Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Ιούν 2022
Πολιτική

Δ. Σταμάτης: «Αναστρέψιμη η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ»

Τη πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει στις εκλογές εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, σημειώνοντας ότι και στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο από 3% έως 6,2%, αλλά τελικά έχασε.

«Ακόμη και αν αποδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται 2-3 μονάδες πιο πάνω από εμάς, είναι μια διαφορά την οποία στο παρελθόν ανατρέψαμε. Και τώρα, οι όροι για την ανατροπή της είναι ακόμη καλύτεροι… Και στις καλύτερες δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνησιμότητα και η ικανότητα του πρωθυπουργού είναι απείρως καλύτερη από αυτήν του κ. Τσίπρα… Πιστεύετε, λοιπόν, ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί ένα περίεργο αποτέλεσμα, όπου ο λαός θα θεωρεί καλύτερο πρωθυπουργό τον Σαμαρά και θα έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;» ανέφερε ο κ. Σταμάτης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα μέτρα που θα λάβει η ΝΔ εάν είναι κυβέρνηση, και με αφορμή την ηλεκτρονική αλληλογραφία, είπε: «Σύντομα θα δείτε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ. Εντός των ημερών… Από το σύνολο των ζητημάτων που τίθενται, εμείς ουσιαστικά τέσσερα συζητάμε. Το πρώτο είναι ο νόμος περί συνδικαλισμού. Ξέρετε ότι στην Ελλάδα γίνεται κατάχρηση του νόμου και ο συνδικαλισμός είναι επάγγελμα. Λένε ότι κόβουμε το ΕΚΑΣ. Δεν το κόβουμε. Απλούστατα, επειδή καθιερώνουμε εθνική κατώτατη σύνταξη, επειδή θα παίρνει σύνταξη, πιθανότατα και με 15 χρόνια δουλειάς, δεν μπορεί να παίρνει τη σύνταξη αυτή, να προστίθεται το ΕΚΑΣ και η συνολική σύνταξη να είναι μεγαλύτερη από την κανονική που παίρνει ένας με 25 χρόνια δουλειάς. Είναι παράλογο αυτό;».

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ παραδέχθηκε ότι είναι ένα δυσάρεστο μέτρο, αλλά, όπως τόνισε, «αποφύγαμε την επιβολή του στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και όλα τα υπόλοιπα, και αποδεχθήκαμε μια αύξηση ΦΠΑ στο κατώτατο επίπεδο, που αφορούσε στα ξενοδοχειακά καταλύματα… Και ένα ακόμα που δεχόμαστε είναι η αύξηση των συντάξιμων ετών για τους πολίτες, διότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε συντάξεις από τα 45 και 50. Δεχόμαστε, λοιπόν, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το όριο να ανέβει… σταδιακά».

Για την απόφαση Σαμαρά να μην αποδεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα σε τηλεμαχία ανέφερε πως «δεν το αρνείται τώρα, το έχει αρνηθεί έναν χρόνο τώρα και πλέον» και πρόσθεσε: «Επέλεξε ο κ. Τσίπρας έναν αήθη και ανεπίτρεπτο τρόπο συμπεριφοράς από την αρχή. Έχει βρίσει με τον χειρότερο τρόπο και έχει χρησιμοποιήσει τα πιο σκληρά επίθετα κατά του πρωθυπουργού, και προειδοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό εδώ και έναν χρόνο, ότι, εφόσον συνεχίζει να μιλά σ΄ αυτήν τη γλώσσα, δεν πρόκειται να κάνει διάλογο μαζί του. Είναι απλό. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού. Η νομιμοποίηση αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αυτήν την προκλητική συμπεριφορά, εμείς δεν θα τη νομιμοποιούσαμε. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού».

 

Σε ερώτηση αν το κόμμα Παπανδρέου διευκολύνει μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ είπε: «Από πού να το ξέρω; Δεν ξέρω από πού θα πάρει ψήφους. Δεν κάνω εκτιμήσεις, πολιτικός είμαι. Υπάρχει (κόσμος του ΠΑΣΟΚ που έρχεται στη ΝΔ), γιατί υπάρχει μια συνάφεια σκέψεων και σχεδιασμών. Και τα δύο κόμματα έχουν αδιαφιλονίκητα δεχθεί την πορεία μας προς την Ευρώπη χωρίς επικίνδυνα άλματα και θεωρίες, χωρίς κλυδωνισμούς. Αυτό δημιουργεί αμφίδρομες σχέσεις και είναι λογικό να γίνεται».

 

Τέλος, για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» είπε πως «είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη», αφού «εάν τυχόν υπήρχε, σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη θα είχε τοποθετηθεί σε μια άλλη φάση και λογική».

Related posts