Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
04 Ιούλ 2020
SLIDER

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει από το Ζάππειο το επικαιροποιημένο σχέδιο του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Ο κ. Τσίπρας, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης με αφορμή τους χειρισμούς της στην οικονομία. «Αυτή η συλλογική δύναμη όμως που μας κράτησε όρθιους τους μήνες του εγκλεισμού και της αγωνίας, δεν μπορεί τώρα να συντριβεί στο όνομα μιας νέας κανονικότητας, χειρότερης από κάθε άλλη που γνωρίσαμε εδώ και δεκαετίες», τόνισε και συνέχισε:

«Με λίγα λόγια, δεν μπορεί αυτή η αισιοδοξία που γέννησε η επιτυχία του λαού μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να μην αξιοποιείται σήμερα αναλόγως. Να μην γίνεται η πρώτη ύλη για τη δημιουργία, την καινοτομία, την εξέλιξη, τον πολιτισμό, την επιστήμη. Αλλά αντίθετα, να υπάρχει η απαίτηση από την εξουσία, αυτή η δύναμη να συρρικνώνεται απλά σε υπομονή. Η χώρα μας κατάφερε να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτή τη σκληρή δοκιμασία. Και αυτή είναι μια επιτυχία που οφείλεται και ανήκει σε κάθε πολίτη της χώρας ξεχωριστά. Είναι λοιπόν κρίσιμο για όσα θυσίασε ο καθένας και η καθεμιά αυτό το διάστημα και για όσα εμπόδια θα αντιμετωπίσει από δω και πέρα από τις συνέπειες του lockdown, η ανταμοιβή να είναι δίκαιη. Όχι με λόγια. Αλλά με πράξεις. Όχι με λιβανίσματα. Αλλά με έμπρακτη στήριξη. Όχι με προπαγάνδα. Αλλά με την αλήθεια».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση, πράγματι, συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα σχεδόν στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Όμως σήμερα φαίνεται να απομακρύνεται εντελώς από την τάση που υπάρχει πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Στην Ευρώπη η συζήτηση που διεξάγεται, αφορά τρόπους στήριξης της ζήτησης, με άλλοτε δειλά, άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας και της κατανάλωσης».

 

«Να μη γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσσυφοι»

«Είναι κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο, μια ακόμα γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων να ενηλικιωθεί θεωρώντας δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες. Και αν θέλετε, τόσο συμβολικά, όσο και ουσιαστικά, είναι πολύ θλιβερό για μια χώρα, το μόνο που μπορεί να παρέχει στους νέους ανθρώπους της, στους  20αρηδες, να είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», είπε κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Οι 20ρηδες του 2012 έτρωγαν ξύλο στην πλατεία Συντάγματος, επειδή διαδήλωναν. Οι σημερινοί 20ρηδες τρώνε ξύλο στην πλατεία της γειτονιάς τους, επειδή απλά βρέθηκαν εκεί. Για όσα θα σας παρουσιάσουμε σήμερα και για όσα θα μιλήσουμε το επόμενο διάστημα, έχουμε οδηγό μας μία και μόνο σκέψη.  Να μην γίνει ξανά συνήθεια η απόγνωση και η αδικία στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσσυφοι. Που θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας. Και που θα γυρίζουν συνέχεια στο ίδιο σημείο για να κουβαλήσουν τον ίδιο βράχο. Δε μπορούμε να δεχτούμε η χώρα μας, να μετατρέπεται σε χώρα virtual reality. Στις οθόνες να παίζουν οι εικόνες μιας ιδανικής και ευημερούσας κοινωνίας, αλλά όταν το βλέμμα φύγει από την οθόνη, να ξεκινά το άγχος και η απόγνωση, γιατί η πραγματικότητα είναι άλλη και είναι πολύ σκληρή. Δε θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού. Και δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση».

«Παριστάνει τον μάντη κακών ο Μητσοτάκης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για στήριξη της ζήτησης, «όχι πάντα χωρίς διαφωνίες και χωρίς αντιστάσεις».

Όπως είπε, «σε αυτή τη λογική παίρνονται τα όποια έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Και ιδιαίτερα στην Ε.Ε., μέχρι σήμερα κυρίως από την ΕΚΤ. Εδώ στα μέρη μας όμως, η βελόνα φαίνεται να έχει κολλήσει».

