Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιαν 2022
Κόσμος

«Der Spiegel» : Εμπλοκή του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν σε σκάνδαλο με μάσκες

Μυρωδιά σκανδάλου με μάσκες έως και 9,90 ευρώ το κομμάτι

Κάτι δεν πήγε καλά με μια παρτίδα μασκών.  Κάτι έγινε λάθος και προωθήθηκαν στην αγορά μάσκες με μεγάλες τιμές. Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel», υπάρχει προσωπική ανάμιξη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Και όλα αυτά έρχονται στην επικαιρότητα λίγο πριιν από την έναρξη του κρίσιμου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Η  γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με το περιοδικό,την προηγούμενη άνοιξη,αγόρασε από ελβετική εταιρία μάσκες τύπου FFP-2 στην τιμή των 5,40 ευρώ, ενώ πριν από την πανδημία πωλούνταν έναντι 0,45 ευρώ και ενώ το υπουργείο Υγείας είχε θέσει ως πλαφόν τα 4,50 ευρώ. Η Γερμανική Κυβέρνηση  κατέβαλε 350 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Emix, η οποία ελέγχεται τώρα από την Εισαγγελία της Ζυρίχης, για υπερτιμολόγηση κατά την πώληση μασκών στις ένοπλες δυνάμεις της Ελβετίας.

Μάσκες από την ίδια εταιρία έχουν αγοράσει τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και μάλιστα έναντι 9,90 ευρώ το κομμάτι.Οι μάσκες δεν πουλήθηκαν αλλά διατέθηκαν δωρεάν. Πράγμα που σημαίνει οτι η υπερτιμολόγηση δεν φάνηκε στο καταναλωτικό κοινό.Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας απλώς επιβεβαιώθηκε η επαγγελματική σχέση με την ελβετική εταιρία χωρίς να απαντηθούν άλλα ερωτήματα, οι κυβερνήσεις της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δικαιολόγησαν από την πλευρά τους παραπέμποντας στην έκτακτη κατάσταση που επικρατούσε την περασμένη άνοιξη.

Βέβαια ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κάτι εκτός του ότι υπέγραψε ένα έγγραφο χωρίς να πάρει το κομπιουτεράκι και να κάνει τις σωστές διαιρέσεις. Ήδη έχουν κληθεί σε απολογία οι διευθυντές του γραφείου του που του προώθησαν  το σχετικό έγγραφο.

Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας  συντονίστηκαν, κατόπιν πρωτοβουλίας της πρώην υπουργού Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, η οποία παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, τρεις μέρες αφότου η κυβέρνηση της Βαυαρίας είχε ενημερωθεί από το Spiegel για την εν εξελίξει έρευνα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γενς Σπαν έχει αναμιχθεί προσωπικά στην αγορά των μασκών από την Emix, μέσω της λομπίστριας της εταιρίας Αντρέα Τάντλερ, κόρης του πρώην Γενικού Γραμματέα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου η ελβετική εταιρία απασχολεί μόλις επτά εργαζόμενους, αλλά η κυρία Τάντλερ είχε πρόσβαση ακόμη και στο κινητό τηλέφωνο του κ. Σπαν, με τον οποίο αντάλλασσε και γραπτά μηνύματα. Μέχρι τώρα ο υπουργός δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει όσα αναφέρει το περιοδικό.

Οι ιδιοκτήτες της Emix, Λούκα Σ. και Γιάσα Ρ., δημιούργησαν την εταιρία τους ήδη το 2016, όταν ήταν ακόμη έφηβοι. Βασική της δραστηριότητα ήταν οι «γκρίζες» εισαγωγές, προϊόντων όπως π.χ. φθηνές κρέμες, τις οποίες αγόραζαν από το εξωτερικό σε τιμές προσφοράς από «ξεπουλήματα» και όχι από επίσημους αντιπροσώπους. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρία προμηθεύτηκε στις αρχές του 2020 και προστατευτικές μάσκες από την Κίνα, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες κατά την α’ φάση της πανδημίας. Στον ελβετικό στρατό πωλήθηκαν μάσκες αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Οι δύο νέοι ήταν μέχρι πρόσφατα μέλη του προεδρείου της Νεολαίας του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος SVP στην Ζυρίχη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Related posts