Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Αυγ 2021
Πολιτισμός

Δέσποινα Χατζή : Η συγγραφή ήρθε πολύ απλά και αθόρυβα στη ζωή μου

 

 

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

  

Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Αντικαρκινικού  Ογκολογικού Νοσοκομείου  Αθηνών «Άγιος Σάββας», ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, από το 1986 έως το 2012. Παράλληλα ασχολήθηκε με εναλλακτικές θεραπείες και είναι δασκάλα Ρέικι. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Την ενδιαφέρουν πολύ τα ταξίδια καθώς έτσι προσεγγίζει και γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς. Έργα της ίδιας: Μοιρογιασεμόλαδο (μυθιστόρημα), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς  τανγκό (νουβέλα) και Έρωτας μαΐστρος (μυθιστόρημα), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας(2014).

ΕΡ. Κυρία Χατζή γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και ζείτε στην Αθήνα. Ποια ήταν τα πρώτα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;

ΑΠ. Η αναγνωστική πορεία ήταν σχετικά κοινότυπη για τη γενιά μου. Αντί λοιπόν να αναφερθώ στους λογοτέχνες και στα βιβλία  που επηρέασαν αρχικά τη ζωή μου,  θα πω ότι η παρακαταθήκη από κάποια «νόστιμα» παιδικά και εφηβικά αναγνώσματα, έγινε  η αιτία να περάσω σύντομα στους Έλληνες κλασσικούς και στη συνέχεια στους σύγχρονους λογοτέχνες. Στην πορεία το ενδιαφέρον μου στράφηκε στην ξένη λογοτεχνία, κλασσική και σύγχρονη, χωρίς μέχρι σήμερα να πάψω να εφοδιάζομαι βιβλία, αφού το διάβασμα… παραμένει μόνιμη απόλαυση.

ΕΡ. Με τη συγγραφή πότε αρχίσατε ν΄ ασχολείστε;

ΑΠ. Η συγγραφή ήρθε πολύ απλά και αθόρυβα στη ζωή μου το 2002.

ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σας με τίτλο «Σμαρώ- Από το Βόσπορο στον Σηκουάνα». Τι είδους διαδρομή αφορά η πορεία από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα;

ΑΠ. Είναι ένα  κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ένα μυθιστόρημα με εκτενή αφήγηση όπου  δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα, μέσα από τα γεγονότα της δεκαετίας  ’50 αλλά και μέσα από το πρόσφατο παρελθόν, να διαμορφώσει τις δικές του εντυπώσεις.

ΕΡ. Το βιβλίο σας κινείται σε δυο περιόδους, στη 10ετία του 1950 και στη 10ετία του 2000. Πως συνδέονται αυτές οι δυο περίοδοι;

ΑΠ. Η μυθιστορία τις συνδέει αφού πρόκειται για μια εποχή με πολλά και σημαντικά γεγονότα  τόσο στην Πόλη όσο και στο Παρίσι.

ΕΡ. «Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα» αναφέρετε στο οπισθόφυλλο. Πότε η μνήμη παραμένει ανοιχτό τραύμα;

ΑΠ. Σε πρακτικό επίπεδο οι  πληγές  του ανθρώπου  επουλώνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και η ζωή συνεχίζεται…υπάρχει όμως και η ψυχολογική μνήμη που δύσκολα τα βάζει κανείς μαζί της. Ένα ερέθισμα μπορεί να τη διεγείρει δημιουργώντας   τον ίδιο ακριβώς  πόνο.

ΕΡ. Οι συμπεριφορές και οι αποφάσεις τους οδήγησαν τους ήρωές σας ή τα παιχνίδια της μοίρας;

ΑΠ. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει  «πεπρωμένο»  θα πω το εξής: Κάποιος μας λέει  ότι είναι βέβαιο πως θα βρέξει,  από μας εξαρτάται αν θα κρατήσουμε ομπρέλα ή αν θα βραχούμε. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση που δεν υπάρχει πεπρωμένο, πάλι από μας εξαρτάται τι κινήσεις θα κάνουμε για να πάμε τη ζωή μας εκεί που θέλουμε. Επομένως και στις δύο περιπτώσεις καταλήγουμε να πούμε ότι ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση και τη ζωή του την διαμορφώνουν οι πεποιθήσεις  και οι συμπεριφορές του.

ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να κλείσετε με μια δική σας φράση αυτή τη συνέντευξη.

ΑΠ. Σε μια ωφελιμιστική εποχή είναι ζήτημα υψίστης σημασίας  να πιστεύομαι στα «παραμύθια», άλλοι γράφοντας κι άλλοι διαβάζοντας…

*** Το βιβλίο «Σμαρώ, Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα» της Δέσποινας Χατζή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες πενήντα συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

Related posts