Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Οκτ 2021
Media

Διαβάστε τι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες για τις διαπραγματεύσεις και την Ελλάδα

 

Η Merkel δεν θέλει να περάσει στην Ιστορία ως εκείνη που δεν κατάφερε να διατηρήσει ενωμένη την Ευρώπη που παρέλαβε από τους Helmut Kohl και Gerhard Schröder. [SZ, και online]. Δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους δανειστές της. Το θέμα όμως επισκίασε τη συνάντηση του G-7 στη Γερμανία: όσο πιο μακριά από την Ευρώπη είναι ένα κράτος του G-7, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ανησυχία για ένα Grexit. [Handelsblatt]. Πιέσεις από τον Αμερικανό ΥπΟικ Jack Lew για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. «Η Ελλάδα σίγουρα χρειάζεται δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά το να υποστηρίζει κανείς ότι με αυτό μόνο θα αναπτυχθεί η οικονομία, είναι λάθος», τόνισε ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου Harvard και πρώην ΥπΟικ των ΗΠΑ, Larry Summers. [Handelsblatt]. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, και τίποτε δεν κινείται πλέον. [Handelsblatt]. Ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει στο πλαίσιο αφιερώματος του περιοδικού Focus: «Ο Τσίπρας μας πρόδωσε όλους».

 

Η Merkel θέλει να κρατήσει τη Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ, όπως και την Ελλάδα στο Ευρώ. Δεν θέλει να περάσει στην Ιστορία ως εκείνη που δεν κατάφερε να διατηρήσει ενωμένη την Ευρώπη που παρέλαβε από τους Helmut Kohl και Gerhard Schröder. [SZ, και online]. Ένα Brexit θα είχε πολύ πιο σημαντικές συνέπειες από το Grexit. [Welt].

Δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους δανειστές της. Ο Γερμανός ΥπΟικ Wolfgang Schäuble τόνισε ότι οι αισιόδοξες δηλώσεις εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης «δεν αντανακλώνται πλήρως στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της». Οι Υφυπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές στον Έλληνα εκπρόσωπο ότι η Αθήνα μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να καταθέσει δεσμευτικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα κινδυνεύει να μη λάβει χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Οι χώρες του G-7 συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, δήλωσε ο Αμερικανός ΥπΟικ Jack Lew. [FAZ, και online]. Ο Γερμανός ΥπΟικ υποστήριξε ότι το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε μόνο «για λίγα λεπτά» το G-7. Έτσι, έβαλε φρένο στις προσδοκίες για γρήγορα αποτελέσματα. «Ο Schäuble αξιολόγησε την κρίση της Ελλάδας ως «πολύ σοβαρή». Επίσης «πολύ μεγάλη» είναι η ευθύνη για την Ευρώπη. Οι αρμόδιοι πολιτικοί έχουν συναίσθηση «της βαρύτητας των αποφάσεων και των προβλημάτων», ακόμα και όταν προσπαθούν να παραμείνουν ήρεμοι. [Spiegel]. Παρά τις καθυστερήσεις, ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Jean-Claude Juncker εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός. «Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο θα πρέπει να λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Θα το λύσουμε», δήλωσε ο Juncker από το Τόκιο. [Focus].

Παρά τις δηλώσεις του Schäuble, ο Αμερικανός ΥπΟικ Jack Lew υποστήριξε ότι το ζήτημα της Ελλάδας αποτέλεσε σταθερό θέμα συζήτησης στο περιθώριο του G-7. Ο Lew υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και κάλεσε τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα έναντι της Ελλάδας. Πάντως δεν έχει σημειωθεί προσέγγιση στις συνομιλίες, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει δώσει σαφείς δεσμεύσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό. [SZ, και online].

Η ελληνική κρίση επισκίασε τη συνάντηση του G-7 στη Γερμανία. Ο Αμερικανός ΥπΟικ Jack Lew προειδοποίησε για κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία. [Welt]. Ο Lew πιέζει τους Ευρωπαίους να φτάσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα. Θα πρέπει και οι θεσμοί να κάνουν παραχωρήσεις. Οι Schäuble και Sapin ζήτησαν παραχωρήσεις μόνον από ελληνικής πλευράς. [Handelsblatt].

Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός κράτους του G-7 από την Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για το „Grexit by accident“. Το συμπέρασμα της συνάντησης του G-7 είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα μπορέσει να τεθεί στο περιθώριο, αν δεν επιλυθεί. [Handelsblatt].

