μπορείς να κλάψεις, να γελάσεις αλλά με την ψυχή σου. Στον κόσμο που ζούμε, όσο μειώνεις γίνεσαι σοφότερος και εκλεκτός. Αυτοί οι λίγοι, αξίζουν και τον σεβασμό και το γέλιο αλλά και το δάκρυ σου… Αυτό είναι φιλιά για μένα.

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλεις να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του βιβλίου σου;

Δ.Μ.: Αυτό δε θα το πω εγώ, αυτό θα το κρατήσουν και το επεξεργαστούν,  εκείνοι που θα διαβάσουν την Αγνή.

Μ.Γ.: Σε κάθε βιβλίο υπάρχει μια αλήθεια του συγγραφέα. Ποια είναι η δική σου αλήθεια στην «Αγνή»;

Δ.Μ.: Όταν ξεκινάς την ανάγνωση της Αγνής γράφω… Αν δεν το εκτιμάς δεν το αξίζεις. Αλλά μπορεί να το εκτιμάς και να μην το αξίζεις. Ή να το εκτιμάς και να μην έχει σημασία αν το αξίζεις… Αυτή είναι η αλήθεια μου.

*Το βιβλίο «Αγνή» της Δικαίας Μαραβέλια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

Related posts