Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Ιούν 2021
Blender

Δέκα αξέχαστες ατάκες του Ελληνικού Κινηματογράφου (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την Πόπη Φράγκου.

Όταν ακούμε τη φράση «Ελληνικός Κινηματογράφος»,  ο νους μας πλημμυρίζει από εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες και ατάκες που έχουν παραμείνει αναλλοίωτες στο χρόνο. Ατάκες που μέχρι και σήμερα τις χρησιμοποιούμε στην ροή του λόγου μας ανεξάρτητα του τι ηλικία έχουμε.
Μπορεί οι γενιές να αλλάζουν και τα χρόνια να τρέχουν, μαζί τους και ο τρόπος ζωής και έκφρασης, αλλά όπως και να έχει «το παλιό» πάντα θα βαδίζει δίπλα στο «καινούριο», ίσως και να του βγάζει το καπέλο κάποιες στιγμές.

Ας θυμηθούμε τις δέκα καλύτερες κατ΄εμέ κινηματογραφικές ατάκες που ειπώθηκαν και δε ξεχάστηκαν όσα χρόνια κι αν πέρασαν.

«Σούζυ τρως, και ψεύδεσαι και τρως», είχε αναφέρει η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία «Η Παριζιάνα», όπου η αγαπημένη σε όλους ηθοποιός υποδύονταν τη μοδίστρα.

 

«Λοιπόν, σήμερα δε ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», ατάκα του μοναδικού Ντίνου Ηλιόπουλου. Η εν λόγω φράση έγινε γνωστή μέσα απ την ταινία «Ο Ατσίδας».

«Κατίίίνα, σαλαμάκι!», από τις πιο διαδεδομένες φράσεις που άντεξαν και θα αντέξουν στο χρόνο. Ο Κώστας Βουτσάς για ακόμη μία φορά “ζωγράφισε” και στιγμάτισε τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και τις ζωές μας. Η ατάκα έγινε γνωστή μέσω της ταινίας «Ο γόης», όπου ο κ. Βουτσάς υποδύονταν τον πλούσιο προκειμένου να παντρευτεί. Να σημειωθεί, πως την περίοδο του γυρίστηκε η ταινία το «σαλαμάκι» αποτελούσε είδος πολυτελείας εξού και η ατάκα!

«Στάσου…μύγδαλα!», είχε φωνάξει ο Γιάννης Βόγλης υποδυόμενος τον Έλληνα βοσκό στην νεαρή Ανν Λόμπεργκ που υποδύονταν την Αναμπέλ, καθώς εκείνη έτρεχε σε ένα χωράφι. Η ατάκα έγινε γνωστή μέσα από την ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο».

«Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορα, Μπουρλότο!», με το που ακούμε αυτή την ατάκα αμέσως μας έρχεται στο μυαλό η αγαπημένη Σαπφώ Νοταρά να εισβάλει στο γραφείο του διευθυντή στην ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μου», προκειμένου να ζητήσει «τα μισθά» της . Η προαναφερθείσα ατάκα έχει σημειώσει διαχρονική επιτυχία.

 

«Ξέρεις από Βέσπα;;», ρωτούσε τους περαστικούς ο αλησμόνητος ΘουΒου της καρδιάς μας καθώς έτρεχε να γλιτώσει. Ο λατρεμένος Θανάσης Βέγγος, έγραψε ιστορία με την συγκεκριμένη ατάκα η οποία έγινε γνωστή μέσω της ταινίας «Τρελός Παλαβός και Βέγγος».

 

«Γυρίίίσατε;;», είχε αναφέρει η αγαπημένη Τζένη Καρέζη με μια γλυκιά και όλο χάρη φωνή στον κ. Σαμιωτάκη (Αλέκος Αλεξανδράκης) στην ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής».

«Όχι άλλο κάρβουνο», είχε πει ο Νίκος Κούρκουλος. Η εν λόγω ατάκα η οποία ακούγεται μέχρι και σήμερα συνήθως όταν βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση είχε πρωτοακουστεί στην ταινία «Ορατότης Μηδέν».

«Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;», είχε αναφέρει ο λατρεμένος Κώστας Βουτσάς, ο οποίος προκειμένου να φλερτάρει τα νεαρά κορίτσια στην παραλία, πήρε τη θέση του φίλου του εφοπλιστή Ράμογλου.
Η εν λόγω ατάκα έγινε γνωστή από την ταινία «Κορίτσια για φίλημα».

 

«Χούφωσ’ την, χούφτωσ’ την, θα το μετανιώσεις», είπε ο μοναδικός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, στο υποδυόμενο «κουρασμένο παλικάρι» Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η πασίγνωστη ατάκα πρωτοακούστηκε στην ταινία «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια».

 

Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια από την «παρθενική» τους εμφάνιση αλλά οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε σχεδόν όλες τις ατάκες που «στιγμάτισαν» την ελληνική κινηματογραφική πορεία.

 

Related posts