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, αν και δεν είμαι σίγουρος», δηλώνει ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου Harvard και πρώην ΥπΟικ των ΗΠΑ, Larry Summers. Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνδέεται με οικονομικούς κινδύνους για όλες τις πλευρές και δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα. «Η Ελλάδα σίγουρα χρειάζεται δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά το να υποστηρίζει κανείς ότι με αυτό μόνο θα αναπτυχθεί η οικονομία, είναι λάθος», τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος. [Handelsblatt]. Ο Summers θεωρεί ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα και τη Μεγ. Βρετανία εντός της ΕΕ. Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, δεν θα είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματά της. [SZ, και online]. Ο Αμερικανός οικονομολόγος άσκησε σκληρή κριτική στο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρω-κρίση. «Το να προσπαθεί κάποιος να επιτύχει ανάπτυξη μέσω της λιτότητας είναι η λιγότερο πειστική παραλλαγή οικονομικής πολιτικής». Σε σχέση με ένα πιθανό Grexit, τόνισε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και οι επιπτώσεις της είναι ένα πείραμα που κανείς δεν θέλει να δοκιμάσει». [Welt].

Η Ελλάδα εκβιάζεται από την Ευρώπη, υποστήριξε ο ΥπΕξ Ν. Κοτζιάς στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Κολονίας, καθώς η Ελλάδα καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του «αν δεν υπογράψετε τώρα, είστε νεκροί». Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί πελατειακές πρακτικές και ότι «υπάρχουν μεγάλες νομικές δυσκολίες» στην αντιμετώπιση φοροφυγάδων και ολιγαρχών. [Stern, Focus, Welt]. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Λεουτσάκος, άσκησε σε συνέντευξή του στη Bild δριμεία κριτική στην ΕΕ για την αύξηση της πίεσης προς την Ελλάδα. «Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα, έχει τόσο μεγάλη ιστορία. Αλλά τώρα το μόνο που κάνει είναι να μας βάζει απλά το πιστόλι στο κεφάλι και να φέρεται σαν τη μαφία: ή θα τους δώσουμε αυτό που θέλουν ή θα μας σκοτώσουν». Η Ελλάδα υπήρχε και πριν από το Ευρώ και θα υπάρχει και μετά από αυτό. Ένα νόμισμα πρέπει να είναι καλό για τους ανθρώπους, και αν αυτό δεν συμβαίνει, «θα χρειαστούμε μία άλλη λύση», τόνισε ο Λεουτσάκος. [Focus].

Το Τμήμα Επικοινωνίας του ΔΝΤ είχε δώσει την έγκρισή του για τη φράση «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι μία δυνατότητα» σε σχέση με τη συνέντευξη της Γεν. Διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde. Όταν είδε όμως τη νευρική αντίδραση των αγορών, ζήτησε να μεταβληθεί η διατύπωση σε «κανείς δεν εύχεται στους Ευρωπαίους ένα Grexit». [FAZ].

O επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων, Christian Lindner, τονίζει σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα: «Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει τον Τσίπρα να τη γελοιοποιήσει και να την παραπλανήσει. Αν η Αθήνα δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε η Ελλάδα θα αποχαιρετήσει το Ευρώ». [Spiegel].

Έχει ξεκινήσει το τελικό παιχνίδι γύρω από την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά ακολουθεί την τακτική «σώστε με γιατί θα κάνω χαρακίρι», αν και γνωρίζει ότι μία χρεοκοπία θα πλήξει κυρίως την ίδια, ενώ οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το Grexit δεν προκαλεί πλέον τρόμο, αν και γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα υπάρχει η ελπίδα ότι η Ελλάδα τελικά θα υποχωρήσει, καθώς ένα Grexit θα ήταν για όλους μία ακριβή λύση. [SZ, και online].

Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η Ελλάδα εξακολουθεί να ζει πάνω από τις δυνατότητές της, δίδει δηλαδή περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνει. Σε αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα η χορήγηση και νέας δανειακής βοήθειας. Η Ευρώπη μπορεί να έχει οποιουσδήποτε «υπέρτερους» λόγους για να θέλει να δώσει χρήματα στο ελληνικό βαρέλι χωρίς πάτο. Όποιος όμως το κάνει αυτό, δεν θα πρέπει να θεωρεί το φορολογούμενο ανόητο και να του λέει ότι δεν πρόκειται να κοστίσει. [FAZ]. Στην Ελλάδα ο κυβερνητικός συνασπισμός των ακραίων αριστερών και των δεξιών λαϊκιστών δυσκολεύεται να αντιληφθεί τα κελεύσματα των καιρών. Αγνοεί την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, και εκνευρίζει τους εταίρους με αλαζονεία και έλλειψη επαγγελματισμού. [FAZ].

Η τρύπα στα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι τεράστια, και τα φορολογικά έσοδα δεν φτάνουν για να την καλύψουν. Ολοένα και πιο απελπισμένα η κυβέρνηση αναζητά χρήματα. [SZ, και online]. Το ελληνικό κράτος πληρώνει μισθούς και συντάξεις- εκτός όμως από αυτό δεν κινείται σχεδόν τίποτα άλλο. Η χρεοκοπία δεν είναι μία στιγμιαία κατάσταση (π.χ. η μη πληρωμή ενός ομολόγου), είναι μάλλον μια σταδιακή διαδικασία, ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο ένα κράτος μπορεί είναι δύσκολο να απελευθερωθεί όταν έχει τεθεί σε κίνηση – όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. [Handelsblatt].

