Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιούλ 2024
Πολιτισμός

Δέσποινα Γκουτζολίκα: Τα πρότυπα ενός παιδιού πρέπει να ξεκινάνε πρώτα από το σπίτι και την οικογένεια

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Δέσποινα Γκουτζολίκα  γεννήθηκε το 1981 σε ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο Λάρισας. Είναι αστυνομικός και της αρέσει να γράφει ιστορίες για παιδιά. Όταν ήταν η ίδια παιδί, είχε την τύχη ν’ ακούσει αμέτρητα παραμύθια από τη γιαγιά της, τα οποία κράτησε στην άκρη του μυαλού της, και όταν ήρθε η ώρα, άρχισε να τα χαρίζει, μαζί με τα δικά της, στους μικρούς της γιους αλλά και σε όλα τα παιδιά. Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο… για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Γκουτζολίκα, αν και είστε αστυνομικός, παράλληλα είστε συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Πώς συνδυάζονται αυτές οι ιδιότητες;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΥΤΖΟΛΙΚΑ: Θεωρώ πως όταν η ζωή σού δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσεις την ιδιότητα του συγγραφέα πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος και ώριμος ώστε να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου και τα σωστά εφόδια στα παιδιά. Η καθημερινότητα στις νέες εργαζόμενες μητέρες σίγουρα είναι δύσκολη και απαιτητική, ειδικά σε ένα επάγγελμα που πρωταρχικό ρόλο παίζει η υπευθυνότητα, η σωστή κρίση και ο δυναμισμός. Ο συνδυασμός δεν είναι εύκολος αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτος. Αυτό που ισορροπεί στο τέλος τις δύο αυτές ιδιότητες είναι η αγάπη μου για τη δουλειά μου αλλά και για τη συγγραφή. 

Μ.Γ.: Έχετε δεχτεί κάποια επιρροή, όσον αφορά τα παραμύθια, από την παιδική σας ηλικία;

Δ.Γ.: Μεγάλωσα σε ένα όμορφο γραφικό χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου το Ομόλιο. Οι αναμνήσεις μου είναι περιτριγυρισμένες από όμορφες εικόνες συνδυασμένες από βουνό και θάλασσα. Από τις ομορφιές της φύσης και την ανεμελιά των παιδικών χρόνων. Τα καλοκαίρια συνήθως τα περνούσα με την γιαγιά μου σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού. Η γιαγιά μου ήταν μια παραδοσιακή γυναίκα που αγαπούσε τις ιστορίες και τα παραμύθια. Παραμύθια που έβγαιναν μέσα από τις εικόνες της ζωής. Αυτή μου μετέφερε και την αγάπη για αφηγήσεις και ιστορίες και την ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό. 

Μ.Γ.: Τι οφείλει να προσέχει ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων;

Δ.Γ.: Ένας συγγραφέας οφείλει να γίνεται ένα με τα παιδιά, να γίνεται και αυτός για λίγο παιδί και να μπαίνει στον δικό τους κόσμο να βλέπει να νιώθει να αισθάνεσαι σαν παιδί. Οφείλει να αφουγκράζεται τα θέλω τους και να πλάθει ιστορίες αλήθειας και φαντασίας.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο σας με τίτλο «Οι θαλασσοπόροι του ουρανού». Ποιο είναι το θέμα του;

Δ.Γ.: Ο Πολ με τον Υγίνο και την Ελίκη, αστέρια από την μικρή και τη μεγάλο Άρκτο, αφήνουν τις θέσεις τους στο ουράνιο στερέωμα με σκοπό να ταξιδέψουν ως τη γη και να γνωρίσουν τη θάλασσα.

Μια ιστορία για τη θέση και τον ρόλο των αστεριών, τη φιλία, την υπευθυνότητα και τη μαγεία της ανακάλυψης! 

Μ.Γ.: Πώς μια ιδέα έρχεται και σφηνώνεται στο μυαλό σας ώστε να μεταφερθεί στα παιδιά ως παραμύθι;

Δ.Γ.: Οι περισσότερες ιδέες είναι από τα ίδια τα παιδιά από μια λέξη που σου λένε, από μια επιθυμία. Πολλές φορές έχουν έρθει μικροί αναγνώστες για να μου ψιθυρίσουν στο αυτί ποιοι θα ήθελαν να είναι οι επόμενοι ήρωες. Μετά δεν έχω παρά να πάρω μολύβι και χαρτί και να αρχίσω την ιστορία, το παραμύθι. 

Μ.Γ.: Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται οι θαλασσοπόροι;

Δ.Γ.: Οι Θαλασσοπόροι απευθύνονται σε όλα τα παιδιά και σε όσους μεγάλους νιώθουν ακόμα παιδιά. 

Μ.Γ.: Ποιες αξίες αναδεικνύονται στις σελίδες του βιβλίου σας κι είναι εύκολα κατανοητές από τα παιδιά;

Δ.Γ.: Η δύναμη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της φιλίας, της αγάπης, της υπευθυνότητας είναι μερικές από τις αξίες που αναδεικνύονται στο βιβλίο. 

Μ.Γ.: Τα παιδικά βιβλία πρέπει να είναι διδακτικά ή απλώς ευχάριστα;

Δ.Γ.: Τα παιδικά βιβλία θεωρώ ότι πρέπει να έχουν διδακτικό χαρακτήρα που θα χαρίζεται με απλό και κατανοητό τρόπο μέσα από μια ευχάριστη αφήγηση. 

