Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2020
SLIDER

Bullying: Θύτης στο ρόλο του θύματος

Από την Παναγιώτα Δεληγιάννη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα (6 Μαρτίου) κατά του Bullying, εξετάζουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του… τον θύτη!

Το bullying δεν κοιτά ηλικία, κοινωνική θέση, φύλο ή μορφωτικό επίπεδο. Θύμα του μπορεί να πέσει οποιοσδήποτε για οποιοδήποτε λόγο. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωής μας βρεθήκαμε στο ρόλο του θύτη ή του θύματος, βιώνοντας τον εκφοβισμό είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό. Τα βλέμματα και η προσοχή συνήθως στρέφονται στο άτομο το οποίο δέχεται το bullying. Τι συμβαίνει όμως στο μυαλό του ατόμου που το προκαλεί.

Σκιαγραφώντας το ψυχολογικό του πορτρέτο, ο θύτης κατά πλειοψηφία διαθέτει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, μηδαμινή αυτογνωσία καθώς και τεράστια αυτοεκτίμηση, που στην πραγματικότητα αποτελεί υπερεκτίμηση του ατόμου του. Δεν πρόκειται για κακό άνθρωπο απαραίτητα, αλλά για ένα παιδί, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Οι αντιδράσεις του είναι αντίστοιχες ενός καταπιεσμένου παιδιού γι αυτό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απ τον περίγυρο του.

Ένας “καταξιωμένος” χρόνιος μπούλης είναι καταδικασμένος να ζει μέσα στη μιζέρια του, την οποία ο ίδιος έχει προκαλέσει. Ενώ η συνεχής μάχη για υπερίσχυση και ανωτερότητα θα του αποδεικνύει επανειλημμένα πως είναι ανέφικτο να την κερδίσει. Το στιγμιαίο συναίσθημα υπεροχής το οποίο νιώθει ασκώντας bullying, αποτελεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα πολυάριθμα ψεγάδια του, δίνοντας έμφαση σε αυτά που κατά το δικό του το μυαλό διαθέτει το θύμα του. Ενώ όσους ανθρώπους κι αν πληγώσει σωματικά η ψυχικά, αυτό που του απομένει είναι το άδειο του τομάρι με μια ψυχή φτωχική και πεινασμένη. Ένας ελλιπής άνθρωπος, που ο μόνος που τον αγαπά εν τέλη είναι ο άσημος εαυτός του.

Φανταστείτε τον θύτη ως ένα σκύλο ράτσας τσιουάουα. Όσο μικρό είναι το μέγεθος του τόσο μεγάλο το κόμπεξ του. Στο μυαλό του όμως φαντάζει ένας μεγαλοπρεπής σκύλος ο οποίος επιβάλλεται της αγέλης. Όταν συναντά ένα λυκόσκυλο- θύμα, ενεργοποιείται το σύνδρομο κατωτερότητας του. Τη διαφορά μεταξύ τους την αντιλαμβάνεται αλλά αδυνατεί να πιστέψει πως το ίδιο υστερεί. Οπότε κάνει αυτό που ξέρει…. Γαβγίζει!

Αν είσαι το λυκόσκυλο της μεταφοράς, τότε βρίσκεσαι στη σωστή όχθη κι αν έχεις συναντήσει κάποιο τσιουάουα στη ζωή σου, σκέψου πως το σκυλί αυτό είναι προδικασμένο να πορεύεται μικροπρεπές και ασήμαντο. Δωσ’ του τη λύπηση που του αναλογεί και όχι την αξία την οποία απεγνωσμένα αποζητά μέσα απ τα γαβγίσματα.

Αν υποκύψεις στο γάβγισμα του θα σε κατασπαράξει. Κλείσε τα αυτιά σου, γύρνα τη πλάτη και φύγε…

Related posts