Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Υγεία

Το διαδερμικά οστεοενσωματωμένο εμφύτευμα για την αποκατάσταση μετά από ακρωτηριασμό του κάτω άκρου

zzHorst-H. Aschoff, Πολύβιος Παυλίδης, Βασίλειος Παπαγεωργίου
Το σύστημα πρόσθεσης διαδερμικής οστεοενσωμάτωσης έχει καθιερωθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε ορισμένα κέντρα στην Ευρώπη και την Αυστραλία, ως εναλλακτική επιλογή θεραπείας για αποκατάσταση, κυρίως μετά από ακρωτηριασμό κάτω άκρων (1). Τα πλεονεκτήματα των οστεοκατευθυνόμενων εμφυτευμάτων σε σύγκριση με τις συμβατικές προσθέσεις  είναι, εκτός από τη σημαντική αποφόρτιση του μαλακού ιστού, η βελτίωση της εικόνας του βαδίσματος, καθώς και η αυξημένη άνεση με την οποία κινείται ο ασθενής. Οι ασθενείς που έχουν επιλέξει το διαδερμικά  οστεοενσωματωμένο εμφύτευμα παρουσιάζουν επίσης σημαντικά μειωμένη δαπάνη ενέργειας με καθορισμένο φορτίο (μέτρηση της κατανάλωσης οξυγόνου) (2).
Η χειρουργική επέμβαση εκτελείται σε δύο στάδια.Στο πρώτο στάδιο εμφυτεύεται το λεγόμενο endomodul. Το στέλεχος αποτελείται από ένα κράμα κοβαλτίου-χρωμίου-μολυβδαινίου (Οστεοενσωμάτωσης) (Σχ. 1 και 2), με μια τρισδιάστατα δομημένη ραφιναρισμένη επιφάνεια τιτανίου (σπογγώδους Metal®2), όπου το  σπογγώδες οστό ενσωματώνεται με το εμφύτευμα.

kkkkkk
Εικόνα 1 – δομή Τρίποδου (αριστερά) οστεοενσωματουμένου σπογγώδους Metal® 2 (δεξιά)

 
 
i
Εικόνα 2 – Ενδο-Έξω μηριαία πρόθεση (EEFP) -σχέδιο (αριστερά) και ως εμφύτευμα (δεξιά)

 
Η ανθεκτικότητα που επιτυγχάνεται με την οστεοενσωμάτωση επιτρέπει  μόνο πολύ μικρές κινήσεις μεταξύ του οστού και του μεταλλικού στελέχους. Ως εκ τούτου, εμποδίζει το σχηματισμό συνδετικού ιστού, και παρέχει ένα ασφαλές φράγμα κατά των μολύνσεων (3, 4).Μετά από κατά μέσο όρο 6 εβδομάδες,  αφού έχει ολοκληρωθεί η  οστεοενσωμάτωση, το εξωτερικό διαδερμικό  μέλος εγκαθίσταται σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ώστε να προσαρμοστεί έπειτα  το τεχνητό μέλος (5).
Εικόνα 3 - EDFP αριστερά 
Εικόνα 3 – EDFP αριστερά 

Η μέθοδος Endo-Exo-Implantation έχει πλέον εφαρμοστεί σε περισσότερες από 200 περιπτώσεις σε ασθενείς με ακρωτηριασμό κάτω άκρου(6) (εικόνα 3). Ως εκ τούτου, με βάση τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη σταθερή στερέωση του τεχνητού μέλους στο σώμα (οστεοενσωμάτωση), φαίνεται δόκιμο να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα και σε ασθενείς που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό άνω άκρων.
Εικόνα 4. EEFP ασθενείς σε δράση
Εικόνα 4. EEFP ασθενείς σε δράση

