Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Οκτ 2022
Κόσμος

Δεν παύουν οι εντάσεις ανάμεσα σε Dogon και Fulani στο Μάλι- 18 νεκροί μετά από δύο επιθέσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για mali on a map
Η θέση του Μάλι στο χάρτη

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μάλι σε δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πιο αναλυτικά, σε δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη (1/5) και την Πέμπτη (2/5) σκοτώθηκαν μέλη της κοινότητας Dogon. Μάλιστα, την Πέμπτη σκοτώθηκαν μέλη της προαναφερθείσας κοινότητας την ώρα που προσπαθούσαν να μαζέψουν τα σώματα όσων επλήγησαν από τις επιθέσεις της προηγούμενης ημέρας. Επιπροσθέτως, σκοτώθηκε και ένα μέλος της κοινότητας Fulani.

Τι γίνεται στο Μάλι;

Το 2012 πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα , κατά το οποίο εκδιώχθηκε ο Πρόεδρος Τουρέ και οδήγησε σε μια διηνεκή κρίση όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο βόρειο μέρος της χώρας των 18.54 εκατομμυρίων κατοίκων. Πιο αναλυτικά, υπήρξαν προσπάθειες από το Εθνικό Κίνημα για την Ελευθέρωση του Azawad (National Movement for the Liberation of Azawad) ,απέναντι στην κυβέρνηση του Μάλι αποβλέποντας στην ανεξαρτησία του Azawad, μιας περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της χώρας, όπως προαναφέρθηκε, και συνορεύει με την Αλγερία και τη Μαυριτανία. Οι πραξικοπηματίες επιτέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της πρωτεύουσας Bamako. Ορισμένες ισλαμιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν την αστάθεια που επικράτησε ώστε να ελέγξουν μέρος της περιοχής Azawad. Παρά το γεγονός πως υπήρξε γαλλική παρέμβαση στο Μάλι έπειτα από ψήφισμα του ΟΗΕ, η οποία φάνηκε να πετυχαίνει τον σκοπό της, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Οι τζιχαντιστές, όπως προσπαθούν να επιτύχουν και στην Μπουρκίνα Φάσο, επιζητούν τον έλεγχο της περιοχής Sahel. Î‘ποτέλεσμα εικόνας για sahel on a map

Αν και αποδυναμώθηκαν, ορισμένοι τζιχαντιστές συνεχίζουν την δράση τους η οποία φαίνεται να είναι εκτεταμένη. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν χωριά του Μάλι στα οποία επιβάλλεται η τήρηση του ισλαμικού κώδικα διαβίωσης (Σαρία) ενώ παράλληλα σημειώνονται περιστατικά στα οποία γυναίκες αναγκάζονται να καλύπτουν το κεφάλι τους για χάρη των θρησκευτικών κανόνων στους οποίους πιστεύουν τα μέλη των προαναφερθέντων οργανώσεων. Επομένως, καταλήγοντας εν ολίγοις στην απάντηση του ερωτήματος “τι γίνεται στο Μάλι;”, είναι αναγκαίο γίνει κατανοητός ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζουν οι τζιχαντιστές τόσο στο Βορρά όσο και σε άλλα μέρη της χώρας στα οποία επεκτείνουν την δράση τους.

Η ουσία του θέματος: Dogon και Fulani

Οι Dogon αποτελούν εθνοτική ομάδα που απαριθμεί από 400.000 έως 800.000 ανθρώπους και είναι κυρίως κυνηγοί. Από την άλλη, οι Fulani αποτελούν επίσης εθνοτική ομάδα οι οποίοι αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες στη Δυτική Αφρική και δραστηριοποιούνται, στην πληθώρα των περιπτώσεων, ως κτηνοτρόφοι. Συγκεκριμένα στο Μάλι ζουν περίπου 2.8 εκατομμύρια μέλη της κοινότητας Fulani. Οι δύο ομάδες αυτές χαρακτηρίζονταν και παλαιότερα από διαφωνίες κυρίως όσον αφορά την κατοχή του νερού των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνταν οι κτηνοτρόφοι Fulani αλλά και σχετικά με την κατοχή των εκτάσεων της κάθε εθνοτικής ομάδας. Είναι αρκετές οι φορές όπου οι Dogon κατηγόρησαν τους Fulani πως έφεραν τα ζώα των αγέλων τους, μέσα στις φάρμες των Dogon καταστρέφοντας τους καρπούς. Γίνεται ορατή επομένως η έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στα παλαιότερα πλαίσια διαφωνιών των δύο πλευρών αλλά και στη σημερινή κατάσταση, η οποία είναι αρκετά διαφορετική.

Αποτέλεσμα εικόνας για dogon
Φωτογραφία της εθνοτικής ομάδας Dogon

Τα τελευταία χρόνια , οι Dogon κατηγορούν τους Fulani πως συνεργάζονται με τους τζιχαντιστές. Από την άλλη, ο Fulani κατηγορούν τους Dogon πως συνεργάζονται με την κυβέρνηση, η οποία τους παρέχει στρατιωτική βοήθεια. Εν πάση περιπτώσει, χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης, είναι το γεγονός πως στις 23 Μαρτίου περισσότεροι από 150 μέλη της κοινότητας Fulani σκοτώθηκαν με βίαιο τρόπο. Ανάμεσα στους νεκρούς υπήρχαν γυναίκες και παιδιά. Λίγες ημέρες πριν, είχε πραγματοποιηθεί επίθεση απέναντι σε στρατιώτες του Μάλι από τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα 23 νεκρούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts