Επιστροφή στην κορυφή
Πέμπτη, 23 Νοε 2017
 
 

Διεθνείς κουζίνες/κουλτούρες και οι υγιεινές επιλογές τους

Κυριακή, 20 Αύγουστος 2017 - 14:31

-a Μέγεθος κειμένου +A





Όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού γεύματος.

Ας δούμε τις υγιεινές επιλογές από μερικές από τις πιο γνωστές διεθνείς κουζίνες,, καθώς και τους περιορισμούς…

ΚΙΝΕΖΙΚΗ

Mπορείτε να παραγγείλετε:

Ρύζι στον ατμό ή βραστό με λαχανικά (λίγο ελαιόλαδο)

Ψάρια και οστρακοειδή

Tόφου (όχι τηγανιτό), πουλερικά (χωρίς πέτσα) και

Ρολάκια με αυγό

Περιορισμός: Σε οτιδήποτε τηγανιτό (π.χ. τηγανιτό ρύζι ή τραγανά noodles), με γλυκιά και ξινή σάλτσα. Επίσης πιάτα με αυγά ή αλμυρές σούπες. Αποφυγή στις σούπες με πάπια, βόειο ή χοιρινό κρέας. Τέλος η υπερβολική σάλτσα σόγιας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης σύνθετων υδατανθράκων, ζάχαρης και αλατιού.

ΙΝΔΙΚΗ

Mπορείτε να παραγγείλετε:

Επιλογή καυτερών (προτείνεται με μάνγκο)

Σάλτσα με κάρυ (με βάση το γιαούρτι)

Ψάρια (χωρίς επάλειψη από βούτυρο)

Ρύζι basmati με γιαούρτι και ψιλοκομμένα λαχανικά

Biryane (πιάτο λαχανικών με ρύζι)

Chapatti ή papadum (ινδικό ψωμί)

Ινδικό πιάτο tandoori (κοτόπουλο)

Φακές ή σούπες mulligatawny

Περιορισμός:Αποφύγετε τις κρεμώδης ή αλμυρές σούπες, το βούτυρο (ghee), το ελάφι, το ψωμί (poori ή paratha) και τα τηγανητά samosa. Προτιμήστε τα πιάτα χωρίς υπερβολικό αλάτι και αποφυγή στο γάλα καρύδας και αν είναι δυνατόν να παραλείπετε τις γαρνιτούρες από ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

ΙΤΑΛΙΚΗ

Mπορείτε να παραγγείλετε:

Ιταλικό ορεκτικό antipasto (χωρίς λάδι ή ζωμός από κρέας)

Παξιμάδι (χωρίς λάδι ή βούτυρο)

Ψάρια ψητά ή στη σχάρα, θαλασσινά

Κρέας (π.χ. κοτόπουλο) με σκόρδο και ζυμαρικά λαχανικών

Φρέσκο ανάλατο τυρί μοτζαρέλα

Φυλλώδη λαχανικά στον ατμό (με καλαμπόκι και μπρόκολο)

Σαλάτες με φρέσκια ντομάτα και κολοκυθάκια.

Περιορισμός: Στο σκορδόψωμο, στα γεμιστά ζυμαρικά (ραβιόλια και λαζάνια) και στα κεφτεδάκια ή στα λουκάνικα. Επιπλέον στις σάλτσες με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και λάδι. Επίσης αποφύγετε τη σάλτσα πέστο, τα πιάτα με τυρί ή παρμεζάνα, το παγωτό (spumoni ή tortoni). Προσέξτε επίσης το ριζότο, την polenta (χυλός) και τις τροφές υψηλές σε λίπος. Τέλος προσοχή στα αλμυρά όπως ζαμπόν, πανσέτα, μοσχαρίσια παϊδάκια και σαλάτα του Καίσαρα.

ΙΑΠΩΝΙΚΗ

Mπορείτε να παραγγείλετε:

Ρύζι

Sushi

Σούπα miso

Ωμά λαχανικά με τόφου (ανακατεμένα)

Yakimono (ψητό ψάρι)

Περιορισμός: Στο Ιαπωνικό πιάτο Τempura (λαχανικά ή θαλασσινά τηγανισμένα σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία) και άλλα τηγανητά τρόφιμα, φιστίκια και σως teriyaki, μαριναρισμένες τροφές, μεγάλη ποσότητα αλατιού και ζάχαρη στις σάλτσες, μεγάλη ποσότητα αλατιού σε μαρινάδα σόγιας.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ

Mπορείτε να παραγγείλετε:

Κουσκούς

Πλιγούρι και πίτες

Όσπρια όπως ρεβίθια, φάβα και φακές

Χούμους

Αμπελόφυλλα

Γιαούρτι

Περιορισμός: Στο φύλλο ζύμης για γλυκά και επιδόρπια όπως μπακλαβά, επίσης την φέτα και το κασέρι, τις μεγάλες ποσότητες σαρδέλας και ελιών και γενικότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης προσοχή πρέπει να δώσετε στα λουκάνικα, το υπερβολικό λίπος από το βούτυρο, τις μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και το ταχίνι.

Επιμέλεια κειμένου

Μαριαλένα Γαλανού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margi.59@hotmail.com


ΠΗΓΗ: logodiatrofis.gr



Μοιράσου το…!




Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: