Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οριστικά οι τουρκικές εκλογές με τους Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις 28η Μαΐου.
Το 49,51% που εξασφάλισε στην πρώτη κάλπη ο «επτάψυχος» Ερντογάν του δίνει ισχυρό ψυχολογικό και ουσιαστικό προβάδισμα έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου που με το 44,88% που συγκέντρωσε, παραμένει στην κούρσα της διεκδίκησης και ευελπιστεί ότι οι οπαδοί του εθνικιστή ανεξάρτητου υποψηφίου Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε πάνω από 5%μ να τον στηρίξει.
Έμπειροι αναλυτές και διεθνολόγοι μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα και το EΡΤΝΕWS για την σημαντική εκλογική αναμέτρηση και το πώς το αποτέλεσμα της κάλπης και ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα πορευτεί την επομένη της 28ης Μαΐου.
Σε περιδίνηση η Τουρκία – Η αντίδραση της αντιπολίτευσης
«Η Τουρκία μπαίνει σε μία περιδίνηση», σύμφωνα με τον διεθνολόγο Ιωάννη Παπαφλωράτο, ο ο οποίος σχολιάζοντας τη «ρελάνς» του Ερντογάν τόνισε ότι «υπάρχει προσωπολατρεία, θυμίζει την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του 80». Αντίθετα ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση καθώς αν η αντιπολίτευση αν δεν κερδίσει όχι απλώς θα διασπαστεί, αλλά θα έχει τεράστια προβλήματα στην πολιτική του επιβίωση.
Έχοντας πια την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος πρόεδρος ο κ. Παπαφλωράτος εκτίμησε ότι ο Ερντογάν έχει ριζώσει για άλλη μια θητεία μια και κέρδισε τη Βουλή με 320 έδρες.
«Υπάρχει μεγάλη πόλωση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, τεράστια, η αντιπολίτευση αν δεν κερδίσει όχι απλώς θα διασπαστεί, έχουν ήδη βγει τα μεγάλα μαχαίρια και σφάζονται. Αν δεν κερδίσει, θα περάσει τεράστιο πρόβλημα. Ξέρω Τούρκους που λένε ότι εμείς δεν καθόμαστε Τουρκία με Ερντογάν περαιτέρω, θα φύγουν στο εξωτερικό και πολλά νέα παιδιά» ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος, περιγράφοντας τι μπορεί να ακολουθήσει στην γείτονα χώρα, μετά τον δεύτερο γύρο, εάν πράγματι επικρατήσει ο κ. Ερντογάν.
Καθοριστικός παράγοντας η οικονομία
«Είναι ένας ηγέτης ο οποίος ξέρει να πιάνει τον παλμό του λαού, είναι δημαγωγός, είναι λαϊκιστής. Είναι ένας ηγέτης που για τα τουρκικά δεδομένα πράγματι έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του μετά τον Μουσταφά Κεμάλ» σχολίασε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
Ταυτόχρονα ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αν τελικά βγει νικητής στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στις 28 Μαΐου, θα υποχρεωθεί σε κάποιες προσαρμογές και στην εξωτερική του πολιτική, χωρίς να μπορεί κανείς να εκτιμήσει πόσο βαθιές και ανατρεπτικές θα είναι.
«Επειδή χρειάζεται λεφτά και επειδή αυτά τα λεφτά δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από τους φίλους του και επειδή “φλερτάρει” με το ΔΝΤ, γι’ αυτό τον λόγο ο Ερντογάν σίγουρα θα κάνει κάποιες προσαρμογές ελέω οικονομίας τώρα». συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Πέρα από ορθολογικές προσεγγίσεις η ταύτιση με τον Ερντογάν
Στον τρόπο που έγιναν οι εκλογές με όρους μη ισονομίας και ισοτιμίας μεταξύ των υποψηφίων αναφέρθηκε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Ήταν σαφώς το παιχνίδι πολύ πιο δύσκολο για την αντιπολίτευση που βεβαίως το γνώριζε και γι’ αυτό ήξερε ότι έπρεπε να κάνει υπερπροσπάθεια για να καλύψει αυτές τις αδικίες που υπήρχαν στην προεκλογική εκστρατεία αλλά ακόμα και στην ίδια την εκλογική αναμέτρηση» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει μία αλλαγή από τα μέσα, αν δεν υπάρξει μια στροφή 180 μοιρών στην τουρκική πολιτική και στην πολιτική της κυβέρνησης, εάν επανεκλεγεί ο Ερντογάν, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και θα είναι οι κρίσεις εκείνες οι οποίες θα οδηγήσουν τα πράγματα σε μια νέα κατεύθυνση, είτε οι οικονομικές είτε οι κοινωνικές.
Πηγή: ertnews.gr