Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Οκτ 2021
SLIDER

Brexit:Το Χριστουγεννιάτικο δώρο της Ευρώπης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίζει σελίδα. Τα Χριστούγεννα για τον Μπόρις Τζόνσον ήρθαν λίγο νωρίτερα αφού επιτέλους εξασφάλισε ότι η οικονομία στη χώρα του δεν θα καταρρεύσει.

Το Brexit αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε. Οι Άγγλοι ανησύχησαν ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει πίσω στα εμπορικές συμφωνίες. Αυτό θα γονάτιζε το Ηνωμένο Βασίλειο αφού κάθε εισαγωγή που έκαναν θα είχε βαριά φορολογία.

Μετά από εκατοντάδες ώρες διαπραγματεύσεων και εμπορικών συνομιλιών ο Μπόρις ανέπνευσε. Πέτυχε επιτέλους μια συμφωνία με την ΕΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ δεν αλλάζει –πλην ορισμένων περιπτώσεων – τίποτα από αυτά που ίσχυαν πριν το Brexit.

Εμπορικά τουλάχιστον δεν αλλάζει τίποτα. Η οικονομία βέβαια σε άλλους τομείς θα χτυπηθεί αλύπητα.

Ένα από τα αγκάθια του Brexit –εκτός των τελωνιακών φόρων- ήταν και η αλιεία. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο και το ντύσιμο του Βρετανού πρωθυπουργού ο οποίος φορούσε ένα μπλε πουκάμισο με σχέδια από μικρά ψαράκια.

Το μεγάλο αγκάθι της αλιείας έδωσε ανάσα σε όλους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς θα έχουν πρόσβαση στα βρετανικά νερά για μια μεταβατική περίοδο 5,5 ετών, μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Και μέχρι τότε πολλά ακόμη πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Στη συμφωνία με την EU το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Arch-Brexiteer Nigel Farage που επικύρωσε τη συμφωνία  αμβλύνοντας κάθε επίθεση από τον πουριτανό Tory Leavers.

Μερικές λεπτομέρειες της συμφωνίας

Η συμφωνία διασφαλίζει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις, «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εμπορική συμφωνία.

Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούν έτσι την πρόσβασή τους σε μια τεράστια ενιαία αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε μια αγορά 66 εκατομμυρίων Βρετανών καταναλωτών.

Με τη διευθέτηση αυτή αποφεύγεται η διάσπαση στις αλυσίδες παραγωγής, που θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Βρετανία και η ΕΕ δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού «διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προστασίας σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, η φορολογική διαφάνεια και οι κρατικές επιδοτήσεις».Στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δίνεται η δυνατότητα λήψης «διορθωτικών μέτρων», όπως είναι η επιβολή τελωνειακών δασμών.

Εάν κάποια πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία, θα αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών, όπως γίνεται στις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες. Λόγω της κατηγορηματικής άρνησης του Λονδίνου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχει δικαίωμα παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία. Ένα «Κοινό Συμβούλιο» θα παρακολουθεί αν εφαρμόζεται και ερμηνεύεται ορθά η συνθήκη.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς θα έχουν πρόσβαση στα βρετανικά νερά για μια μεταβατική περίοδο 5,5 ετών, μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Η συμφωνία εξασφαλίζει την αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των βρετανικών νησιών με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά η Βρετανία θα απολέσει ορισμένα από τα πλεονεκτήματά που απολάμβανε όταν ήταν μέλος της ενιαίας αγοράς.Ο στόχος είναι να μην υπονομευθούν τα δικαιώματα των επιβατών, των εργαζομένων αλλά και η ασφάλεια των μεταφορών.

Tο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, όπως το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό τους.

Η συμφωνία καθορίζει «ένα νέο πλαίσιο» στην αστυνομική και δικαστική συνεργασία των δύο πλευρών, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.Η συνεργασία αυτή θα μπορεί να διακοπεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναστείλει τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η συνεργασία σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα, δεν καλύπτεται από τη συμφωνία, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήθελε να διαπραγματευτεί αυτά τα ζητήματα.

Τι γίνεται με την Ελλάδα, τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και τους νέους φοιτητές

Το Brexit ουσιαστικά ξεκινάει στις 31 Δεκεμβρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί  από την Ε.Ε χωρίς στην ουσία να έχει γίνει καμιά αλλαγή. Οι Έλληνες που κατοικούν στην Αγγλία δεν θα έχουν καμιά αλλαγή στη ζωή τους. Όλα θα είναι όπως τόσα χρόνια ήταν. Η μόνη αλλαγή αλλά πολύ σημαντική θα είναι στους νέους φοιτητές που θα θελήσουν να κάνουν τις σπουδές τους η τα μεταπτυχιακά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δίδακτρα θα είναι ακριβότερα κατά 50-70% . (Σ αυτό το κεφάλαιο θα έχουμε σε άλλο άρθρο εκτενές ρεπορτάζ).

Τέλος στο θέμα του τουρισμού αναμένονται μειώσεις στις μετακινήσεις. Όλα βέβαια εξαρτώνται στα επίπεδα που θα κινηθεί το αγγλικό νόμισμα. Αν ανέβει τότε το συνάλλαγμα θα είναι ακριβότερο και τα τα τουριστικά πακέτα διακοπών αλμυρά.

.

Related posts