Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Οκτ 2022
Blender

Διαδρομή συναισθημάτων με μουσική

Από την Εύα Σκαπετουλιά.


Η μουσική ως ένας τρόπος έκφρασης είναι συχνά το καταφύγιο μας. Σκεφτείτε πως η ζωή με τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο καθένας στη καθημερινότητα του είναι ένα μονοπάτι χωρίς άσφαλτο, ένα δρομάκι με χώμα, πέτρες και λακκούβες. Καμία απολύτως ταμπέλα δε το πλαισιώνει, δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει, απλά περπατάς… ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω συνήθως καθώς παραπατάς. Η μουσική όμως έχει τη δύναμη να σε σηκώσει και πάλι αν της το επιτρέψεις. Πάντοτε πίστευα πως η τέχνη σε κάθε έκφραση της μπορούσε να διορθώσει κάθε τι μοναχικό και κατεστραμμένο μέσα μας. Παρακάτω λοιπόν επέλεξα 5 μουσικές από ταινίες κατά κύριο λόγο που ακούγοντας τες μπορείς να μεταφερθείς όπου εσύ επιθυμείς, να νιώσεις, να γευτείς. Να πάρεις δύναμη κάνοντας μια ενδοσκόπηση και να προχωρήσεις με ανανεωμένο το «είναι» σου. Ας αρχίσουμε…


Θα ξεκινήσω μ’ ένα soundtrack όχι τόσο γνωστό αλλά ακούγοντας το προσφέρει γαλήνη και σε βοηθάει να εισχωρήσεις στα βαθύτερα ένστικτα σου. Να ανακαλύψεις το ασυνείδητο και να κολυμπήσεις στα όνειρα σου, μα συνάμα και στις επιθυμίες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

– Casper- one last wish (piano)-


Για τη συνέχεια σου έχω κάτι που γεμίζει το μυαλό από εικόνες, αναμνήσεις, προσωπικές στον καθένα. Μικρά στενά στην Αθήνα όπου από παντού ξεπηδούν μυρωδιές. Περιπάτους σε βροχερά πλακόστρωτα με μια κλειστή ομπρέλα στα χέρια και την υγρασία να θερίζει το κορμί. Αφήνω να πάρετε μαζί σας όποιον / α επιθυμείτε σ’ αυτή τη φανταστική στιγμή. Κάνετε διαλόγους χωρίς συγκεκριμένο συμπέρασμα απλά και μόνο για να σπάει η ησυχία και στο ενδιάμεσο να ακούγονται τα πατήματα σας. Με τον δύσκολο αποχαιρετισμό να καραδοκεί και να ενοχλεί τις σκέψεις σας και την όμορφη, πλούσια βραδιά σας.

-The station (Ο σταθμός) – Politiki Kouzìna.-


Η επόμενη σύνθεση σε γεμίζει με εκείνο το συναίσθημα που υπάρχει μέσα σου και θες να ουρλιάξεις μόλις καταφέρεις να υλοποιήσεις κάτι πραγματικά σπουδαίο μέσα από μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη. Μια προσωπική, εσωτερική νίκη που λύνει τα δεσμά της αποτυχίας που σε φόβιζε. Φυσικά λίγη μαγεία από τον αγαπημένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων δε θα μπορούσε να λείπει.

-Harry Potter- buckbeats flight-


Η μουσική που ακολουθεί είναι αυτό που σε φτάνει στην ολοκλήρωση σχεδόν του ταξιδιού σου αποκτώντας εμπειρίες που δεν θα πίστευες ποτέ ότι θα κατείχες. Ένα κομμάτι που σε αφυπνίζει πως όλα είναι περαστικά: άνθρωποι, στιγμές και θα πρέπει να τα ζήσεις, να τους ζήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, όσο το δυνατόν περισσότερο. Χωρίς να γίνεσαι εγωιστής ή αχάριστος γι αυτά που απέκτησες/κατέκτησες.

-Thomas Newman whisper of a thrill (Meet Joe Black Soundtrack)-

Κάντε κλικ εδώ για να το ακούσετε!


Για το τέλος θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια μουσική που δεν είμαι σίγουρη αν έχει χρησιμοποιηθεί σε ταινία, πάντως σίγουρα αν υπήρξε δεν θα πέρασε αδιάφορη. Αγαπημένε μου αναγνώστη και ακροατή για το συγκεκριμένο άρθρο… κατάλαβες ακριβώς τι θέλω να σου εκμαιεύσω, να καταλάβεις πως είναι δύσκολο το ταξίδι της ζωής αλλά παράλληλα είναι τόσο όμορφο. Κοινότυπη έκφραση αυτή, θα συμφωνήσω αν τολμήσεις και το σκεφτείς. Έτσι είναι όμως! Και θα το καταλάβεις καλύτερα αν βρεις το δικό σου νόημα στη ζωή, την δική σου σωστή διαδρομή κι ας έχει αυτό ως τίμημα να ματώσουν τα πόδια σου. Ποιος ξέρει ίσως τότε μπεις και εσύ στη δική μου λίστα με το δικό soundtrack με τις δικές σου εικόνες και σημασίες. Μη ξεχνάς να χαμογελάς!

-Max Richter- She Remembers-

Κάντε κλικ εδώ για να το ακούσετε!


Εύα Σκαπετουλιά (euask1997@gmail.com)

Related posts