Περιπτωσιολογική έκθεση Οστεοενσωμάτωση (διαδερμική εμφύτευση μιας ενδο-εξω-πρόσθεσης) ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας για ακρωτηριασμό άνω άκρου. Horst-H. Aschoff, Πολύβιος Παυλίδης, Βασίλειος Παπαγεωργίου
Εισαγωγή
Η αποκατάσταση των τραυματικών ακρωτηριασμών άνω άκρων με μία παραδοσιακού τύπου πρόσθεση αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ακρωτηριασμού σε υψηλό σημείο του βραχιόνιου οστού, καθώς παρουσιάζει σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση των ώμων. Τα προβλήματα σε σχέση με το χειρισμό και την τοποθέτηση της πρόθεσης εκφράζονται συχνά με χαμηλή ικανοποίηση των ασθενών. Εκτιμάται ότι έως και ενενήντα τοις εκατό των ασθενών δεν χρησιμοποιούν το παραδοσιακό τεχνητό μέλος για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.Η Οστεοενσωμάτωση ως μια μέθοδος εναλλακτικής θεραπείας για τη βελτίωση της αποκατάστασης του τραυματικού ακρωτηριασμού κάτω άκρου, με το διαδερμικό εμφύτευμα που συνδέεται στο τεχνητό μέλος, παρουσιάζει μια νέα επιλογή για την θεραπεία των τραυματικών ακρωτηριασμών άνω άκρων.
Αναφορά υπόθεσης
Αναφερόμαστε στην αποκατάσταση ενός ασθενή με ακρωτηριασμό άνω άκρου χρησιμοποιώντας το οστεοενσωματωμένο Ένδο-Εξω Εμφυτευτικό Σύστημα. Η εμφύτευση έγινε σε ένα κοντό βραχιόνιο οστό (75 χιλιοστά). Η αποκατάσταση ήταν επιτυχής και η ικανοποίηση του ασθενούς μεγάλη.
Συμπέρασμα
Αναμένεται η μέθοδος της οστεοενσωμάτωσης να καθιερωθεί ως εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της αποκατάστασης (όπως για τα κάτω άκρα) των ακρωτηριασμένων άνω άκρων.
Περιστατικό
Ο εικοσιδυάχρονος ασθενής διαγνώστηκε μετά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα, τον Ιούνιο του 2015, με τραυματισμό-ακρωτηριασμό του αριστερού άνω άκρου και μια ρήξη σπλήνας 4ου  βαθμού στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός της Αθήνας, στην Ελλάδα.Αμέσως μετά την εισαγωγή πραγματοποιήθηκαν ο ακρωτηριασμός του αριστερού άνω άκρου και η σπληνεκτομή.
Η ολοκλήρωση της μετεγχειρητικής θεραπείας πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια μίας παραδοσιακού τύπου πρόσθεσης (Εικ. 2).Ο ασθενής υπέφερε από την περιορισμένη κινητικότητα του ώμου, την ανικανότητα ανεξάρτητου χειρισμού, καθώς και από τη μη ικανοποιητική στερέωση του παραδοσιακού τύπου μέλους.
2 Ενεργός κίνηση του ώμου μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης με τη βοήθεια ενός παραδοσιακού τύπου μέλους.
2 Ενεργός κίνηση του ώμου μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης με τη βοήθεια ενός παραδοσιακού τύπου μέλους.

 
Ο ασθενής αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες στην επαγγελματική και ψυχοκοινωνική επανένταξη του, και περιέγραψε με μια έντονη απογοήτευση  «αυτό δεν είναι το άκρο μου, φοράω κάτι ξένο, παράξενο, που είναι δεμένο σε μένα».
Ο ασθενής τελικά επέλεξε την διαδερμική οστεοενσωμάτωση, και μετά την προ-εγχειρητική διάγνωση, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του «costum madeimplant», παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 στην κλινική πλαστικής χειρουργικής στο Sana Klinik Luebeck, στη Γερμανία, για την πρώτη επέμβαση.
Εικόνα 3 - προεγχειρητικός σχεδιασμός βραχιονίου οστού 75 χιλιοστών
Εικόνα 3 – προεγχειρητικός σχεδιασμός βραχιονίου οστού 75 χιλιοστών

Εμφύτευμα μήκους 65 χιλιοστών, νδομυελικά
Στον προεγχειρητικό σχεδιασμό εμφανίζεται το βραχιόνιο οστό 75 χιλιοστών, στο οποίο ένα στέλεχος 65 χιλιοστών μήκους και διαμέτρου 16 χιλιοστών τοποθετείται ενδομυελικά(Σχήμα 3).
Χωρίς καμία λειτουργική και μετεγχειρητική επιπλοκή, το εξωτερικό διαδερμικό  μέλος  εγκαταστάθηκε  σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση μετά από 8 εβδομάδες .
Εικόνα 5 - μετεγχειρητική ακτινογραφία του αριστερού βραχίονα σε 2 πλάνα
Εικόνα 5 – μετεγχειρητική ακτινογραφία του αριστερού βραχίονα σε 2 πλάνα

 
Κατά τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα η εξωπρόσθεση είχε εγκατασταθεί από τον ορθοπεδικό τεχνικό.
Ο ασθενής εξήλθε 7 ημέρες μετά την εγχείρηση χωρίς επιπλοκή στον μαλακό ιστό στην περιοχή που έχει τοποθετηθεί διαδερμικά το εμφύτευμα, ολοκληρώνοντας με την καθοδήγηση του ορθοπεδικού τεχνικού την ανεξάρτητη σύνδεση και αποσύνδεση του τεχνητού μέλους (Εικ. 5).
ee
.