Μ.Γ.: Κατά πόσο βοηθάνε να περνάνε δύσκολες έννοιες στο μυαλό των παιδιών και να γίνονται κατανοητές, όπως είναι η αρρώστια, ο θάνατος, η διαφορετικότητα, η βία κ.λπ;

Δ.Γ.: Σίγουρα το να απευθύνεσαι σε ένα παιδί και να αγγίζεις την ψυχή του είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Πρέπει  να καταφέρεις από τις ιστορίες να περνάς δύσκολες έννοιες με κατανοητή αφήγηση, να περνάς μηνύματα, να δώσεις πνοή και μορφή στους ήρωές σου μέσα από τις χρωματιστές εικόνες, να δώσεις ρυθμό στις λέξεις, ώστε να αγγίζουν τα βάθη της παιδικής ψυχής. Για να γίνει όλο αυτό, χρειάζεται να πλημμυρίσεις το μυαλουδάκι τους με εικόνες φανταστικές, ήχους και χρώματα μαγικά. Ωστόσο θεωρώ αρκετά σημαντικό οι συγγραφείς να περνάνε με τα παραπάνω τρόπους που αναφέρθηκαν τις δύσκολες έννοιες στα μυαλουδάκια των παιδιών. 

Μ.Γ.: Τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά για την παιδική ηλικία. Πιστεύετε ότι θα επιβιώσουν έναντι του διαδικτύου που επιλέγουν σχεδόν όλα τα παιδιά;

Δ.Γ.: Στην εποχή της τεχνολογίας και της εξέλιξης πρέπει εμείς οι γονείς να τους δώσουμε τα σωστά εφόδια στον ηλεκτρονικό κόσμο που μεγαλώνουν. Τα παιδιά είναι μιμητές των γονιών τους. Αν καταφέρουμε να τους δείξουμε την αγάπη και τη μαγεία της ανάγνωσης θα καταφέρουμε να τους κερδίσουμε απέναντι στη μάστιγα του διαδικτύου. Όταν βλέπουν τους γονείς τους να κρατάνε ένα βιβλίο να διαβάζουν και ακόμα ακόμα να δημιουργούν, τότε και αυτά μπορούν να κάνουν το ίδιο. Επίσης, θεωρώ ότι οι δράσεις σχετικά με τα βιβλία που γίνονται σε πολλές  πόλεις της Ελλάδας, τα φεστιβάλ και οι εκθέσεις βιβλίων είναι ένα καλό κίνητρο για να δουν τα παιδιά πως το βιβλίο δεν σημαίνει μόνο ανάγνωση αλλά και πολλά άλλα. Ωστόσο, θεωρώ ότι στη ζωή όλα πρέπει να υπάρχουν με μέτρο. 

Μ.Γ.: Αν τα παιδιά έχουν ανάγκη από πρότυπα πού πιστεύετε ότι τ’ αναζητούν σήμερα;

Δ.Γ.: Τα πρότυπα ενός παιδιού πρέπει να ξεκινάνε πρώτα πρώτα από το σπίτι και την οικογένεια. Το παιδί υιοθετεί από τους γονείς του όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται για να προχωρήσει στη ζωή, με τη σειρά του το σχολείο διαπαιδαγωγεί, όταν μαθαίνει στη νέα γενιά να γνωρίζει τον εαυτό της και να σέβεται τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Τέλος οι φίλοι είναι ο πυρήνας της συνεχούς συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων. Αυτά είναι μερικά από τα πρότυπα που μπορούν να αναζητήσουν τα παιδιά. Οικογένεια, δάσκαλοι, φίλοι. 

Μ.Γ.: Με ποια λόγια θα παροτρύνατε τους γονείς να κατευθύνουν τα παιδιά τους προς την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων;

Δ.Γ.: Χαρίστε στα παιδιά σας βιβλία, μείνετε δίπλα τους όσο μπορείτε και διαβάστε μαζί τους, διασκεδάστε, δημιουργήστε. Τα παιδιά είναι μιμητές των γονιών τους. Δώστε τους την αρχή του νήματος της αγάπης για την ανάγνωση και τα παιδιά ξέρουν πως θα φτάσουν στο τέλος. 

Μ.Γ.: Εκτός από παιδική λογοτεχνία, γράφετε και χαϊκού. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με αυτό το ιδιαίτερο είδος ποιημάτων;

Δ.Γ.: Το έναυσμα για την ενασχόλησή μου με τα χαϊκού είναι επειδή μου αρέσει η φύση και οι ομορφιές της. Τα χαϊκού είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα που περιγράφει μια εικόνα της φύσης και δίνει στοιχεία για την εποχή του χρόνου μέσα από εποχιακές  λέξεις. Ο Σεφέρης ήταν ο πρώτος Έλληνας που έγραψε τα δικά του χαϊκού. Μου αρέσει να μπλέκονται με τις λέξεις, τα παραμύθια, τα ποιήματα και τα διηγήματα. 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Δ.Γ.: Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια με δύναμη και αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη.

*Το παιδικό βιβλίο «Οι θαλασσοπόροι του ουρανού» της Δέσποινας Γκουτζολίκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.