Οι Έλληνες οικονομολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην ιδιωτική οικονομία στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 5,6 δις Ευρώ, πέφτοντας έτσι στο χαμηλό των 139,4 δις Ευρώ. «Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο», δηλώνει η επικεφαλής της ΚΟ του «Ποταμιού», Α. Λυμπεράκη. [FAZ]. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται και το Μάιο. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος τους έχει πλέον πέσει κάτω από τα 130 δις Ευρώ. [Focus].

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη, πολλοί πίστευαν σε ένα καλύτερο μέλλον. Μόνο τέσσερεις μήνες μετά, η ευφορία έχει μετατραπεί σε οργή και πολλοί στρέφονται κατά του Τσίπρα και υπέρ της Δραχμής. «Το Ευρώ είναι μόνο για τους πλούσιους», λένε. [Focus].

Το περιοδικό Focus επιχειρεί έναν απολογισμό των πέντε ετών από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η άποψη διάφορων σημαντικών προσώπων αναφορικά με τον απολογισμό της αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και οι σκέψεις τους για το μέλλον. Ο Γερμανός ΥπΟικ Wolfgang Schäuble („ο δότης“) βλέπει την Ευρώπη παρά την όξυνση της ελληνικής κρίσης σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση, επισημαίνοντας ότι «το Ευρώ λειτουργεί μόνο όταν όλοι τηρούμε τους κανόνες». Ο Ευ. Βενιζέλος («ο λήπτης») δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να κάνω πρόβλεψη για τις επόμενες πέντε ημέρες. Μία πρόβλεψη για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι επομένως έξω από κάθε λογική». Ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής («ο επικριτής της πολιτικής λιτότητας») δηλώνει: «Απορρίπτω κατηγορηματικά την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. (…) Αν αποτύχουμε, η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει άλλες καταστάσεις. Θέλει η Ευρώπη την άνοδο της Χρυσής Αυγής; (…) Δεν θέλω η Ελλάδα να γίνει μία χώρα χαμηλών μισθών κατά το ασιατικό πρότυπο. Και αυτό μόνον για να ανταγωνιστεί μάταια την Κίνα (…) Σήμερα η Ελλάδα πεθαίνει κάθε ημέρα». Ο βουλευτής του CDU, Klaus-Peter Willsch («αυτός που λέει ‘όχι’») υποστηρίζει ότι «όσο γρηγορότερα έρθει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόσο το καλύτερο». Ο Klaus Regling, επικεφαλής του EFSF («ο διαχειριστής της κρίσης») υποστηρίζει ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, παίζει με το μέλλον της χώρας. Ο κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση θα είναι μεγάλος, οι θυσίες των Ελλήνων να έχουν γίνει μάταια». Ο Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα («ο αισιόδοξος») δηλώνει: «Το όραμά μου: η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει σαν την Silicon Valley. Ίσως αυτό να μη συμβεί σε πέντε χρόνια. Αλλά σε ένα πλαίσιο είκοσι ετών μπορεί να επιτευχθεί». Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης («αυτός που τα βλέπει μαύρα») επισημαίνει: «Ο Τσίπρας μας πρόδωσε όλους. (…) Κανείς δεν κάνει αυτό που υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει στο οικονομικό πεδίο την ΕΕ. (…) Με το ανθρώπινο δυναμικό, τον ορυκτό πλούτο και τον πολιτισμό η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί. Όχι μόνοι μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους Γερμανούς, οι οποίοι όμως τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους και δεν τα μοιράζονται».

Η Marine Le Pen συγχαίρει το ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση με ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα. Και οι δύο παίρνουν τις ευλογίες, αλλά και ωφελήματα από τον Πούτιν. Αριστερά και δεξιά λαϊκιστικά κόμματα συνεργάζονται για να πολεμήσουν την ΕΕ, με σκοπό να αποτρέψουν την ενδυνάμωσή της, υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Anton Pelinka. [Der Standard].

Περίπου 300 μετανάστες καταφθάνουν καθημερινά στην Κω. Οι κάτοικοι θέλουν να τους βοηθήσουν, ανησυχούν όμως για τις επιπτώσεις του φαινομένου στον τουρισμό. [Welt].

Ο αριθμός των προσφύγων έφτασε στα επίπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ευρώπη έχει ηθική και πολιτική ευθύνη να τους βοηθήσει και να αποδείξει την αξία της ΕΕ, επισημαίνει ο Javier Solana σε άρθρο του στην Der Standard.

«Περιμένουμε πολλούς βίαιους διαδηλωτές, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία», δηλώνει εκπρόσωπος της γερμανικής ασφάλειας εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G-7 στις βαυαρικές Άλπεις. [Focus].

 

 

 

 

 

 

Related posts