Συζήτηση
Η μέθοδος της οστεοενσωμάτωσης έχει ήδη αποδειχθεί ως επιτυχημένη εναλλακτική μέθοδος αποκατάστασης σε περισσότερους από 100 ακρωτηριασμένους ασθενείς των κάτω άκρων στο Luebeck της Γερμανίας από το 1999. Τα αποτελέσματα  επιβεβαιώνονται και από τις Ιατρικές ομάδες στο Radboud Universitaet στο Niijmegen της Ολλανδίας, καθώς και στο Syndney της Αυστραλία. Εν κατακλείδι, η μέθοδος της οστεοενσωμάτωσης σε ακρωτηριασμούς στο άνω άκρο αναμένεται να παρουσιάσει αντίστοιχα καλά αποτελέσματα.
Μέχρι σήμερα, λιγότεροι από 5 ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν αποκατασταθεί με το ενδο-εξω εμφυτευτικό σύστημα σε άνω άκρο στη Σουηδία το 2015, την Αυστραλία το 2015 και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2015.Παρά τον μικρό αριθμό περιπτώσεων, η διαδικασία της ενδο-έξω εμφύτευσης φαίνεται να είναι  αποτελεσματικότερη από την παραδοσιακού τύπου πρόσθεση μέλους στο άνω άκρο, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει κοντό οστό. Τα πλεονεκτήματα είναι: η ασφαλής τοποθέτηση του τεχνητού μέλους, ο εύκολος χειρισμός, η βελτιωμένη ενεργητική κίνηση του ώμου, και η ανάκτηση της ικανότητας οστεοαντίληψης με την στεοκαθοδηγούμενη κίνηση (7).
Η σαφή δήλωση λόγω της υψηλής ικανοποίησης του ασθενούς:
“Αυτό άλλαξε τη ζωή μου, το αισθάνομαι σαν το χέρι μου τώρα” επιβεβαιώνει την προσέγγισή μας! (Σχήμα 6)
Εικόνα. 6  Με ενδο-έξω εμφυτευτικό σύστημα και με εφαρμοσμένη πρόσθεση
Εικόνα. 6  Με ενδο-έξω εμφυτευτικό σύστημα και με εφαρμοσμένη πρόσθεση

Σημείωση
Αναμένουμε με την τρέχουσα ανάπτυξη ενδομυϊκά εμφυτευμένων ηλεκτροδίων να προβλέπεται ο συνδυασμός με το οστεοενσωματωμένο εμφυτεύμα πετυχαίνοντας σημαντική βελτίωση της κινητικής λειτουργίας του χεριού ρομπότ (8).
 
References
1: H. Aschoff, A. Clausen, Th. Hoffmeister, “Doe Endo-Exo-Femurprothese – ein neues Konzept zur knochengeführten, prothetischen Versorgung von ober-schenkelamputierten Patieneten” in “Orthopädie und Unfalchirurgie“ Georg Thieme Verlag KG, Stuttgart
2: C Lunow, K.-H. Staubach, H. H. Aschoff, “Die Endo-Exo-Femurprothese – klinischer Verlauf nach Erstimplantation einer intramedullärenFemurprothese nach Oberschenkelamputation” in „Der Unfallchirurg” Georg Thieme Verlag KG, Stuttgart
3: Mittelmeier W, Grunwald I, Schafer R, Steinhauser E, Gradinger R. Vergleichende statistisiche biomechanische Untersuchungen zu Tripoden. Oberflächenstrukturen zementfreier Endoprothesen. Z Orthop Ihre Grenzgeb 1999; 137 (2): 122-128
 
4:  Steinhauer E. Biomechanische Grundlagen der Implatatverankerung inGradinger R, Gollwitzer H. Ossäre Integration. Heidelberg: Springer; 2006: 17-23
5:  August 2004, H. Aschoff, “The Endo-Exo-Femurprosthesis, a new concept of rehabilitation following above knee amputation”, 11th  World Congress of the International Society for Prosthetics & Orthotics, Honk Kong / China
6: 2010, H. Aschoff, R. Kennon, J. Keggi, Lee Robin “Transcutaneus, Distal Femoral, Intramedullary Attachment for Above-the-Knee Protheses: An End-Exo Device”, Volume 92-A, Journal of Bone and Joint Surgery,New England, Maine, USA
7:  Juhnke D L (2010) Über die Endo-Exo-Femurprothese – Erarbeitung von Konzepten für die Qualitätssicherung knochengeführter Oberschenkelprothesen durch ganganalytische Bestimmungen und Auswertung von Druckverläufen unter dem Fuß. Diss Schrift München: LMU
8: Kang N V, Pendegrass C, Marks L, Blunn G (2010) Osseocutaneous integration of an intraosseous transcutaneous amputation prosthesis implant used for recon of a transhumeral amputee: case report. J Hand Surg Am. 35(7): 1130-4
 
 
 

Related posts