Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Νοέ 2020
Κόσμος

Die Welt: Νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης αναδεικνύεται ο Ολάντ


Τον ρόλο του Φρανσουά Ολάντ στο ελληνικό ζήτημα αναλύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σημειώνοντας ότι με τους χειρισμούς του ο Γάλλος πρόεδρος αναδεικνύεται στον νέο ισχυρό άνδρα της Ευρώπης.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, μέχρι τώρα όταν παρατηρητές εκτός Ευρωζώνης αναζητούσαν μια λύση για την κρίση στην Ελλάδα έπαιρναν τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όχι τον Ολάντ. Αυτό, όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, ενδέχεται να αλλάξει.
«Αιφνιδιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να αναμειγνύεται ενεργά στην ελληνική κρίση χρέους. Γάλλοι εμπειρογνώμονες βοήθησαν τους Έλληνες να καταρτίσουν τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ ο ίδιος ο Ολάντ ήταν ο πρώτος που ζήτησε από την Αθήνα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει η Welt.
Ο Γάλλος πρόεδρος, εξηγεί η εφημερίδα, κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διότι αυτό είναι σημαντικό και για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνησή του: «Η Γαλλία θα μπορούσε να αξιώσει να αποκτήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και τελικά να βγει από τη σκιά της Γερμανίας, στην περίπτωση που πετύχει ο συμβιβασμός με την Ελλάδα τον οποίο επιθυμεί η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση».
«Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Τώρα της δίνεται η ευκαιρία να το πετύχει. Όμως, κάτι τέτοιο ενδέχεται να βολεύει και τη Μέρκελ», συνεχίζει το δημοσίευμα και εξηγεί: «Η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να δείξει στο εσωτερικό του κόμματός της ότι είχε καλούς λόγους που προσέφερε ένα ακόμη πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Μια ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας, του σημαντικότερου εταίρου της Γερμανίας στην Ευρώπη, είναι κάτι που η Μέρκελ δεν μπορεί να αρνηθεί. Και ίσως ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τουλάχιστον όχι εύκολα. Εξάλλου στην περίπτωση που ο Ολάντ καταφέρει να μεσολαβήσει επιτυχώς μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, θα αποδείξει τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους όσο και στο εξωτερικό ότι δεν είναι ο αδύναμος πολιτικός που τον κατηγορούν».
Σύμφωνα με την Welt, μέσω ενός συμβιβασμού ο Γάλλος πρόεδρος ίσως μάλιστα καταφέρει να ενώσει τη διασπασμένη γαλλική αριστερά, κάτι που είναι σημαντικό για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Πάντως, σπεύδει να διευκρινίσει η γερμανική εφημερίδα, η στάση της Γαλλίας στην ελληνική κρίση εξηγείται και από το γεγονός ότι το Παρίσι έχει μεγάλα χρέη και φοβάται τις επιπτώσεις ενός Grexit: «Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, ο κόστος για τη Γαλλία φαίνεται ότι θα είναι διπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν μέχρι τώρα. Ειδικοί εκτιμούν ότι το Παρίσι έχει να χάσει 65 με 68 δισεκ. ευρώ. Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να ανέβουν τα επιτόκια στην ευρωζώνης, κάτι που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας».
Τέλος, επισημαίνει η Welt, ένα Grexit θα θεωρούνταν από τους Γάλλους νίκη της γερμανικής πολιτικής λιτότητας και δεν είναι λίγοι οι Γάλλοι ειδικοί, μεταξύ αυτών και ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, που επικρίνουν την πολιτική αυτή και ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
ΑΜΠΕ

Related posts