Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Δεκ 2024
Τεχνολογία

Δεν βρίσκουν το αεροπλάνο αλλά μπορούν να καταγράφουν συνομιλίες από τα κινητα

Την ώρα που σε Κίνα και Μαλαισία ο εκνευρισμός των συγγενών του χαμένου αεροπλάνου έχει φθάσει στο απροχώρητο, από τη Σιγκαπούρη μας έρχεται μια άλλη είδηση που εξοργίζει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και αυτό γιατί ενώ κανένας δορυφόρος δεν είδε το αεροπλάνο να χάνεται, από τη Σιγκαπούρη μας ενημερώνουν ότι μηχανές με λογισμικά για μικρά drone, μπορούν να διαβάζουν  δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα.Το  λογισμικό αυτό  ξεγελά τα smartphone  και όσοι έχουν ανοικτά τα Wi Fi γίνονται φιλικά προς τα ασύρματα δίκτυα.

Η εταιρία λέγεται  Snoopy . Όπως διευκρίνισαν τα σήματα που εκπέμπει το κινητό στη διάρκεια της αναζήτησης αποκαλύπτουν σε πρώτη φάση τη μοναδική ταυτότητα MAC του κινητού. Αυτό εξήγησε ο  Γκλεν Ουίκινσον, ο ερευνητής της SensePost που ανέπτυξε το Snoopy. «Όταν το smartphone αναζητά τα σημεία πρόσβασης στα οποία είχε συνδεθεί νωρίτερα, αποκαλύπτει την διεύθυνση MAC. Αυτό είναι ο μοναδικός αριθμός της συσκευής, μέσω της οποίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι μια συσκευή βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο και σε συγκεκριμένη ώρα» λέει ο Ουίκινσον.

Με άλλα λόγια, ένα μικρό drone στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένας μικρός υπολογιστής με το Snoopy μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις ενός συγκεκριμένου χρήστη. Αυτό μάλιστα μπορεί να γίνει όταν το drone βρίσκεται σε σχετικά μεγάλη απόσταση και ο χρήστης δεν μπορεί να το δει ή να το ακούσει.

Το Snoopy όμως δεν σταματά εδώ. Αφού αναγνωρίσει τη συσκευή ενός συγκεκριμένου χρήστη, το λογισμικό εξαπολύει μια «επίθεση κάρμα», στην οποία παριστάνει ένα από τα οικεία ασύρματα δίκτυα του χρήστη και προσκαλεί το κινητό να συνδεθεί μαζί του.

Αυτό επιτρέπει την υποκλοπή των δεδομένων που εισάγει ο χρήστης όσο βρίσκεται συνδεδεμένος με το ύπουλο δίκτυο -από κωδικούς πρόσβασης μέχρι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τραπεζικά δεδομένα. Ο Ουίκινσον παραδέχεται μάλιστα ότι εδώ και ενάμισι χρόνο συλλέγει δεδομένα από τα κινητά ερευνητών που συμμετέχουν σε συνέδρια ώστε να παρακολουθεί ποιος πήγε σε ποια εκδήλωση.

Να σας δώσουμε λοιπόν εμείς μια συμβουλή. Να απενεργοποιείτε τη λειτουργία Wi-Fi στο κινητό όταν δεν τη χρειάζεστε.


Στο συνέδριο χάκινγκ Black Hat ,στη Σιγκαπούρη, ο Ουίκινσον επέδειξε το σύστημα στον ανταποκριτή του BBC. Το λογισμικό, που έτρεχε σε έναν φορητό υπολογιστή αντί σε drone, μπόρεσε να προσδιορίσει τη διεύθυνση κατοικίας ενός χρήστη που βρισκόταν στην αίθουσα και να προβάλλει μια φωτογραφία από το δρόμο αυτής της διεύθυνσης.
Το κατασκοπευτικό λογισμικό τρέχει σε έναν μικρό υπολογιστή που μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρά drone. Εδώ, το Phantom της DJI (Πηγή: DJI)