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: “Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα”. Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση. Και κανείς να μη μας λέει τι πρέπει να κάνουμε για να τα αποτρέψουμε. Αλλά μοιραία να περιμένουμε αυτή η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της μεγαλύτερης ύφεσης στην ΕΕ, να πέσει στα κεφάλια ενός ταλαιπωρημένου λαού».

«Η εικόνα στην πραγματική οικονομία»

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την εικόνα στην πραγματική οικονομία με τις τρεις εξής προτάσεις: «Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν. Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στην εστίαση μένουν ξεκρέμαστοι. Εργαζόμενοι που δούλεψαν από το σπίτι, ενημερώνονται από το αφεντικό, ότι θα πληρωθούν μισό μισθό, γιατί 8 ώρες τηλεργασία μάλλον δε συνιστούν πια κανονικό 8ωρο. Εργαζόμενοι που δούλευαν από το σπίτι, χρεώνονται μέρες άδειας γιατί δεν ήταν εκεί ενώ η επιχείρηση ήταν κλειστή. Εργαζόμενοι που η εργασία τους απαιτεί δεκάδες ώρες τη βδομάδα στο τηλέφωνο, βλέπουν λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ, που ενημερώνονται ότι πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους. Ντελιβεράδες, Κούριερ, Ταχυμεταφορείς, που δούλεψαν 12ωρα λόγω φόρτου εργασίας, πληρώνονται για 4ωρα. Όλα αυτά δεν είναι μια έκτακτη συνθήκη. Είναι προσομοίωση μιας νέας πραγματικότητας. Με την Επιθεώρηση Εργασίας να έχει γίνει ξανά ανέκδοτο στα χείλη κάθε εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα».

Από την άλλη, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «κάποιες επιχειρήσεις στη χώρα είναι too big to fail, όπως έλεγαν κάποτε για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, οι συστημικοί οικονομολόγοι. Κάποιες επιχειρήσεις με κερδοφορίες εκατομμυρίων για συναπτά έτη, σήμερα πρέπει να αναπληρώσουν τη ζημιά με κρατικό χρήμα. (…) Αν όμως πάρουμε στην κυριολεξία του το ρητό, τότε too big to fail είναι οι επιχειρήσεις που συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας. Και αυτές είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Και δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι».

Το σχέδιο της Κουμουνδούρου

Στο νέο σχέδιο που εκπόνησε το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου στόχος είναι να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων η στήριξη της οικονομίας με βασικούς πυλώνες την εργασία αλλά και τις επιχειρήσεις. Αιχμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η στήριξη του κόσμου της εργασίας, δια της στήριξης των επιχειρήσεων.

Στην Κουμουνδούρου πάντως, δεσμεύονται για ένα «πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο» σχέδιο προτάσεων, το οποίο θα καλέσουν άμα τη παρουσίασή του, την κυβέρνηση, να το εφαρμόσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewpost, με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» γίνεται μια ύστατη προσπάθεια πίεσης για εμπροσθοβαρή μέτρα που θα κρατήσουν ζωντανή τη ζήτηση (αγοραστική δύναμη πολιτών – εργαζομένων) και θα αποτρέψουν λουκέτα για να κρατηθεί και η προσφορά.

Ειδικότερα δίνεται έμφαση σε τρεις τομείς:

  • Εργασία: Στήριξη στο 100% του μισθού με ρήτρα μη απόλυσης και μη μεταβολής εργασιακής σχέσης σε αντίθεση με μειώσεις, εκ περιτροπής εργασία.
  • Επιχειρήσεις: Μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δισ. για μικρομεσαίους που δεν περνούν ούτε έξω από τράπεζα, ώστε να έχουν κεφαλαία κίνησης, ενοίκια, τρέχοντα έξοδα, μικροπιστώσεις από αναπτυξιακή, μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, εστίαση στο 6%, ειδικό πακέτο για τουρισμό (τον αφορούν και τα προηγούμενα) με έμφαση σε γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, ειδικό σκέλος για πρωτογενή τομέα
  • Εισόδημα έκτακτης ανάγκης: Μεγάλο δίκτυ κοινωνικής προστασίας για 2,2 εκατ νοικοκυριά γιατί έρχεται φτώχεια καταραμένη. Θα αφορά και ανέργους, εποχικά εργαζόμενους, ανθρώπους πολιτισμού.

 

 

Related posts