Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2021
Απόψεις

Δεν θα δέχονταν έναν μονοπολικό κόσμο

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

Αυτό στη Δύση για μποϊκοτάζ του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 (Ρωσία) το σκέφτονται σοβαρά ή απλά τους ξέφυγε όπως και το τι θα γίνει μέχρι τότε; Μην απατάσθε. Το σχετικό δημοσίευμα της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας «Financial Times», ανέδειξε, πρώτον, τη μεγάλη νευρικότητα της Δύσης έναντι της αποφασιστικότητας που μέχρι σήμερα επιδεικνύει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (δεν καταλαβαίνει τίποτα!) και δεύτερον, την αμερικανική πρόθεση για τη δημιουργία συνθηκών ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με μεγάλη διάρκεια. Και μιλάω για μεγάλη διάρκεια, διότι τέσσερα χρόνια στην εποχή μας, είναι πολύς χρόνος και οι γεωπολιτικές εξελίξεις και μεταβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής, είναι απρόβλεπτες.
Πολλά είναι αυτά τα οποία συνηγορούν το ότι θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Η διαρροή στον ιταλικό Τύπο της απειλής που φέρεται να εκτόξευσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Μανουέλ Μπαρόζο (ο Πορτογάλος πολιτικός κοινοποίησε το σχόλιο αυτό, σε μια ενέργεια που αναδεικνύει τη διπλωματική καφρίλα ορισμένων στις Βρυξέλες), εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινής γνώμης στη Δύση για μια παρατεταμένη κρίση στις σχέσεις με τη Μόσχα. Μιας κρίσης, που κάποιοι στην Ουάσιγκτον θεωρούν πως θα συσπειρώσει το ΝΑΤΟ, θα αναζωογονήσει την πολεμική βιομηχανία στις ΗΠΑ και έτσι και την αμερικανική οικονομία. Στον Λευκό Οίκο, αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος της ζημίας που προκαλούν, σε μια εποχή που η Ευρώπη, μέρος της οποίας είναι γεωγραφικά & πολιτισμικά η Ρωσία, καλείται να αντιμετωπίσει τη θανατηφόρα απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Μια απειλή που η Μόσχα αντιμετώπισε με επιτυχία στην Τσετσενία και αλλού.
Στον Λευκό Οίκο, ένας ανιστόρητος όσο και άβουλος Πρόεδρος, έρμαιο των λογής – λογής (πρώην αριστεριστών σε πολλές περιπτώσεις) εντολοδόχων της στρατιωτικής βιομηχανίας, παρακολουθεί αποσβολωμένος τους αποκεφαλισμούς Αμερικανών δημοσιογράφων από τους ριζοσπάστες του Ισλάμ, για τους όποιους δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του (ας θυμηθούμε εδώ τη στάση του υπέρ της μουσουλμανικής αδελφότητας που τον εξέθεσε στα μάτια των αιγυπτιακών ελίτ). Αλλά, για την Ουκρανία, όπου η Δύση άνοιξε ένα αχρείαστο μέτωπο, μιλούν στον «προοδευτικό» Μπαράκ Ομπάμα οι σύμβουλοί του. Η μη ελεγχόμενη από αυτούς Ρωσία, είναι το καρφί στο μάτι τους. Εκεί, διοικεί ένας μηχανισμός «παλαιών» του Ψυχρού Πολέμου, μια κλίκα πρώην πρακτόρων της KGB, που έχουν κάτοψη, γνώση, μεθοδολογία και ποτέ δεν θα δέχονταν έναν μονοπολικό κόσμο, χωρίς να δώσουν σκληρή μάχη.

Related posts